1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Liikuttunut Lionel Messi sai juhlia kuudetta kultaista palloa perheensä kanssa – pohti jo uransa päättämistä: "Siitä tulee vaikeaa"

Megan Rapinoe voitti naisten historian toisen Ballon d'Orin. Hän ei ollut paikan päällä Pariisissa.

Jalkapallo
Messi
Lionel Messi nappasi kuudennen Ballon d'Orinsa.Lehtikuva/AFP

Argentiinalaisjalkapalloilija Lionel Messi nousi maanantai-iltana historialliseen saavutukseen, kun hän pokkasi uransa kuudennen Ballon d'Orin eli kultaisen pallon. Samalla hän ohitti maailman arvostetuimpien jalkapallopalkintojen määrässä Portugalin Cristiano Ronaldon, jolla kultaisia palloja on viisi.

Kuudes kultainen pallo oli Messin mukaan poikkeuksellinen.

– Se on todellakin erilainen hetki, sillä saan elää sen perheeni ja lasteni kanssa. Kuten vaimoni sanoo, älä koskaan lakkaa unelmoimasta, vaan paranna ja jatka nauttimista. Olen todella onnekas, Messi sanaili.

Argentiinalainen sai palkinnon edellisen kerran vuonna 2015. Ensimmäisen kultaisen pallonsa Messi pokkasi 2009.

– Siitä on nyt 10 vuotta, kun voitin ensimmäisen kultaisen pallon täällä Pariisissa. Muistan, kun tulin tänne kolmen veljeni kanssa. Olin vasta 22-vuotias enkä voinut uskoa, mitä käyn läpi, Messi muisteli saatuaan pokaalin edellisvuoden voittajalta Luka Modricilta.

Tänä vuonna kroatialainen ei mahtunut edes kymmenen parhaan joukkoon. Messi oli viime vuoden äänestyksessä vasta viides. Ronaldo oli äänestyksessä kolmas.

La Ligan mestaruus ja maalikuninkuus

Kuluvana kalenterivuonna Messi juhli Barcelonan kanssa Espanjan La Ligan mestaruutta. Messi oli sarjan paras maalintekijä. Maalipörssin argentiilainen voitti myös Mestarien liigassa, missä hän taiteili kaksitoista osumaa.

Ensi kesänä 33-vuotissyntymäpäiviään juhliva argentiinalaishyökkääjä äityi pohtimaan jopa lopettamistaan.

– Toivon, että voin jatkaa pelaamista vielä pitkään. Jonain päivänä minunkin on lopettava. Siitä tulee vaikeaa, argentiinalaishyökkääjä ennakoi.

– Minulla on kuitenkin monta hyvää vuotta edessä. Aika menee nopeasti, joten nyt haluan nauttia jalkapallosta ja perheeni seurasta.

Messi saavutti vastikään 700 ottelua Barcelonan paidassa. Barcelolle hän on tehnyt uskomattomat 614 osumaa. Messi on voittanut 34 palkintoa, joihin sisältyvät niin kymmenen La Liga -mestaruutta, neljä Mestarien liigan voittoa kuin henkilökohtaiset palkinnotkin.

Van Dijk myönsi Messin paremmuuden

Tänä vuonna toiseksi äänestyksessä ylsi hollantilaistoppari Virgil van Dijk, joka voitti Liverpoolin kanssa Mestarien liigan. Van Dijk valittiin syksyllä Euroopan jalkapalloliitto Uefan vuoden miespelaajaksi.

– Vuosi on ollut mahtava, mutta tässä maailmassa on pari pelaajaa, jotka ovat poikkeuksellisia. Heidän hyvyyttään täytyy kunnioittaa, van Dijk sanoi Messiin ja Ronaldoon viitaten.

– Olin lähellä, mutta joku oli vähän parempi. En koskaan uskonut, että taistelisin Ballon d'Orista, ennen kuin olin ehdolla. Se kertoo paljon urastani, joka on kovin erilainen kuin voittajalla. Pääsin pinnalle myöhään, mutta en koskaan luovu unelmistani, hollantilaispuolustaja jatkoi ja ilmoitti taistelevansa palkinnosta myös ensi vuonna.

Liverpool-pelajia mahtui kymmenen parhaan joukkoon peräti neljä: Van Dijk, Sadio Mane, Mohamed Salah sekä Alisson.

Rapinoella uskomaton vuosi

Naisten historian toisen kultaisen pallon pokkasi yhdysvaltalaishyökkääjä Megan Rapinoe. Kultainen pallo täydensi Seattle Reignin hyökkääjän täydellisen vuoden: 34-vuotias Rapinoe valittiin MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi, minkä lisäksi hän voitti turnauksen maalipörssin. Yhdysvaltain MM-turnaus huipentui toiseen perättäiseen MM-kultaan.

– Olen todella surullinen, etten voi olla paikan päällä tänään. Vuosi on ollut uskomaton. Haluan kiittää joukkuetovereitani ja USA:n jalkapalloliittoa, Rapinoe sanoi videolla.

– Onnittelut myös kanssaehdokkaille. On todella onni, että meillä on näin hyviä naisjalkapalloilijoita.

Toiseksi äänestyksessä ylsi Englannin ja Lyonin puolustaja Lucy Bronze ja kolmanneksi Orlando Pridea seuratasolla edustava Rapinoen maannainen Alex Morgan. Viime vuonna historian ensimmäisen naisten kultaisen pallon voittanut norjalaishyökkääjä Ada Hegerberg oli neljäs. Hän ei pelannut MM-lopputurnauksessa.

Lue myös:

Messille historiallinen kuudes Ballon d'Or -pokaali – Megan Rapinoe vei naisten Kultaisen pallon