Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mikko Koivu on tinkimätön johtaja, jonka kädenjälki näkyy Minnesotassa pitkään – tappiot kalvavat vastuunkantajaa: "Aina ei voi olla hyvä jätkä"

Tuhannen ottelun rajapyykki oli Mikko Koivulle vain etappi matkalla hetkeen, jolloin hänen pelipaitansa vedetään kattoon Minnesotassa.

NHL
Mikko Koivu
Getty Images

Pelaajat reagoivat tappioihin eri tavalla. Harvan suomalaisen NHL-pelaajan tunnetiloja kannattaa kuitenkaan häviön jälkeen tunnustella, kuten Minnesota Wildin suomalaiskapteeni Mikko Koivun. Koivu ei voi sietää häviämistä – tai sitten hän rakastaa voittamista erityisen paljon.

Siitäkin maailmanmestarilla on kokemusta.

Mikko Koivusta, 36, ei voi puhua, jos ei puhu hänen kilpailullisesta luonteestaan. Turun Palloseurassa kiekkokasvatuksensa saanut keskushyökkääjä tunnetaan persoonana, jolle leikillä pelaaminen ei ole vaihtoehto millään tasolla. Oli kyse sitten NHL-otteluista tai kaverillisista pallopeleistä, Koivun on toisinaan vaikea pitää temperamenttiaan ja voitonnälkäänsä kurissa.

Tappioiden jälkeen tilanteet ovat saattaneet joskus eskaloitua.

Toisaalta on tilanteet joskus eskaloituneet myös kaukalossa. Ei ole ollut suuri salaisuus NHL:ssä, että Koivulla on ollut esimerkiksi liigan raitapaitojen kanssa omat kahnauksensa vuosien saatossa. Kun tunteet ottavat vallan, Koivun on ollut toisinaan vaikea hillitä itseään edes yksittäisissä aloituksissa.

Kahnaukset tuomareiden kanssa eivät ole aina palvelleet Koivun tilannetta kaukalossa.

Mikko Koivu
Mikko Koivu ei ole aina ollut NHL-tuomareiden kanssa pelkästään hyvää pataa. Getty Images

Samaan hengenvetoon voi helposti todeta, että ilman täysin poikkeuksellista inhohimoa, kilpailullisuutta ja jopa tietynlaista itsepäisyyttä, Koivu ei olisi sunnuntaina pelannut NHL-uransa 1000:tta ottelua.

– On mahdoton sanoa, mistä tuollainen kilpailullisuus tulee. Kai se luonteessa aika paljon on, en usko, että tuollaista voi kauheasti opettaa. Se on ollut minussa nuoresta asti, eikä se mihinkään ole hävinnyt, mikä on hyvä asia. Uskon, että jos se häviää, osa identiteettiäni häviää, Koivu sanoo Yle Urheilulle kotonaan Minneapolisissa.

Koivu tiedostaa myös kolikon toisen puolen.

– Olen minä siitä vuosien saatossa kärsinyt. Olisin voinut muutamia kertoja toimita joissakin tilanteissa toisin. Olisin voinut varmasti paikoittain ottaa hieman rennommin, mutta samalla on sanottava, että tuo on suurin syy siihen, miksi vielä pelaan. Isommassa kuvassa näen tuon kuitenkin itselleni pelaajana ja ihmisenä vahvuutena, Koivu jatkaa.

– Ja tämän luonteen kautta olen saavuttanut sen, mitä olen saavuttanut.

Mikko Koivu pelasi sunnuntaina uransa 1000:nnen ottelun NHL:n runkosarjassa. (Kuvalähde: Viasat)

Tappiot ovat kirpaisseet

Ei siis tule suurena yllätyksenä kenellekään, että Wildin seurahistorian pitkäaikaisimman kapteenin menestyksekkään NHL-uran kovimmat paikat liittyvät juuri tappioihin. Koivu ei ole tullut NHL:ään osallistumaan, vaan voittamaan – eikä tämä ole muuttunut mihinkään, vaikka Minnesota seurana on vaikean ja kivuliaan uudelleenrakennusprojektin edessä.

Koivu, joka on NHL-historian kahdeksanneksi pisimpään yhden seuran kapteenina toiminut pelaaja, kantaa joukkueen menestyksestä suurta vastuuta.

– Oman uran kovimmat paikat liittyvät tappioihin, niihin hetkiin, kun tuntuu, että olisi pitänyt olla parempi. Kun seinä sitten tulee vastaan, kannan siitä vastuun. Etenkin, kun tässä vanhemmiten alkanut ymmärtää, miten valtava määrä tässä bisneksessä on ihmisiä mukana taustalla. Siitä se vastuun tunne tulee ja se kalvaa tappion hetkellä.

Kalvamiseen Koivu myös uskoo.

– Se on luonnollista, että se kalvaa. Jos et tunne tuollaisessa tilanteessa vastuuta, olet väärässä paikassa, Koivu linjaa.

Kapteeni totinen

Kun puhutaan Mikko Koivun aikanaan Minnesota Wildille jättämästä perinnöstä, tuhat ottelua, kaksisataa maalia ja seitsemänsataa pistettä on lopulta vain pieni osa totuutta. Seurahistorian suurimman pelaajan paita menee jonakin päivänä kattoon muista syistä. Koivu on ollut rakentamassa Minnesotaan nuorelle seuralle kulttuuria, joka kantaa vielä pitkään.

Kun Koivu tuli NHL:ään syksyllä 2005, laajennusjoukkue Wild oli pelannut NHL:ää vain neljän vuoden ajan.

Hiljalleen seuraan on kuitenkin rakentunut oikeanlainen tinkimättömän työnteon kulttuuri, eikä vähiten kapteeni-Koivun kautta. Koivu on opittu tuntemaan Minnesotassa kapteenina, joka ottaa esimerkiksi nuoret pelaajat siipiensä alle, mutta toisaalta myös johtajana, joka vaatii todella paljon.

Tämän kautta rakentuu myös se, miten Koivu aikansa Minnesotassa näkee.

– Kapteenius on iso kunnianosoitus ja olen ylpeä siitä, mutta itselle tärkeämpää on, että olen saanut olla osa tätä tarinaa näin pitkään. Vaikka ei olla saavutettu Stanley Cupia, olen todella ylpeä siitä kehityksestä, mitä täällä on tapahtunut. Se on merkinnyt itselle paljon ja olen kiitollinen, että olen saanut olla osa sitä, Koivu toteaa.

Mikko Koivu
Mikko Koivu (keskellä) on Minnesotassa pidetty johtohahmo.Getty Images

– On ollut suuri kunnia olla rakentamassa identiteettiä seuralle ja joukkueelle. Pisteet eivät ole ikinä kertoneet mun pelistä oikein mitään. Esimerkiksi kausi, jonka aikana tein ennätyspisteet (22+49), ei todellakaan ole mun paras kausi. Kokonaisvaltainen pelaaminen merkitsee minulle eniten, Koivu lisää.

Helpolla se ei kuitenkaan rakentunut, eikä Koivu kapteenin roolissaan ole ollut valmis antamaan periksi arvoista, joihin itse uskoo. Koivulle kaikki kaikessa on työmoraali ja ajattelu, missä kollektiivi tulee ennen yksilöä. Tätä Koivu, jonka pelistä on hidastuneesta vauhdista huolimatta äärimmäisen vaikea vieläkään löytää heikkouksia.

– Minä uskon työntekoon. Kun yksilöt tekevät työnsä mahdollisimman hyvin päivästä ja vuodesta toiseen, sillä tavalla voit rakentaa kulttuuria. Ilman tätä ei ole tule menestystä. Olen pyrkinyt kapteenina toimimaan sen mukaan, minkä olen kokenut olevan oikein ja reilua kaikille. Joskus on tehty päätöksiä, joita tehdessä et ole hyvä jätkä, Koivu sanoo.

Lapset ovat rentouttaneet

On tinkimättömyydestään tunnettu Koivu silti itsekin joutunut kasvamaan – sekä ihmisenä että johtajana. Etenkin muutaman vuoden takaisen ensimmäisen perheenlisäyksen jälkeen kaiken kokenut leijonakapteeni on rentoutunut silminnähden. Kaikki tämä heijastuu arkeen myös joukkueen parissa.

Eikä pelaaja yritäkään kiistää tätä.

– Henkilökohtaisesti olen varmasti tehnyt asioita, joita tekisin nyt toisin.

– Ja varmasti ole pehmentynyt lasten myötä. Paljon siitä kuulee, mutta sen tajuaa vasta, kun se osuu omalle kohdalle. Sitä alkaa ymmärtää, mistä tässä elämässä on lopulta kysymys. Ei siinä yksi jääkiekkopeli paljon paina, kun tulet kotiin ja näet lapset, kolmen lapsen isä hymyilee.

Silti tietynlainen tiukka johtajuus on se, mihin Koivu edelleen uskoo, ja tämä lähtee turkulaisen tapauksessa paljon myös kotioloista. Jukka-isä tunnettiin takavuosina TPS:n tiukkaotteisena valmentajana ja isoveli Saku johti edeltä vuosikaudet sekä maajoukkuetta että Montreal Canadiensia.

Koivun maailmassa teot painavat enemmän kuin puheet.

– Kyllä se johtajuusmalli paljon kotoa tulee. Toisaalta on se paljon tullut myös pelaajilta, joiden kanssa olen vuosien saatossa pelannut täällä tai maajoukkueessa, olen pyrkinyt ottamaan heiltä oppia. Paljon tässä on kyse kotikasvatuksesta ja myös henkilökohtaisesta kasvusta ihmisenä. Moni asia vaikuttaa siihen, miten haluat johtaa.

Mikko ja Saku Koivu
Mikko ja Saku Koivu Minnesota–Anaheim -ottelussa helmikuussa 2013.Getty Images

Valmistautumisen merkitys on se, mitä Koivu nykynuorille saarnaa.

– Virheiden kautta tässä on itsekin oppinut. Jos valmistaudut hyvin ja pidät itsestäsi huolta niin hyvin kuin pystyt, lopputuloksen kanssa on helpompi olla sinut. Tätä pyrin kertomaan myös muille. Häviät tai voitat, se on osa urheilua – hieno osa sitä – mutta jos olet tehnyt kaikkesi, tuloksen voi hyväksyä, Koivu järkeilee.

Minnesota Wildin nouseva trendi huipentui kolmen hyvän vuoden jälkeen kauteen 2016-17, kun joukkue keräsi runkosarjassa peräti 106 pistettä sijoittuen läntisessä konferenssissa toiseksi. Kun GM Chuck Fletcher vielä vahvisti joukkuetta ennen pudotuspelejä, odotukset nousivat korkeammalle kuin koskaan ennen.

Tämä oli se vuosi.

– Se oli huima vuosi. Sen tunsi koko ajan, miten hyviä me olimme. Fiilis kaupungissa sen kauden aikana oli jotakin sellaista, mitä en ole koskaan kokenut. Sitten mennään pudotuspeleihin ja lähdetään lomille viidessä ottelussa. Kun oli miettinyt, että tämä on se meidän mahdollisuus, niin tuota tappiota seurannutta tyhjyyden tunnetta ei voi kuvailla.

– Jättihän se toki myös paljon kysymysmerkkejä ilmaan, Koivu jatkaa sen enempää tarkentamatta.

Uusi aika

Nyt tuhannen ottelun Koivu ja Wild elävät uutta aikaa. Vaikka joukkueen runko on edelleen rutinoitunut ja melko laadukas, joukkueen taso ei riitä enää kärkikahinoihin kovassa NHL:ssä. Seuralla on edessään väistämätön nuorennusleikkaus, jota ei sitäkään ole helppo toteuttaa, sillä ikääntyvien veteraanien sopimuksissa on kaikenlaisen liikuttelun estävät pykälät.

Niinpä seura on uudistanut ilmettä kauppaamalla pois nuoremman sukupolven vastuunkantajia. Menneen kauden aikana lähteä saivat muiden muassa Mikael Granlund, Nino Niederreiter sekä Charlie Coyle. Koivulle omien oppipoikien kauppaaminen pois oli kova paikka.

Etenkin, kun Koivu seurasi vakavan polvivamman jäljiltä kaikkea toimintaa sivusta.

– Istut sivussa ja organisaatio on täysin sekaisin. Siinä kaupattiin monta hyvää ystävää pois, kyllä se oli kova paikka. Se oli vaikea kevät ja kausi kaikilta osin. Pois laitettiin pelaajia, joita arvostan paitsi pelaajina myös ihmisinä. Näiden pelaajien päivittäinen tekeminen oli tämän seuran arvojen mukaista, Koivu harmittelee.

– Kun se omalle kohdalle osuu, että hyviä ystäviä kaupataan pois, sitä tietenkin miettii, että miksi. Mutta se on bisnestä tässä maailmassa. Pelaajat pelaa ja muut tekevät päätöksiä.

Granlund Koivu
Mikael Granlund ja Mikko Koivu pelasivat Minnesotassa yhdessä vajaan seitsemän kauden ajan. Kuva vuodelta 2014.Getty Images

Samaan aikaan on kuitenkin sanottava, että vaikka Wild ei enää kuulu takavuosien tavoin NHL:n ylempään keskiluokkaan, seurasta huokuu edelleen koivulainen tekemisen kulttuuri: päivittäisen tekemisen tasosta ei tingitä vieläkään. Siksi minkäänlaista romahdusta on vaikea Minnesotalle ennustaa jatkossakaan.

Sunnuntain Dallas-voiton jälkeen Wild on itse asiassa yhdeksän ottelun pisteputkessa. Marraskuun alun jälkeen joukkue on hävinnyt varsinaisella peliajalla vain kahdesti. Minnesota on on ollut kaikki Koivun vuodet inhottava joukkue pelata vastaan ja sitä se ehdottomasti on edelleen.

Mitä tulee Koivun omaan tulevaisuuteen seurassa, niin se on vielä vahvasti auki. Vuodesta 2005 Minnesota Wildia edustaneen Koivun sopimus loppuu tulevana kesänä, eikä uudesta ole tietoa. Epävarmuus liittyen oman uran jatkumiseen Minnesotassa oli varmasti yksi syy siihen, miksi menneen sunnuntain juhlaotteluun liittyi pelaajan puolelta paljon myös haikeutta.

– Haikeus on sellainen asia, mikä tässä päällimmäisenä tulee mieleen. Tiettyihin henkilöihin se kulminoituu ja sieltä ne muistot tulevat. Ystävät, pelikaverit, vanhemmat ja veli sekä tietenkin oma perhe, vaimo ja kolme lasta. Tässä on paljon isoja asioita, jotka ovat tapahtuneet näiden vuosien varrella, Koivu fiilistelee.

Ja silti liekki roihuaa edelleen, kuten se vain Mikko Koivulla voi roihuta.

– Tämä laji on opettanut minulle paljon. Tässä on käyty läpi ylä- ja alamäet sekä jokaisen kauden aikana melkoinen tunneskaala. Paineet ovat kovat, mutta silti intohimo ja nautinto, jonka saan jokapäiväisestä työnteosta on edelleen tallella. Viime kevään loukkaantumisen kautta kaikkea tätä osaa arvostaa vielä enemmän.

Kuri ja järjestys pysyy yllä Minnesotassa siis jatkossakin.

Lue myös:

Mikko Koivu sai tärkeälle illalle satumaisen lopun: ”Haikea fiilis!”

Uskomaton ilta! Mikko Koivu järjesti itselleen tuplajuhlat ja Minnesotalle voiton NHL:ssä

Hattu päästä! Mikko Koivu saavutti seitsemäntenä suomalaisena kunnioitetun 1000. NHL-ottelun merkkipaalun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat