Suora

  • Lumilautailun MC: Seiser Alm, slopestyle

Pikaluistelumaajoukkueessa kuohuu! Kiistelty päävalmentaja siirrettiin sivuun – valmentaa silti osaa maajoukkueluistelijoista: "Tilanne oli tulehtunut"

Nuorten olympiavalmentaja Markus Puolakankin vastuut vähenevät. Maajoukkueesta vastaa tällä hetkellä Janne Hänninen.

pikaluistelu
Peter Mueller.
Yhdysvaltalainen Peter Mueller ei jatka Suomen pikaluistelumaajoukkueen päävalmentajana.EPA

Suomen pikaluistelumaajoukkueen tilanne on sekava. Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että maajoukkueen päävalmentaja Peter Mueller on saanut potkut. Ilta-Sanomien mukaan päävalmentajalle kuuluvaa toimenkuvaa hoitavat kuluvan kauden ajan nuorten olympiavalmentaja Markus Puolakka ja urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen.

Luisteluliiton puheenjohtaja Vesa Rosendahl vahvistaa kuitenkin Yle Urheilulle, että myös Puolakan toimenkuva on muuttunut, eikä hän vastaa maajoukkueesta.

– Kisoissa Puolakka tai Mueller eivät ole kisajoukkueen valmentajana. Valmentajana voi olla esimerkiksi Janne Hänninen. Emme voi kieltää heitä olemasta paikalla, mutta Luisteluliiton valmentaja maailmancupeissa on joku muu kuin Markus Puolakka tai Peter Mueller, Rosendahl selvittää.

– Mueller ei ole saanut potkuja. Hänen työnkuvaansa on muutettu, kuten myös Puolakan, Rosendahl kertoo.

Luisteluliitto päätti muutoksista hallituksen kokouksessa lokakuun 29. päivä. Muellerilla on määräaikainen sopimus maaliskuun loppuun asti. Päävalmentajana hän ei jatka, mutta Rosendahlin mukaan Mueller työskentelee yhä joidenkin maajoukkueurheilijoiden kanssa.

– Hän ei enää vastaa koko maajoukkueen valmentamisesta ja leirityksestä. Hän valmentaa joiltakin osin joitakin maajoukkueurheilijoita, mutta ei koko maajoukkuetta, Rosendahl sanoo.

Kuinka montaa urheilijaa Mueller jatkossa valmentaa?

– En tiedä tarkkaa lukumäärää. Hän on tälläkin hetkellä Japanissa harjoittelemassa ja kilpailemassa kahden urheilijan kanssa.

Tilanne kärjistyi leirillä lokakuussa

Yhdysvaltalainen Mueller, 65, aloitti Suomen pikaluistelumaajoukkueen päävalmentajana vuonna 2018. Urheilijana Mueller voitti 1 000 metrin olympiakultaa Innsbruckin olympialaisissa vuonna 1976. Mueller on meritoitunut valmentaja, jonka urheilijat ovat myös juhlineet olympiakultaa. Toisaalta häntä voi syystäkin kuvailla kohuvalmentajaksi, sillä vuonna 2009 Mueller sai potkut Norjan maajoukkueesta. Potkut johtuivat siitä, että Muelleria syytettiin seksuaalisesta häirinnästä.

Muellerin valinta Suomen maajoukkueen peräsimeen on herättänyt alusta asti ristiriitoja. Esimerkiksi maajoukkueen ykkössprintteri Harri Levo on syyttänyt Muelleria muun muassa siitä, että hän ei kuuntele urheilijoitaan. Levo harjoittelee tätä nykyä erillään maajoukkueesta. Levo kertoi tammikuussa Kalevalle (siirryt toiseen palveluun), että hän olisi halunnut jatkaa yhteistyötä Puolakan kanssa, mutta Luisteluliiton päätös siirtyä päävalmentajavetoisuuteen esti ratkaisun.

Peter Mueller
Osa maajoukkueurheilijoista haluaa jatkaa yhteistyöä Peter Muellerin kanssa.Lehtikuva

Muellerin maine ristiriitaisena valmentajana vain korostuu tuoreimman käänteen johdosta.

– Osa urheilijoista koki, että hänen valmennustapansa ei sovi heille tai eivät muuten tule hänen kanssaan toimeen. Osa porukasta taas piti hänen valmennustyylistään. He haluavat jatkaa valmennussuhdetta hänen kanssaan, Vesa Rosendahl kuvailee.

– Ongelmia ei ollut vain Muellerin kanssa. Kaikkien, myös minun ja Janne Hännisen, on katsottava peiliin. Tilanne kärjistyi Inzellin leirillä lokakuussa, jossa olin itsekin paikalla.

Rosendahl ei avaa leirin tapahtumia yksityiskohtaisesti. Kertomuksesta voi kuitenkin päätellä, että pitkään jatkuneet eripurat johtivat vääjäämättömään lopputulokseen.

– Tilanne oli tulehtunut. Se kärjistyi urheilijoiden, valmentajien ja hierojan osalta. Osa urheilijoista oli tyytymättömiä toiseen valmentajaan, ja osa taas toiseen. Valmentajien välilläkin tunnelma kiristyi, Rosendahl taustoittaa.

Ei uutta päävalmentajaa ennen maaliskuuta

Puolakka, 34, valittiin Luisteluliiton nuorten olympiavalmentajaksi vuosi sitten keväällä. Puolakka on entinen maajoukkueluistelija ja toisen polven olympiaurheilija. Puolakka edusti Suomea Vancouverin olympialaisissa vuonna 2010.

Puolakan työnkuvaan kerrottiin vuosi sitten kuuluvan muun muassa valmennustyö pääkaupunkiseudulla ja nuorten maajoukkueen leiri- sekä kilpailutoiminta. Puolakka aloitti samaan aikaan myös A-maajoukkueen apuvalmentajana.

Markus Puolakka
Markus Puolakka edusti aktiiviurallaan Suomea talviolympialaisissa vuonna 2010.YLE

Nyt siis myös Puolakan toimenkuva muuttuu.

– Puolakka ei ole päävastuussa maajoukkueessa. Hän hoitaa jatkossa pääasiassa kotimaan valmennusta. Janne Hänninen vastaa viime kädessä urheilutoimenjohtajana kaikesta maajoukkueen päivittäisestä toiminnasta. Hän on jo ollut yhdessä junioreiden maailmancupissa valmentajana, Rosendahl huomauttaa.

Luisteluliitto ei ole hankkimassa maajoukkueelle uutta päävalmentajaa ennen maaliskuuta.

– Mahdollisuus on hankkia uusi päävalmentaja, mutta siihen ei ole akuuttia tarvetta. Onnistumme hoitamaan tämän kauden nykyisillä järjestelyillä, Rosendahl sanoo.

Lue myös:

Kaleva: Suomen ykkössprintteri kritisoi rajusti pikaluistelumaajoukkueen kohuvalmentajaa – "Kaikki meni vihkoon"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat