Suora

  • Urheilustudio 8.12.
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Lillehammer
  • Yhdistetyn MC: Lillehammer, mäkiosuus
  • Naisten viesti, Lillehammer
  • Uinnin EM, alkuerät 8.12.
  • Maastojuoksun EM
  • Urheilustudio 8.12.
  • Miesten viesti, Lillehammer
  • Urheilustudio 8.12.
  • Uinnin EM, alkuerät

"Tuntui, että varvas räjähtää" – Loukkaantunut Ristomatti Hakola ei saa edes kenkää jalkaan, valittiin silti Lillehammerin joukkueeseen

Hiihtäjä Ristomatti Hakola ei ole pystynyt treenamaan perjantaisen sprinttikilpailun jälkeen. Loukkaantuminen heti alkukaudesta on henkisesti rankka tilanne.

hiihto
Ristomatti Hakola, Ruka 2019
Ristomatti Hakola joutui keskeyttämään maailmancup-kauden avanneen Rukan viikonlopun varvastulehduksen takia. Tomi Hänninen

Hurjassa kunnossa olevan hiihtäjän Ristomatti Hakolan, 28, kisat jäivät viime viikonloppuna kesken Rukan maailmancupissa. Hakolan vasemman jalan isovarvas tulehtui, eikä hän pystynyt jatkamaan koti-maailmancupia perjantaisen sprinttipäivän jälkeen.

Tulehdus on edelleen niin paha, että Hakolaa tuskin nähdään ensi viikonloppuna Lillehammerin lumilla, vaikka hänet nimettiin joukkueeseen.

– Sanoin, että olen halukas lähtemään Lillehammeriin, mutta kyllä se on aika optimistinen arvio, Hakola kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Pakko sanoa, ettei tämä tilanne hyvältä näytä, muttei oikein muuta voi kuin odotella. Se odottelu vaan on kaikista pahin, kun mies oli ainakin kunnossa. Kyllähän tämä miestä syö.

Ristomatti Hakola

Tulehtunut varvas on edelleen todella kipeä. Hakola ei ole pystynyt harjoittelemaan lainkaan Rukan sprintin jälkeen, eikä hän saa kenkää jalkaan.

Kisaladuilta ulos jääminen heti alkukaudesta on henkisesti rankka paikka.

– Pakko sanoa, ettei tämä tilanne hyvältä näytä, muttei oikein muuta voi kuin odotella. Se odottelu vaan on kaikista pahin, kun mies oli ainakin kunnossa. Kyllähän tämä miestä syö.

Tarkkaa paluuajankohtaa kisoihin Hakola ei osaa sanoa. Tällä hetkellä hän menee päivä kerrallaan.

– Nämä ovat juuri sellaisia perusvaivoja, joihin auttaa vain aika. Tämä on vähän kuin tulehtunut haava, ei auta kuin olla jalat pystyssä sängyllä ilman sukkia.

Kokoa isompi mono ja puudutus apuna Rukalla

Hakolan varvas kipeytyi torstaina Rukalla harjoitusten jälkeen. Tuolloin hänen isovarpaansa kynnessä oli vauriota ja varvas oli jo hieman tulehtunut.

Ensiapuna Hakolalta revittiin kyseinen varpaankynsi kokonaan pois. Tämä auttoi sen verran, että hän pystyi hiihtämään perjantaina sprintin. Kisaan varpaaseen laitettiin pintapuudutus, jotta Hakola sai monon jalkaan. Lisäksi sprinttitykki joutui hiihtämään eri paria olleilla monoilla. Hakola puki vasempaan jalkaansa kokoa isomman jalkineen.

– En saanut kamalan helposti monoa jalkaan perjantaiaamuna. Sitten jalka muhi koko sprinttipäivän monossa ja varvas oli sen näköinenkin illalla.

Sprintissä Hakola jäi 16:nneksi. Kiputila vaihteli perjantain aikana, mutta Hakolan mukaan kisatilanteessa kipua ei huomannut, kun hiihdettiin mies miestä vastaan.

Kisan jälkeen varvas äityi niin kipeäksi, että Hakolalle oli pian selvää, ettei hän hiihdä lauantaina.

– En nukkunut tuntiakaan sinä yönä, kun tuntui, että varvas räjähtää.

Ristomatti Hakola
Ristomatti Hakola seurasi lauantaina Rukan maailmancupia televisiosta. Kovin kauaa hän ei kuitenkaan malttaisi seurata kisoja tv:n välityksellä. – On kaikista kamalinta katsoa hiihtokisoja televisiosta.Tomi Hänninen

Kotimaan maailmancupin kesken jääminen harmitti luonnollisesti vietävästi Hakolaa, joka on fyysisesti kovassa iskussa. Hän painottaa, ettei jättäisi pikkuvaivasta Rukalla kotikisaa väliin.

– Kuulostaa lapselliselta, että varvas on kipeä. Mutta voin kertoa, että se on ollut niin kipeä, ettei ollut kyllä mitään saumaa startata.

Perinteisellä hiihtotavalla Hakola käyttää hyvin napakoita monoja, mutta niiden piikkiin hän ei tulehdusta laita. Hakola tykitti upeaan sprinttivoittoon kyseisillä monoilla Rovaniemen Suomen Cupissa reilu viikko sitten.

Nyt menestysmonoja on kuitenkin hieman muokattu.

– Kyllä me jo vähän virittelimme niitä uusiksi. Löimme varoiksi lisää tilaa niihin, ettei tulisi toista kertaa samanlaista vaivaa.

"Huono tuuri alkaisi riittää tälle vuodelle"

Jo harjoituskaudella Hakola kamppaili vasemman jalan vaivojen kanssa. Touko-heinäkuussa hän ei pystynyt juoksemaan lainkaan jalan ulkosyrjän tulehduksen takia.

Ennen jalkavaivoja Hakolan selkä reistaili.

– Huonoa tuuria tämä varvaskin on, ei tässä oikein muuta voi sanoa. Tässä vaan on ollut sen verran huonoa tuuria tälle vuodelle, että alkaisi pikkuhiljaa riittämään. Mutta mennään näillä, mitä on annettu.

– Nyt vasemman jalan muut ongelmat eivät tunnu, kun varvas on niin kipeä. Ainut positiivinen asia on se, että kipu on siirtynyt eri paikkaan. Tämän jälkeen arvostaa taas omia varpaitaan.

Hakolan äänestä kuulee harmituksen, mutta vitsiniekan huumori kukkii silti puhelinhaastattelun ajan.

Hiihtotykki kertoo, että varvasongelmat ovat ratkaisevia varsinkin perinteisellä hiihtotavalla, jossa pitoa haetaan isovarpaiden kautta. Toki loukkaantumisessa on tällä hetkellä yksi isompikin ongelma kuin pito.

– Monokin on aika tärkeä saada jalkaan. Ilman monoa on aika vaikea laittaa suksi alle. Nyt pitäisi laittaa lasten siteet, että voi köyttää suksen kiinni suoraan jalkaan.

Lue myös:

Ristomatti Hakolalle karvas pettymys – loukkaantuminen päätti Rukan kisat, myös Lylynperän viikonloppu jää kesken

Sami Jauhojärvi innostui Suomen mieshiihtäjistä Rukalla – povaa jatkoa menestykselle: "Eivät ole olleet kertaakaan tällaisessa paikassa 2010-luvulla"

Rukalla hämmentävä varaslähtöshow! Mummoaan hitaammin hiihtänyt Hakola kritisoi kovasti uutta keksintöä: "Ei ihme, että pojat lähti pois"

Viheliäisen jalkavamman kanssa taisteleva huippuhiihtäjä Ristomatti Hakola herää yhä päivittäin ensimmäisenä kipuun – valmentaja pitää silti tilannetta hyvänä

Ristomatti Hakolan viheliäiset vastoinkäymiset jatkuvat: "Täytyy sanoa, että siinä oli kyllä niin amatöörimäistä virhettä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat