Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mikko Koivu halusi kuumeisesti pois veljensä varjosta – "Se on ollut hänelle erittäin raskas paketti"

Koivut eivät koskaan tykänneet pelata toisiaan vastaan NHL:ssä.

NHL
Mikko Koivu ja Saku Koivu vääntämässä Saint Paulissa vuonna 2010.
Koivujen väliset väännöt NHL-kaukaloissa päättyivät keväällä 2014, kun Saku lopetti uransa.Bruce Klockhohn / Getty Images

Mikko Koivun pitkästä ja menestyksekkäästä urasta on vaikea puhua ilman, että puhuu Saku Koivusta. Etenkin sen jälkeen, kun Saku Koivu johdatti Suomen maamme ensimmäiseen jääkiekon MM-kultaan keväällä 1995, isoveljestä tuli teini-ikäiselle pikkuveljelle jonkinlainen taakka.

Se, että Mikko Koivua on verrattu teini-iästä asti Saku Koivuun, ei ole ollut perheen nuorimmalle helppo tilanne.

– Mikon tilanne on ollut erittäin vaikea teini-iässä ja sanotaan, että myös neljä–viisi ensimmäistä vuotta NHL:ssä. Se oli vaikeaa, koska aina verrattiin Sakuun: oletko niin hyvä, oletko sitä ja oletko tätä. Se on ollut Mikolle erittäin raskas paketti, Jukka-isä sanoo Yle Urheilulle Saint Paulissa, Minnesotassa.

Asetelma veljesten välillä on varmasti yksi suuri syy siihen, miksi Mikko Koivusta tuli, mitä Mikko Koivusta tuli. Armoton palo ja halu todistaa ovat roihunneet nuoremman Koivun sisällä nuoresta pitäen. Ja roihuaa edelleen senkin jälkeen, kun Koivu sunnuntaina ylsi seitsemäntenä suomalaispelaajana tuhanteen NHL-otteluun.

– On se ollut itselle tärkeä asia, Koivu myöntää Yle Urheilulle kotonaan Minneapolisissa.

– Mulla on aina ollut halu ja tavoite näyttää, mutta nuorempana se ei ollut mahdollista. Varsinkin Suomessa Tepsissä ja maajoukkueessa verrattiin paljon Sakuun, mikä on tietenkin ihan luonnollistakin. Tätä taustaa vasten mulle oli tärkeää päästä Minnesotaan, tavallaan ihan omaan maailmaani, Koivu jatkaa.

Tilanne raukesi viimeistään kesällä 2014, kun Saku Koivu ilmoitti päättävänsä menestyksekkään pelaajauransa.

– Sen kautta se viimeistään rauhoittui. Toisaalta niin se vain menee, että kaikki pitää jääkiekossa ja elämässä ansaita itse.

Mikko Koivu
Getty Images

Vaikea pelata veljeä vastaan

Minnesotaan pääseminen oli Mikko Koivulle vapauttavaa, mutta samaan aikaan eteen aukesi uusi ongelma. Pelaaminen omaa veljeä vastaan ei ollut koskaan helppoa veljeksistä kummallekaan. Armottomina taistelijoina tunnetut Koivut eivät halunneet hävitä toisilleen, mutta eivät myöskään satuttaa toisiaan.

Vaikka etenkin Mikko on tunnettu äärimmäisen kilpailullisesta luonteestaan, pelaaminen isoveljeä vastaan ajoi keskushyökkääjän ulos omalta mukavuusalueeltaan.

– Se oli minulle aina äärettömän vaikeaa. Etenkin, kun olimme vielä molemmat keskushyökkääjiä. Nykyinen valmentaja (Bruce Boudreau) tiesi tämän ollessaan Sakun valmentajana Anaheimissa. Sieltä tuli aina Saku meidän ketjua vastaan, koska hän tiesi, miten epämukavaa se oli varsinkin minulle, Koivu hymyilee.

Nuoremman Koivun suurin pelko liittyi pudotuspeleihin.

– Pahin pelko oli, että oltaisiin jouduttu vastakkain pudotuspeleissä. Haluan pelata hyvin ja auttaa joukkuetta, mutta en koskaan halunnut nähdä, että veli epäonnistuu. Meillä ei ollut kyse siitä, kumpi voittaa, enemmän mietin, että molemmilla menisi hyvin. Tästä syystä pudotuspelit olisi ollut aika epämukava tilanne.

Mikko Koivu TPS-paidassa vuonna 2003.
Mikko Koivu pelasi TPS:ssä kaudella 2003–2004.Jukka Rautio / AOP

Myös Saku Koivu sanoo, että valmistautuminen otteluihin Minnesotaa vastaan oli vaikeaa.

– Oli se tosi vaikeaa. Ei oikein koskaan kumpikaan löydetty oikeaa tapaa valmistautua niihin peleihin. Vaikka olimme vääntäneet pihapeleissä ja kesätreeneissä kovaakin kulmissa, NHL:n tosipelit olivat vaikeita. Ei niistä oikein kumpikaan nauttinut.

– Ongelma oli siinä, että ei voinut hävitä tilannetta, mutta ei myöskään halunnut satuttaa toista. Oli vaikea löytää siihen hommaan tasapainoa, Saku Koivu muistelee.

Veljeksistä nuorempi keksi tilanteeseen ratkaisun kaudella 2013–2014.

– Taisi olla minun viimeinen vuoteni, kun Mikko tuli jossakin kohtaa kautta sanomaan, että nyt on sun aika lopettaa, ettei enää jouduta käymään tätä läpi, Saku nauraa.

”Olimme Mikon puolella – valitettavasti”

Veljesten valmentajaisälle Jukalle poikien keskinäiset ottelut eivät koskaan olleet suuri ongelma. Itse asiassa Jukka-isä muistaa edelleen hyvin veljesten ensimmäisen ottelun NHL:ssä – ottelun, jonka Minnesota voitti Mikko Koivun avustuksella jatkoajalla.

– Olen aina pystynyt jotenkin menemään pelin tasolle ja katsomaan niitä pelejä ihan rauhassa, sillä olen kuitenkin valmentanut molempia sekä junioreissa että SM-liigassa. Ensimmäisessä pelissä olimme kyllä Mikon puolella – valitettavasti, isä-Koivu nauraa.

Jukka Koivu valmensi TPS:n loppuotteluihin kaudella 2003–2004.
Jukka Koivu valmensi TPS:n loppuotteluihin keväällä 2004.Pekka Mononen / AOP

Jos Mikko Koivun tavoitteena oli todistaa kykynsä luoda oma menestyksekäs NHL-ura, sen hän todellakin teki. Yli tuhannen ottelun ja seitsemänsadan tehopisteen pelaajaa ei tarvitse verrata kehenkään. Veljesparinakin Koivut nousivat sunnuntaina kovaan porukkaan.

Koivuista tuli vasta seitsemäs veljespari NHL:n historiassa, joista molemmat ovat yltäneet tuhanteen peliin.

– Ehkä silloin, kun ura on käynnissä, tällaisia ei malta jäädä maistelemaan, mutta kyllähän tällaisia kiva uran jälkeen on miettiä. Ja toisaalta on tämä sellainen ilta, jolloin yleensä pysähdytään miettimään, mistä kaikki alkoi ja mitä kaikkea matkan varrella on tapahtunut. Mukavaa yhdessä oloa vanhoja muistellen, Saku toteaa.

Lue myös:

Mikko Koivu sai tärkeälle illalle satumaisen lopun: ”Haikea fiilis!”

Mikko Koivu on tinkimätön johtaja, jonka kädenjälki näkyy Minnesotassa pitkään – tappiot kalvavat vastuunkantajaa: "Aina ei voi olla hyvä jätkä"

Uskomaton ilta! Mikko Koivu järjesti itselleen tuplajuhlat ja Minnesotalle voiton NHL:ssä

Maajoukkueet EHT-turnauksiin valittu – Julius Nättinen ensimmäistä kertaa A-maajoukkueessa, loukkaantunut Anton Lundell ehdolla nuorten MM-leiriryhmään

MM-kapteenisto Anttila, Savinainen ja Lehtonen poikkeusjärjestelyin Linnan juhliin Jokerien vieraspelimatkalta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat