Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jatkuuko 1000 ottelua Minnesotassa pelanneen Mikko Koivun NHL-ura vielä ensi kaudellakin? – ”Pitää tiedostaa, että tämä on bisnestä”

Tuhat NHL-ottelua täyteen saanut Minnesotan Mikko Koivu pelaa sopimuksensa viimeistä vuotta.

NHL
Mikko Koivu vauhdissa vuonna 2007.
Mikko Koivu on pelannut Minnesota Wildissa kaudesta 2005–2006 lähtien. Kuva vuodelta 2007.Bruce Kluckhohn / Getty Images

NHL:ssä tavataan sanoa, ettei uudelle toimitusjohtajalle tavallisesti ole tarjolla kuin huonoja tilanteita. Yleensä, kun seura palkkaa itselleen uuden urheilupuolen pomon, käsillä on jonkinasteinen sekasorto tai uudelleenrakennusprojekti. Tämä on todellisuutta myös Minnesotassa, missä tuore GM Bill Guerin yrittää varmasti tälläkin hetkellä kuumeisesti hahmottaa uutta suuntaa seuralle.

Kiistaton tosiasia on, että edessä on väistämätön nuorennusleikkaus ja uudelleenrakennusvaihe.

Wildin runko ikääntyy vuosi vuodelta, vaikka edelleen hyvin pelaakin. Mikko Koivu täyttää seuraavaksi 37 vuotta, Eric Staal ja Zach Parise 36 vuotta ja Ryan Suter 35 vuotta. Menneen kesän hankinnoista Mats Zuccarello on 32-vuotias. Sisään on ajettava uutta verta keinolla millä hyvänsä, jos Wild mielii palata uskottavaksi pudotuspelijoukkueeksi lähivuosina.

Wildin tapauksessa lähes ainoa mahdollisuus on varata hyvin, koska organisaatiossa ei ole käytännössä lainkaan huomisen huippulupauksia. Ja mitä pienemmillä numeroilla seura varaa, sitä todennäköisempää prosessin nopeutuminen on. Tämä taas edellyttäisi sitä, ettei nykyjoukkue esimerkiksi yllätä NHL-maailmaa venymällä pudotuspeleihin.

Toisaalta ei vanha runko mihinkään ole menossa. Staalin sopimus kattaa vielä vuoden, Suterin ja Parisen viisi vuotta.

Tulevaisuus auki

Nykyrungon ainoa vapaa agentti tulevana kesänä onkin kolmetoista vuotta kapteenin C-kirjainta rinnassaan kantanut Mikko Koivu Suomen Turusta. Koivu on Teppo Nummisen jälkeen vasta toinen suomalaispelaaja, joka on pelannut tuhat ottelua yhdessä NHL-organisaatiossa.

Tilanne on seurajohdon kannalta varmasti hankala. Koivu, joka profiloituu edelleen vahvasti seuran kasvoiksi, pelaa hyvällä tasolla, mutta samaan aikaan uutta verta pitäisi tuoda sisään.

Kysyä myös sopii, haluaako Koivu vielä jatkaa NHL-uraansa, ja jos haluaa, niin kuinka kauan?

– Heti alkuun on sanottava, että viime talven polvivamman jälkeen ainoa tavoite oli päästä takaisin pelaamaan. Nyt tästä kaikesta on nauttinut äärimmäisen paljon etenkin nyt viime viikkoina, kun on alkanut terveydellisesti tuntua taas paremmalta, Koivu sanoo Yle Urheilulle St. Paulissa, Minnesotassa.

– Tässä on kuitenkin monta asiaa pelissä ennen kuin voin vastata tuohon kysymykseen, Koivu jatkaa.

Mikko Koivu debytoi NHL:ssä kaudella 2005–2006.
Ensimmäisellä NHL-kaudella Koivu keräsi 64 ottelussa pisteet 6+21.Gregory Shamus / Getty Images

Koivu on kehunut auliisti seuran uutta toimitusjohtajaa, mutta tämän visioista ei Wildin seurahistorian pitkäaikaisimmalla kapteenilla ole tietoa.

– Kaikki lähtee tietenkin liikkeelle siitä, mitä uusi toimitusjohtaja ajattelee Mikko Koivusta, haluaako hän pitää minut seurassa vai ei. On vaikea sanoa uuden toimitusjohtajan visioista, Koivu pyörittelee.

TPS-kasvatti ei kuitenkaan juokse karkuun totuutta.

– Seuran pitää jatkuvasti mennä eteenpäin, se on selvä asia ja sen toteuttaminen on uuden toimitusjohtajan tehtävä. Se on inhimillistä, että tällaisessa tilanteessa katsotaan ensimmäisenä kokeneet pelaajat, että onko heille käyttöä. Pitää tiedostaa ja ymmärtää tällaisessa tilanteessa, että tämä on bisnestä eikä näissä paikoissa ole tunteille tilaa.

”Loukkaantuminen laittoi asiat perspektiiviin”

Koivun puheista voisi helposti tulkita, vastoin parempaa tietoa, että edelleen vakuuttavaa kahden suunnan peliä pelaavalla turkulaisella voisi hyvinkin olla halua jatkaa seurassa, jota tämä on edustanut tuhannen ottelun verran. Jos taas seura ei halua jatkaa yhteisellä tiellä, Koivun pitäisi vaihtaa seuraa kesällä vapaana agenttina.

– Se on sitten eri keskustelu, että halutaanko lähteä muuttamaan perhettä ja pelaamaan vielä toiseen organisaatioon. Jos sellainen tilanne eteen tulee, että tätä pitää miettiä, niin sitä pitää sitten miettiä ja uskon, että sellainen päätös tulee sitten ihan luonnostaan tilanteen mukaan, Koivu sanoo.

Mikko Koivu
Koivu ja kapteenin C Minnesota-paidan rinnassa on tuttu näky.Getty Images

– Rehellisyyden nimissä olen kuitenkin pyrkinyt välttämään näitä kysymyksiä juuri nyt ja keskittyä vain jokaiseen päivään tämän joukkueen kanssa.

Kuten Koivu alussa totesi, menneen talven polvivamman jäljiltä pelaaminen on maistunut turkulaiselle kuluvana syksynä erittäin hyvältä. Sen voisi kuvitella olevan uran jatkumisen kannalta hyvä merkki.

– Loukkaantuminen laittoi asiat perspektiiviin. Nyt osaa vielä enemmän arvostaa sitä, että saa tehdä tällaista työtä. Viime kevät oli aika kovaa aikaa istua sivussa, kun organisaatio oli täysin sekaisin, Koivu viittasi pelaajakauppoihin sekä muutoksiin johtoportaassa.

– Nyt ollaan menossa parempaan suuntaan.

Lue myös:

Mikko Koivu halusi kuumeisesti pois veljensä varjosta – "Se on ollut hänelle erittäin raskas paketti"

Mikko Koivu on tinkimätön johtaja, jonka kädenjälki näkyy Minnesotassa pitkään – tappiot kalvavat vastuunkantajaa: "Aina ei voi olla hyvä jätkä"

Mikko Koivu sai tärkeälle illalle satumaisen lopun: ”Haikea fiilis!”

Uskomaton ilta! Mikko Koivu järjesti itselleen tuplajuhlat ja Minnesotalle voiton NHL:ssä

Hattu päästä! Mikko Koivu saavutti seitsemäntenä suomalaisena kunnioitetun 1000. NHL-ottelun merkkipaalun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat