Suora

 • Hiihdon Ski Classics, La Venosta
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Suomi - Ruotsi
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 14.12.
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
 • Lumilautailun MC: Peking, Big Air
 • Urheilustudio 14.12.
 • Jääkiekon EHT Venäjä - Tshekki
 • Lumilautailun MC, Big Air, Peking
 • Urheilustudio 14.12.
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 2. lasku
 • Sprintit, Davos
 • Ampumahiihdon MC, miesten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
 • Mäkihypyn MC, miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Miesten joukkuemäki, Klingenthal
 • Urheiluruutu
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Tshekki
 • Urheiluruutu

Matti Suur-Hamarin maailmancup-avausta varjosti tragedia – valmentaja Wendelinin kuolemasta oli vain vajaa viikko: "Oli vahva tunne, että Mikko oli meidän kanssa starttiportissa"

Suur-Hamarille Pyhän-kisa oli ensimmäinen sen jälkeen, kun hänen valmentajansa Mikko Wendelin kuoli sairauskohtaukseen vajaa viikko sitten.

lumilautailu
Matti Suur-Hamari (oik.)
Matti Suur-Hamari (oik.) sai kisan jälkeen halauksia kilpakumppaneilta. Yhteisö on tukenut tiimiä myös menetyksen hetkellä.Janne Lipsanen / Lumilautaliitto

Suomen Matti Suur-Hamari aloitti paralumilautacrossin maailmacup-kauden Pyhätunturilla sijoittumalla kolmanneksi. Kauden avaus oli tunteikas, sillä Suomen paralumilautailijoiden maajoukkuevalmentaja ja Suur-Hamarin henkilökohtainen valmentaja Mikko Wendelin, 41, kuoli vajaata viikkoa aiemmin sairauskohtaukseen.

– On ollut tosi rankka viikko valmentajan poismenon takia. Oli vaikeaa päästä takaisin starttiportille, mutta pääsimme ja suoritimme mielestäni kisan oikein hyvin. Olen ylpeä meidän tiimistä ja että suoritimme näin hyvin kisassa. Mikko olisi halunnut, että jatkamme hommia, Suur-Hamari kertoi Yle Urheilulle puhelimitse avauskisan jälkeen.

Kisaan valmistautuminen oli Suur-Hamarin mukaan rankkaa ja erilaista, kun henkilökohtainen valmentaja ei ollut rinnalla. Kisan aikana valmennusvastuun kantoi kakkosvalmentaja.

"Mikko olisi suuttunut, jos emme olisi laskeneet"

Suur-Hamari oli kiitollinen Wendelinin valmentamalle kansainväliselle tiimille, joka tuki toisiaan. Yhdessä he päättivät, että starttaavat maailmancupiin.

– Päätimme, että menemme hetki hetkeltä emmekä ota paineita. Mikko teki paljon radan ja paralumilautailuyhteisön eteen töitä, ja olisi todennäköisesti suuttunut, jos emme olisi laskeneet, Suur-Hamari naurahtaa.

Wendelin oli Suur-Hamarin mukaan pidetty ja arvostettu paralumilautailuyhteisössä. Muut tiimit tukivat ja kannattelivat Wendelinin valmennuksessa ollutta joukkuetta Pyhätunturin kisassa.

– Oli vahva tunne, että Mikko oli meidän kanssa starttiportissa, vaikka hän ei siellä fyysisesti ollutkaan. Oli hyvä, rauhallinen olo lähteä kisaamaan, kun oli tiimi ympärillä. Kaikki tekivät kaikkensa sen eteen, että meillä olisi mahdollisimman hyvä olla.

Tuki näkyi tuloksessa

Tuki näkyi Suur-Hamarin mukaan myös tekemisessä. Hän oli aikalaskujen toiseksi nopein ja oli vielä isossa finaalissa toisella sijalla ennen kuin kisaa johtanut Kiinan Sun Qi lipsautti ulos radalta.

– Hän veti yhden hypyn tosi pitkäksi ja näin jo ilmassa, mitä tulee tapahtumaan. Piti kaikin mahdollisin keinoin yrittää välttää, etten laske hänen päälleen. Kaaduin sitten itsekin, menin verkkoihin ja liu'uin kolmantena maaliin.

Suur-Hamari ei loukannut itseään ulosajossa ja miehen mukaan kiinalainenkin näytti selviävän kolhusta pienellä olkapäävammalla. Suomalaisella on olkapäävamma tuoreessa muistissa, sillä hän loukkasi sen viime keväänä ja joutui jättämään juuri Pyhällä kilpaillut MM-kisat väliin. Nyt olkapää on entistä ehompi.

– Oma olkapää on paremmassa kunnossa kuin ennen kolhua, se saatiin hienosti keväällä ja kesällä kuntoutettua, Suur-Hamari naurahti ja kertoi, että fyysisesti ura jatkuu hyväkuntoisena.

Yhdessä vuosittain noin 200 vuorokautta

Muutoksia Suur-Hamarin treenikuvioissa tapahtuu kuitenkin nyt varmuudella, kun hänellä ei tällä hetkellä ole henkilökohtaista valmentajaa. Hän muisteli vuonna 2015 alkanutta yhteistyötä lämmöllä ja kertoi Wendelinin pitäneen urheilijoista huolta.

– Mikko antoi kaikkensa valmentamiseen ja oli myös tosi vaativa valmentaja. Hän puski, kun oli tarve ja teki myös kaikkensa sen eteen, että ymmärtäisi valmennettavan vammaa ja osaisi reagoida siihen.

Kisamatkoilla ja treenileireillä kaksikko vietti vuosittain yhdessä noin 200 vuorokautta. Tuona aikana heidän välilleen rakentui Suur-Hamarin mukaan todella syvä ystävyyssuhde.

– Mutta kun näkee herra valmentajaa enemmän kuin omaa perhettään, niin totta kai silloin, kun oli vapaata, niin hengittelimme eri asioita. Kyllä hän oli enemmän perheenjäsen kuin pelkkä valmentaja, Suur-Hamari muisteli lämpimästi.

Uuden valmentajan etsiminen ei ole juuri nyt ajankohtaista.

– Aika sen näyttää. Huomenna on vielä toinen maailmancupin kilpailu Pyhällä ja siihen nyt valmistaudutaan ja kisataan se pois alta. Sitten on aika antaa surun tulla ja miettiä jatkoa myöhemmin, Suur-Hamari summasi.

Lievemmin alaraajavammautuneiden LL2-luokan finaalissa Pyhätunturilla voittoon laski Suur-Hamarin tiimikaveri, Australian Ben Thudhope ja toiseksi Yhdysvaltojen Zach Miller. Suomalaisista kisassa mukana oli myös Matti Sairanen, joka tippui jatkosta ensimmäisessä ryhmässä. Sairanen kisaa yläraajavammautuneiden UL1-sarjassa.

Lue myös:

Paralympiavoittaja Matti Suur-Hamarin valmentaja Mikko Wendelin on kuollut

Matti Suur-Hamarin valmentaja on juhlinut jo kahta parakultaa – menestys vaatii heittäytymistä: "Pyrin laskemaan niin kuin kopioisin vammaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat