1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Suomen naisten jääkiekko

Tyttöleijonat haluaa kirkastaa MM-pronssinsa – 15-vuotias Kärppä-kaksikko raivasi tiensä U18-maajoukkueeseen

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-turnaukseen lähtee 11 viime vuoden turnauksessa nähtyä pelaajaa ja monta suurelle yleisölle tuntematonta lupausta.

U18-maajoukkueessa debytoivat Anna-Kaisa Antti-Roiko ja Oona Havana ovat Kärppien hyvän juniorityön tulosta. Kuva: Annika Antti-Roiko

Tyttöjen U18-nimilista on lähellä lopullista MM-kokoonpanoa, ja siksi esimerkiksi Oulussa parissa perheessä on ollut vaikea edellisviikko. Kutsut MM-leirille lähetettiin viikko sitten ja hyviin tapoihin kuuluu, että salaisuudet pidetään.

– Maanantaina aamulla heräsin, minulle oli tullut sähköpostia. Oli kyllä tosi huippu juttu, menin heti kertomaan äidille, Anna-Kaisa Antti-Roiko kertoo.

– Voisi sanoa, että tuli joululahja, tosi mieluisa, Oona Havana jatkaa.

Maajoukkueen sähköposti tarkoitti että sekä Antti-Roikon että Havanan perheessä joulusuunnitelmat menivät aavistuksen uusiksi. Joukkue matkustaa Bratislavaan jouluaattoaamuna, joten joulurauhan julistuksen aikaan oululaiset ovat jo vieraalla maalla kaukana.

Valmennusjohdon yllätys oli iloinen joulunalusaikaan mutta jotain tällaista kotiväki ehkä osasi odottaa. Molemmat Kärppä-hyökkääjät ovat ottaneet nuoresta iästään huolimatta tällä kaudella hyviä harppauksia eteenpäin.

– En tiedä, onko se kauhean iso loikka mutta on todella hienoa päästä joukkueeseen, Havana kertoo. Anna-Kaisan kanssa on nähty toistemme kehitys.

– Nyt on ollut sitten puhetta muustakin kuin viikonlopun peleistä, Antti-Roiko paljastaa luokkakavereiden välisten välituntikeskustelujen iloisen supinan.

Anna-Kaisa Antti-Roiko aloitti jääkiekon jo alle kouluikäisenä Kärpissä. Kuva: Annika Antti-Roiko

Kärppä-hyökkääjät ovat vasta 15-vuotiaita, jääkiekko koulun ohella on suurin osa heidän arkeaan. Yhdessä on koettu maajoukkueeseen nousut, liigadebyytit ja jopa harrastuksen alkutaipaleet. Bratislavan turnauksessa joulukuussa koetaan uusia tarinoita, yhdessä.

Kumpikaan ei esimerkiksi ole vielä urallaan päässyt pelaamaan pohjoisamerikkalaisia vastaan.

– Luistelua, luistelua, kaksikko muistuttaa suomalaisten aseista, sitten kun kivikova MM-lohko pyörähtää käyntiin.

Tyttökiekkoa halukkaille

Pohjoisamerikkalaisten kiekkoilijoidenkaan kohtaaminen ei ole ollut mielessä oikeastaan ennen kuin tällä kaudella. Molemmat Kärppä-tytöt olivat testanneet jääkiekkoa lajina ihan pikkutyttönä, mutta todellinen tuuppaus lajin pariin nähtiin syksyllä 2011, kun tytöt olivat 7-vuotiaita.

Nyt U18-maajoukkuetta luotsaava Mira Kuisma työskenteli Kärppä-organisaatiossa valmentajana, ja hänen aloitteestaan perustettiin tyttöjen kiekkokerho.

– Tytöt on hokia, luki harjoitushallin seinälle laitetussa kerhoryhmän ensimmäisessä ilmoituksessa.

Kuva: Mira Kuisma

Oululaistyttöjä piti vähän houkutella jääkiekon pariin. Ensimmäinen ryhmä koostui paljolti tutuista, muiden harrastusten parissa tavatuista pelikavereista. Anna-Kaisalla ja Oonalla harrastuskalentereissa oli jalkapalloa, taitoluistelua ja kaikkea muuta kivaa – eikä kiekkotoiminta ollut läheskään helposti myytävissä oululaisille tyttölapsille.

Syksyllä 2011 tyttö- ja naiskiekko oli selvästi vaatimattomammassa suosiossa kuin nykyisin.

– Osittain vähän väkisinkin pakotettiin joitakin tyttöjä tulemaan jäälle, jotta saatiin seuran vaatima kymmenen pelaajan ryhmä koolle maanantain tyttökiekkovuoroille, Kuisma muistelee.

– En muista niistä ajoista paljonkaan, mutta muistan, että olin jäähallilla usein katsomassa veljien treenejä. Ihan pienestä saakka me ollaan oltu samassa porukassa Oonan kanssa, Anna-Kaisa Antti-Roiko kertoo.

Ensimmäisen tyttökiekkokauden jälkeen sekä Havana että Antti-Roiko siirtyivät pelaamaan poikajoukkueen mukaan, ja samassa ryhmässä he kiekkoilevat edelleen. Kuluneiden kausien aikana harrastuskalenterista ovat jääneet pois tanssit ja yleisurheilut, jääkiekko vei kaksikon mennessään.

– Olen ollut aina sellainen rämäpää pienempänä, ja toisaalta jääkiekkojoukkueessa on ollut kiva olla. Olen omasta mielestäni luisteluvoimainen ja minulla on pelisilmää, Anna-Kaisa Antti-Roiko kertoilee.

– Joku siinä kiehtoo, luistelu, maalinteko, se on fyysistä ja hauskaa, Oona Havana hehkuttaa.

Kärppä-perheessä esikuvia on löytynyt: Antti-Roiko tunnustautuu sydänjuuriaan myöten Carolina Hurricanes- ja Sebastian Aho -faniksi. Kyse ei ole vain tyttömäisestä fanittamisesta vaan oikeasti NHL-kiekosta oppimisesta.

– Aholla on hyvä liike kentällä ja hän pystyy havainnoimaan peliä. Niitä mailataitoja on hieno seurata ja yrittää oppia siitä, Antti-Roiko kertoo.

Sebastian Aho. Kuva: Getty Images

Aho tai kärppäläisyys on myös esikuva työnteosta. Molemmat hyökkääjät kuvaavat kuluvaa kautta työnteon kaudeksi.

– Kesällä tehtiin hyvin pohjaa, paljon kuntoa ja kestävyyttä, Havana ja Antti-Roiko kertovat.

Työnteko miellytti myös maajoukkueen valmennusta, kutsu tutun valmentajan joukkueeseen oli haaveissa mutta silti yllättävä.

– Mirtsi (Kuisma) on mukava valmentaja. Häneltä tulee paljon neuvoja ja palautetta, Antti-Roiko kiittelee.

– Ja hän myös kyselee kuulumisia, Havana muistuttaa.

Tie leijonanpennuksi

Keväällä 2019 Kuisma kokosi ensimmäisen ryhmän U18-maajoukkueleirille. Havana ja Antti-Roiko olivat tuolloin mukana vielä Arttu Sissalan johtamassa U16-ryhmässä, jättämässä ensimmäisiä luistimenpiirtojaan leijonajäillä.

Mutta toukokuussa Kärppä-kaksikko oli jo mukana, kun alle 18-vuotiaat kokoontuivat Vierumäelle.

– Lapsiahan he vielä ovat. Hyviä, taitavia pelaajia, ovat kulkeneet Kärppä-polun poikajoukkueessa, ovat luisteluvoimaisia ja niin edelleen. Mutta muistan miettineeni keväällä, että saapas nähdä, että miten kaikki nämä nollaneloset ja nollavitoset sätkivät tämän kauden. Ovathan he todella nuoria mutta niin he vain joka leiriltä kairasivat itsensä jatkoon, Kuisma kertoo.

Nuoresta iästään huolimatta askeleita kirkkaampiin hallivaloihin on otettu askel kerrallaan. Havana ja Antti-Roiko debytoivat Kärppien naisten liigajoukkueessa samassa ottelussa 16. marraskuuta.

Leiriryhmän nimeäminen oli oma, soma lukunsa Havanan ja Antti-Roikon kaudessa. Päävalmentaja Kuisma kuvaa, kuinka aina on tehtävä ratkaisuja, mutta nykyisin valintoja saa onneksi tehdä jo pelureiden välillä. Pelureiksi hän laskee myös Kärppä-hyökkääjät.

– Tässä vuosien mittaan on huomannut, kuinka taso kasvaa ja laajenee, tulee hyviä pelureita. Nyt saa jo valita heistä, Kuisma kuvaa.

Mira Kuisma luotsasi Suomen U18-tyttöjen maajoukkueen MM-pronssille tammikuussa 2019. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Tuttujen pelaajien nimeäminen joukkueeseen on kaksipiippuinen juttu. Valmennusjohto puntaroi, päävalmentaja peilaa omia ajatuksiaan nähtyyn ja tilastoituun mutta ennen kaikkea koettuun. Kun tiet kohtaavat tuttujen kanssa, ajatukset pyörähtävät aikakoneessa.

– Sitä on aika vaikea pukea sanoiksi. En muista, millä leirillä oltiin mutta kun pidimme pelipalaveria, ja kattelin sitä koppia, niin kyllä minä mietin, että voi herranen aika, mihin ollaan tultu, Kuisma jatkaa.

Uusia unelmia

MM-kisoihin on vielä aikaa kolmisen viikkoa, monta asiaa pitää loksahtaa kohdilleen. Antti-Roikon ja Havanan päälaet ovat jo toipumaan päin, kattoon saakka ilosta pomppiminen jää kuitenkin mieleen. Niin pelaajille kuin valmentajalle.

Aikoinaan yhdessä aloitetulle taipaleelle sattuu jälleen kiinnekohta, jota muistella joskus myöhemmin. Tytöt ovat saavuttaneet leijonapennun unelmansa. Ammattilaisen äänessä sävähtää faktojen jälkeen paljon pehmeyttä, päävalmentajallakin on ollut omia unelmiaan ja tavoitteitaan.

– Se on ollut minun haaveeni jo vuosien takaa, että olisi siistiä olla jossain kohtaa maajoukkueessa näiden tyttöjen kanssa. Tytöt ovat tehneet sen työn, tuurikin on käynyt, että ollaan tässä pisteessä, Kuisma paljastaa.

Oulun Linnanmaan harjoitushallin ensimmäisistä tyttötreeneistä on kuljettu jo pitkä matka. ”Pelataan, opitaan jääkiekon perusteita ja pidetään hauskaa”, paljon siitä pätee edelleen. Jäälle menoa ei kuitenkaan tarvitse tuputtaa Anna-Kaisa Antti-Roikolle tai Oona Havanalle. Nyt pidetään joukkueena hauskaa.

Vierumäen leirityksessä hiotaan, mitä hiottavissa vielä on, ja sitten on vain uskallettava mennä. 15-vuotiaan pelurin tai 32-vuotiaan päävalmentajan vimmalla. Seuraavat unelmat ovat yhteisiä, ja ne löytyvät MM-joukkueen tavoitetaulusta.

– Tytöt ilmoittivat kesällä jämäkästi, että MM-finaalipaikkaa lähdetään tavoittelemaan. Bratislavan historialla on kyllä hyvä tuntuma, mutta katsotaan, Kuisma päättää.

Kärppä-kaksikolla ei päätä huimaa. Ei Bratislava eivätkä ne aikanaan vastaan luistelevat pohjoisamerikkalaiset joukkueetkaan.

– Edellisten kisojen pronssista tulee paineita, meidän pitäisi pystyä samaan, Oona Havana myöntää.

– Mutta kun yritetään täysillä, niin kaikki on mahdollista, Havana ja Antti-Roiko lupaavat.

U18-tyttöjen maajoukkue MM-kisoihin valmistavaan EHT-turnaukseen Vierumäelle ja Keravalle:

Maalivahdit: Lahtinen Kiia (Hunters), Laitinen Aino (Team Kuortane)

Puolustajat: Ahlskog Julia (Team Kuortane), Koukkula Oona (Team Kuortane), Laitinen Nelli (Kiekko-Espoo), Parkkonen Krista (SaiPa), Rantala Sanni (Team Kuortane), Suoranta Elli (Ilves), Timonen Anni (TPS), Yrjölä Siiri (Kiekko-Vantaa)

Hyökkääjät: Antti-Roiko Anna-Kaisa (Kärpät), Havana Oona (Kärpät), Keränen Tilli (Kärpät), Nuutinen Sofia (Kiekko-Espoo), Salonen Pauliina (TPS), Sundelin Sofianna (Team Kuortane), Tervonen Nea (Team Kuortane), Teräväinen Satu (Kiekko-Espoo), Täks Lisette (Team Kuortane), Vanhanen Sanni (Tappara), Vartiainen Sanni (Team Kuortane), Yrjänen Kiira (Team Kuortane)

Lue myös:

Maajoukkueet EHT-turnauksiin valittu – Julius Nättinen ensimmäistä kertaa A-maajoukkueessa, loukkaantunut Anton Lundell ehdolla nuorten MM-leiriryhmään

Lukion ensimmäistä käyvän Nelli Laitisen perässä ovat jo Pohjois-Amerikan yliopistot – nyt MM-debytantti ihastuttaa aikuisten arvokisoissa: "Tykkään, kun junnut eivät tule nöyristelemään"

Naisvalmentaja ei ole enää jääkiekon kummajainen, mutta asiantuntija ei halua tehdä asiasta sukupuolikysymystä – "Naisvalmennus ei ole saareke"

Tyttöjen pronssijoukkueen ympärillä oli ennennäkemätön innostus, joka antaa valttikortteja lajin kehittämiseen

MM-pronssimitalisteilla onnistui kaikki liki nappiin – menestyksen jatkumiseen kaivataan kuitenkin lisää harrastajia: "Huippuyksilöitä ei ihan joka kisoihin valitettavasti saada"