Sami Jauhojärvi innostui Suomen mieshiihtäjistä Rukalla – povaa jatkoa menestykselle: "Eivät ole olleet kertaakaan tällaisessa paikassa 2010-luvulla"

Rukan tripla antoi jälleen osviittaa siitä, kuka on kunnossa hiihdon maailmancupissa. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi löysi avausviikonlopusta paljon positiivista, mutta myös huolestuttavia asioita.

Iivo Niskanen oli Rukan viikonlopun paras suomalaishiihtäjä. Kuva: Tomi Hänninen

KUUSAMO. Rukan tripla tarjosi suomalaishiihtäjille ilonhetkiä, mutta myös paljon ajattelemisen aihetta. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi oli erityisen tyytyväinen mieshiihtäjien panokseen ja siihen, että moni nuori hiihtäjä nosti tasoaan.

– Meillä on edelleen kaksi keihäänkärkeä, Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Kerttu Niskanen palasi jälleen omalle tasolleen, enkä usko, että tämä oli hänen kauden parasta vauhtiaan, Jauhojärvi sanoi.

Perjantain sprintissä Suomi sai naisten puolella neljä hiihtäjä pisteille, mutta viikonlopun normaalimatkojen kisoissa Pärmäkoskea ja Niskasta lukuun ottamatta muut olivat liian kaukana.

Miesten puolella yleensä sprintissä menestynyt kolmikko (Ristomatti Hakola, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen)oli pisteillä, mutta Jauhojärven mielestä isoa plussaa oli se, että myös Juho Mikkonen, Lauri Lepistö ja Juuso Haarala pääsivät erävaiheisiin.

– Eivätkä Verneri Suhonen ja Karri Hakala olleet kaukana. Enää ei hiihdetä sijoilla 60, vaan taistellaan jatkopaikoista.

Jauhojärven mukaan etenkään naisissa vauhti ei riitä erävaiheessa, joten vauhtireserviä täytyy saada lisää. Sen sijaan hän oli tyytyväinen siihen, miten naishiihtäjät hiihtivät alkuerissä.

– Esimerkiksi Anne Kyllönen ja Katri Lylynperä eivät kumpikaan kumarrelleet muita, vaan uskalsivat pitää paikkansa. Tässä huomaa sen, että maajoukkueessa tehdystä porukkaharjoittelusta on tullut rutiinia.

Maajoukkueen konkareihin kuuluva Laura Mononen jäi kaikissa kolmessa Rukan kisassa ilman maailmancupin pisteitä. Kuva: Tomi Hänninen

Mikä vaivaa Laura Monosta?

Lauantain perinteisen hiihtotavan kisoissa Krista Pämäkoski ja Iivo Niskanen olivat loistoiskussa. Pärmäkoski olisi Jauhojärven mukaan tullut toiseksi ilman Therese Johaugilta saamaansa peesiapua, kun taas voittoon hiihtänyt Niskanen olisi ollut vieläkin murskaavampi, jos olisi hiihtänyt ilman Johannes Hösflot Kläboa edellään.

– Se rytminvaihdos, jonka Iivo teki kesken kisan, oli loistava osoitus siitä, että hänellä riittää tällä hetkellä vauhtireserviä ja kapasiteettia.

Sama kaksikko edusti Suomen parhaimmistoa myös sunnuntain vapaa hiihtotavan takaa-ajokisassa. Niskasen kolmossija oli hyvä, sillä kiriherkkiä Kläboa ja Emil Iverseniä vastaan loppukiritaistossa ei ollut mahdollisuuksia.

– Palkintosijoilta pudonneesta Kristasta näki sunnuntaina, että hän oli liian kuormittunut eikä ollut palautunut tarpeeksi. Hänen kannattaa nyt miettiä harjoitus- ja kilpailuohjelmaansa, jos haluaa olla iskussa Tour de Skillä. Kannattaako hiihtää kaikkia kisoja vai ottaa välillä rauhallisemmin, Jauhojärvi sanoi.

Muista suomalaishiihtäjistä miesten puolella akillesjänne- ja kantapääoperaatiosta toipunut Lari Lehtonen hiihti vasta kolmannen perinteisen kisan vuoden sisään ja onnistui mainiosti ollen 19:s. Perttu Hyvärinen oli jo perinteisen kisassa pisteillä 17. sijallaan ja teki hurjan nousun takaa-ajossa hiihtämällä viidenneksi nopeimman ajan. Sen sijaan nuoret hiihtäjät sekä Juho Mikkonen tekivät Jauhojärven mielestä perussuorituksen, mutta eivät venyneet.

Naisten puolella Johanna Matintalo teki lauantaina taktisen kömmähdyksen ja aloitti liian kovaa. Jauhojärvi uskoo, että nuori hiihtäjä ottaa tästä opikseen, mutta vielä enemmän hän on huolestunut Laura Monosen tahmeasta vauhdista. Mononen aloitti kauden hyvin, mutta jo Rovaniemellä meno oli heikkoa. Nyt hän jäi kaikissa kisoissa ilman maailmancupin pisteitä.

– Hänen kannattaa nyt analysoida valmentajansa kanssa, mitä on tehty edellisten kahden kuukauden aikana. Onko siellä sairastumista, liikaa kuormitusta vai missä on vika, Jauhojärvi sanoi.

– Myös kansallisessa ryhmässä on paljon tehtävää. Tällaisia maailmancup-mahdollisuuksia on vain vähän tarjolla. Ne pitäisi käyttää paremmin hyväksi.

Lillehammerin rata sopii erityisesti Therese Johaugille, joka juhli jo Rukalla kahta voittoa. Kuva: Tomi Hänninen

Lillehammerissa mitataan hiihtäjien hapenottokyvyt

Rukan tripla antoi Jauhojärven mielestä jälleen näytön siitä, ketkä ovat kunnossa. Sekä naisissa että miehissä kuuden parhaan joukossa olevat menestyvät todennäköisesti tulevissa kisoissakin.

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Lillehammerissa, jossa hiihdetään varsin poikkeavalla ja rankalla radalla. Siinä on todella pitkiä työpätkiä, haastavat laskut ja kovat kaarteet.

– Se on kovien hapenottajien rata, joten naisissa on vain yksi suosikki, Therese Johaug, Jauhojärvi sanoi, mutta odottaa innokkaana, pystyykö nuori Helene Marie Fossesholm haastamaan Johaugin.

Miehissä kärjessä menevät todennäköisimmin Niskanen, Iversen, Sjur Röthe sekä Martin Johnsrud Sundby. Näiden lisäksi Jauhojärvi odottaa vahvaa panosta myös Hyväriseltä ja Lehtoselta.

– Lähteekö Krista mukaan ja hiihtääkö molempina päivinä, se on kysymysmerkki. Muiden naisten pitäisi taikoa itselleen jotain positiivista tällä viikolla, sillä jos iso ratas lähtee pyörimään negatiiviseen suuntaan, sitä on vaikea pysäyttää.

Sunnuntain viesteissä Jauhojärvi odottaa Norjan ylivoimaa, mutta hän muistuttaa, että Suomen miehillä on mahdollisuus taistella palkintosijoista.

– Suomen miehet eivät ole olleet kertaakaan tällaisessa paikassa 2010-luvulla, Jauhojärvi sanoi ja totesi, ettei hänellä ole naisille yhtä ruusuisia odotuksia.

– Enää ei taistella voitosta, niin kuin aiemmin. Jos viime vuonna Suomen kolmas sija Beitostölenin oli yllätys, niin Lillehammerissa kolmas sija olisi vielä suurempi jymypaukku.

Lue myös: