Suora

 • Hiihdon Ski Classics, Marcialonga
 • Rallin MM, Monte Carlo, EK 14 - live
 • Rallin SM, Rovaniemi
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 26.1.
 • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, mäkiosuus
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Oberstdorf
 • Urheilustudio 26.1.
 • Sprintit, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, Power Stage - live
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, miesten yhteislähtö

Vakavat vammat veivät kokonaisia kausia – superlahjakkuus ei luovuttanut ja nyt edessä on uran ensimmäinen aikuisten MM-turnaus: "Tämä on palkinto siitä, että kannattaa kuntouttaa"

Salibandyliigaseura PSS:n ykkössentteri Ella Sundström, 21, pelaa Sveitsissä uransa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa.

salibandy
Ella Sundström, Porvoon Salibandyseura.
Ella Sundström näki alakoulussa luokkatovereiden pelaavan salibandyä ja halusi mukaan. Siitä lähti harrastus, joka vei täysin mukanaan.Kimmo Hiltunen / Yle

Uskollinen fanijoukko seuraa salibandyn pelaaja Ella Sundströmiä.

– Ella on paras! Ella on paras, huudot kaikuvat.

Nyt ei kuitenkaan olla pelikentän laidalla vaan Sundströmin työpaikalla Aurinkokiven koululla. Iltapäiväkerhon ohjaajana työskentelevä Sundström on ulkoilemassa lasten kanssa. Suuntana on pelikenttä, jossa alkamassa on käsipallopeli.

Sundströmin työt alkavat kello 11 ja päättyvät iltapäivällä kello 16–17-aikaan. Työhön kuuluu lasten kanssa pelaileminen ja leikkiminen niin sisällä kuin ulkonakin.

Ennen töiden alkua aamulla ja töiden jälkeen illalla Sundström työskentelee Porvoon salibandyseuran ykkössentterinä. Harjoitukset ja pelit määrittävät arkea ja työ iltapäiväkerhossa mukautuu salibandyn ehdoilla. Päivätyö on Sundströmille kuitenkin mieleistä ja se sopii täydellisesti Sundströmin arkeen.

– Tykkään lasten kanssa olemisesta, ja on hauskaa heittäytyä mukaan leikkeihin ja peleihin. Se antaa paljon, Sundström pohtii.

Ella Sundström, Porvoon Salibandyseura.
Kuntoutus on tullut loukkaantumisista kärsineelle Ella Sundströmille tutuksi salibandyuran aikana.Kimmo Hiltunen / Yle

"En voi kieltää, ettei lopettaminen olisi käynyt mielessä"

Sundström on ollut yksi ikäluokkansa lahjakkaimmista pelaajista nuoresta saakka. Hän debytoi salibandyliigassa jo 13-vuotiaana ja on liigan kaikkien aikojen nuorin maalintekijä.

Lahjakkaan pelaajan ura on ollut kuitenkin täynnä töyssyjä. Vasta 21-vuotias Sundström on ollut sivussa kokonaisia kausia isojen vammojen takia. Ensin leikkaushoitoa vaati polvivamma, sitten takareisi. Kuntoutuksessa on vuodatettu hikeä ja kyyneliä lukuisia kertoja.

– En voi kieltää, etteikö lopettaminen olisi käynyt mielessä. Olen ajatellut, että olisi pitänyt alkaa harrastaa vaikka vesijuoksua tai jotain missä ei voi loukkaantua, Sundström nauraa.

Sundström on kahlannut kuitenkin tunnollisesti läpi rankat kuntoutusjaksot ja nyt peli maistuu paremmalle kuin koskaan.

– Salibandy on niin iso osa minua, etten vaan pysty lopettamaan. Haluan vaan pelata ja kehittyä pelaajana, Sundström toteaa.

Ella Sundström, Porvoon Salibandyseura.
PSS:n valmentajan ja joukkuetovereiden mukaan Ella Sundström on joukkueessa puhelias ja vilkas persoona.Kimmo Hiltunen / Yle

Kova uurastus palkitaan

Nyt kova uurastus tuottaa hedelmää. Viime talvena hän pääsi mukaan aikuisten maajoukkuerinkiin. Kevät huipentui SM-hopeaan seurajoukkue PSS:n kanssa.

Näytöt maajoukkueessa olivat vahvoja, ja Sundström nimettiin marraskuun alussa MM-joukkueeseen. Joulukuussa Sveitsissä edessä ovat uran ensimmäiset aikuisten MM-kisat.

– Henkilökohtasesti se merkkaa todella paljon. On ollut niin paljon vastoinkäymisiä, että tämä on se palkinto siitä, että kannattaa kuntouttaa ja uskoa, että pystyy vielä pelaamaan ja pärjäämään.

Urheilija ei tervettä päivää nää -lausahdus on Sundströmille edelleen todellisuutta. Haastatteluhetkellä vahvassa teippauksessa on pohje.

Vamma ei ole kuitenkaan vakava, ja sen takia oheisharjoitusta tarvitsee soveltaa vain hieman. Lajitreeneissä Sundström viilettää kentällä muiden mukana, niin kuin vaivaa ei olisikaan.

Ella Sundström ja Niilo-mopsi.
Vaikka salibandy vie Ella Sundströmin ajasta suurimman osan, jää aikaa kuitenkin aina perheen Niilo-koiralle.Kimmo Hiltunen / Yle

Salibandyunelmat ulkomailla

Suurin osa Sundströmin ystävistä on salibandypiireistä. Laji määrittelee pitkälti hänen elämäänsä.

– Yleensä vapaa-aika menee niin, että joukkuekavereiden kanssa katsotaan jonkun toisen joukkueen peliä netistä. Ei siinä arjessa paljon muuta ole kuin salibandyä.

– Vaikka käyn siis tietenkin katsomassa isovanhempia ja leikin koiran kanssa, mutta ei oikein muuta. Apua, miten tylsän kuuloinen elämä, Sundström nauraa.

Tulevaisuudessa hän toivoo salibandyn vievän hänet ulkomaille.

– Ruotsissa on toistaiseksi kovin liiga. Haluaisin nähdä, miten omat rahkeet riittävät, Sundström pohtii.

Kokoammattilaisia salibandynpelaajia on maailmallakin vähän. Suomessa pelaaminen ei riitä elättämään. Urheilun mukaan joustava työ tuo helpotusta, mutta helppoa ei aina ole.

– On se aika harmillista, ettei Suomesta voi saada elantoa tässä. Se tekee arjesta aika raskasta. Toivottavasti tulevaisuudessa ammattilaisuus on mahdollista Suomessakin.

Sundströmin suunnitelmissa siintävät ulkomailla pelaamisen lisäksi opinnot urheilullisen alan, kuten fysioterapian parissa. Sundström unelmoi myös omakotitalosta, puutarhasta ja omasta kennelistä.

Ne saavat kuitenkin odottaa nyt, kun Sundström katsoo ensin, mihin salibandy hänet vie.

MM-kisoista Sundströmin mukaan tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin se kaikista kirkkain, eli maailmanmestaruus.

– Se ei ole helppo tavoite ja sen eteen täytyy tehdä valtavasti töitä. Jos haluamme saavuttaa sen tavoitteen, kaiken pitää onnistua.

Ella Sundström, Porvoon Salibandyseura.
MM-kisoihin pääsy on Ella Sundströmille suuri unelmien täyttymys ja palkinto kovasta uurastuksesta vammojen kuntoutuksessa sekä harjoittelussa.Kimmo Hiltunen / Yle

Yle näyttää naisten salibandyn MM-kisat kanavillaan. Suoraa lähetystä Suomen avausottelusta Puolaa vastaan voi seurata lauantaina 7. joulukuuta Areenassa kello 12.55 alkaen. Ottelu näytetään TV2:ssa jälkilähetyksenä kello 15 alkaen.

Lue myös:

Naisten salibandymaajoukkue MM-kisoihin nimetty – vammojen kanssa taistelleet My Kippilä ja Alisa Pöllänen mukana

Kommentti: Kultahaihattelun voi unohtaa – naisten salibandymaajoukkueelle Sveitsin MM-turnaus on opintomatka tulevaisuutta varten

Maajoukkueen tähtipuolustajan MM-unelma vaakalaudalla – polvivamma oli niin musertava pettymys, että äidin piti ilmoittaa diagnoosi päävalmentajalle

Maailman paras naispelaaja saa asunnon, auton ja vessapaperit – ruotsalaiset hullaantuivat suomalaiskaksosista: "Sairasta, miten hyviä he ovat"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat