Suora

 • Urheilustudio Lahdessa
 • Miehet 15 km (P)
 • Urheilustudio Lahdessa
 • joukkuesprint 2x7,5 km
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Joukkuemäki HS 130
 • Urheiluruutu
 • Muodostelmaluistelun SM, lyhytohjelma
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Muodostelmaluistelun SM
 • Urheiluruutu
 • Freestylen MC: Destne, big air

Kaisa Mäkäräistä vaivaa sama ongelma muutoksista huolimatta – päävalmentaja siteerasi olympiavoittajaa ja asiantuntija rauhoitteli: "Ei paineta paniikkinappulaa"

Kaisa Mäkäräinen ampui tasoonsa nähden monta ohilaukausta pystyasennosta maailmancup-kauden avausviikonloppuna.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräisen kauden alku on ollut takkuinen maailmancupissa. Etenkin pystypaikalla on ollut ongelmia. Sunnuntaina ensimmäisessä henkilökohtaisessa kisassa Mäkäräinen ampui kolme ohilaukausta pystyltä. Lauantain sekaviestissä Mäkäräinen ampui myös kaksi kertaa ohi pystypaikalta. Mäkäräinen oli sunnuntaina vasta 53:s.

Tilanne on mielenkiintoinen. Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka kertoi, että Mäkäräinen oli nimittäin tehnyt aseeseensa pieniä muutoksia juuri parempaa pystyammuntaa ajatellen.

– Aseesta löytyy korokepala, jota on katkaistu sentin verran. Kaisa on joutunut tekemään kädellään jonkin verran töitä. Sitä ei periaatteessa saisi kuitenkaan tehdä, Perunka selvittää

– Vasemman käden pitäisi olla pönkkä. Kättä on saatu suoraviivaisemmin ylöspäin. Aseen paino menee käsivarren kautta lonkkaan.

Voit katsoa havainnollistavan videon ylhäältä jutun kuvaa klikkaamalla!

Mäkäräinen kertoi Yle Urheilulle, että sunnuntaina hänen pystyammunta meni piloille näön kadottua. Rytmi sekosi sen jälkeen, kun hän joutui odottamaan hengitysrytmin takia.

– Nyt on tärkeintä, että ei paineta paniikkinappulaa. Nollataan tilanne ja jatketaan samaa hyvää työskentelyä kuin tähänkin asti. Ihan varmasti jossain vaiheessa ammunta sujuu, Perunka pohti tilannetta.

Kaisa Mäkäräinen
Katso kooste Mäkäräisen ammunnoista sunnuntaina!

Suomalaiskonkarin heikossa tilanteessa on kuitenkin monta hopeareunusta: Östersundissa ei kisata pikamatkan jälkeen normaalilla tavalla takaa-ajoa. Lisäksi seuraavaksi kisattava normaalimatka on vasta torstaina.

Perunka näkeekin erittäin hyvänä asiana kolmen välipäivää.

– Saa kunnolla palautella ja tehdä huoltavaa harjoittelua. Ei tarvitse olla heti miettimässä ammuntaa. Saa laittaa pyssyn nurkkaan ja palata perusasioiden pariin, kun on levännyt tarpeeksi, Perunka toteaa.

– Nyt olisi tärkeää unohtaa kilpailut ja poistaa ajatukset ammunnasta. En osaa sanoa, onnistuuko. Mutta olisi tärkeää päästä lähtemään puhtaalta pöydältä.

Maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen sanoo, että Mäkäräisen taso on parempi kuin viikonloppuna Ruotsissa nähtiin.

– Pystyammunnassa on tekemistä ja kaiken kaikkiaan pitää löytää sopiva rentous. Meidän täytyy miettiä samalla tavalla kuin viime kaudella keinoja, jolla saadaan ammuntaa harjoituksissa eteenpäin. Tietäen Kaisan tason voidaan odottaa paljon enemmän, Kähkönen toteaa.

Kähkönen tietää tilanteen olevan kova torstaina. Normaalimatkan kisassa saa minuutin aikarangaistuksen yhdestä ohilaukauksesta, eikä hiihtäjä kierrä itse sakkokierroksia.

– Penkkatyöskentely nousee jalustalle, mutta siihen ei voi liikaa satsata. Tuloksen täytyy antaa tulla, Kähkönen muotoilee.

Päävalmentaja tyytyi vinkiksi rentouden löytämiseksi lainaamaan 2000-luvun alun 50 metrin pienoiskiväärin maailmanmestaria ja olympiavoittajaa, amerikkalaista Matthew Emmondsia.

– 90 prosentin keskittyminen penkalla tuottaa sadan prosentin tuloksen, Kähkönen toteaa.

Lue lisää:

Kaisa Mäkäräisellä pelottava tilanne – silmät sumenivat ampumapaikalla: “Yritin odottaa ja odottaa"

Kaisa Mäkäräinen jäi kauas kärjestä – katso, miten neljä ohilaukausta koituivat kohtaloksi

Kaisa Mäkäräinen ei löytänyt hyviä asioita maailmancupin avauksestaan: "Mitähän niitä olisi ollut?"

Mari Eder säväytti avausosuuden kärkikamppailussa – Suomi vajosi ampumapenkalla kymmenenneksi: "Yliyrittämiseksi meni"

Kaisa Mäkäräinen puhuu avoimesti henkisestä epävarmuudestaan – poikkeuksellisen menestynyt suomalaistähti ajattelee usein, ettei asioista tule yhtään mitään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat