1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Muu urheilu

SUEK selvittää seksuaalisen häirinnän yleisyyttä urheilumaailmassa – mukana kaikki suurimmat lajiliitot

Raportti valmistuu ensi keväänä. Aiemmin SUEK on selvittänyt seksuaalisen häirinnän laajuutta muun muassa jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa.

Yle uutisoi lokakuussa taitoluistelussa ilmenneessä häirintätapauksesta. Kuva: SeventyFour Images / Alamy / AOP

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK haluaa selvittää, miten laaja ilmiö seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva häirintä on suomalaisessa kilpaurheilussa.

SUEK on tehnyt jo aiemmin lajiliittojen pyynnöstä selvityksiä häirinnän ilmenemisestä eri lajeissa. SUEKin tiedotteessa kerrotaan, että selvitysten perusteella häirinnän eri muotoja ja kiusaamista esiintyy urheilussa.

Nyt toteutettava selvitys on aiempia selvästi laajempi. Selvitykseen on kutsuttu 71 urheilun lajiliittoa, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU sekä jääkiekon liigajoukkueet. Mukana ovat kaikki suurimmat lajiliitot. Selvityksestä on määrä valmistua raportti ensi keväänä.

– On hienoa, että liitot lähtevät mukaan selvitykseen. Tämä kertoo urheilun yhteisestä tahtotilasta, epäkohtiin halutaan puuttua ja etsiä ratkaisuja. Paljon on vielä opittavaa ja tehtävää epäasiallisen käyttäytymisen lopettamiseksi, mutta suunta on hyvä. Häirintä ei kuulu urheiluun, SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson sanoi tiedotteessa.

Mukana 16-vuotiaat ja vanhemmat urheilijat

Selvityksessä kysely lähetetään 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille kilpaurheilijoille. Helsingin Sanomien mukaan kyselyssä saattaa olla enimmillään mukana jopa satatuhatta urheilijaa.

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa nousivat puheenaiheiksi keväällä 2018, kun MTV Sport tutki asiaa. Myöhemmin SUEK käynnisti selvityksen, jossa selvisi, että häirintää on esiintynyt niin jalkapallo- kuin jääkiekkomaajoukkueessakin.

Tammikuussa Tennisliitto ja SUEK kertoivat selvittävänsä, ovatko nuoret kansainvälisiä kilpailuita pelanneet suomalaiset kokeneet häirintää harjoituksissa tai kilpailumatkoilla viime vuosina. Lokakuussa Yle uutisoi taitoluisteluun liittyvistä häirintätapauksista.

SUEKin ja lajiliittojen lisäksi selvityksen toteuttamisessa on mukana Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu.

Lue myös:

Taitoluistelija kertoi seksuaalisesta ahdistelusta julkisuuteen – valmentajan työt nykyisessä seurassa loppuivat

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Kamppailu seksuaalista häirintää vastaan vaatii urheilussa toimiville lisää tutkimustietoa ja koulutusta, jotta hyväksikäytöiltä vältyttäisiin

Poliisi saa vuosittain kymmeniä rikosilmoituksia epäillyistä seksuaalirikoksista liikuntaharrastuksissa – uhriksi joutuu yleisimmin alaikäinen tyttö uimahallissa tai kuntosalilla

SUEKin selvitys: Suomalaiset tenniksen pelaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää – kohteena nuoret naiset, tekijöinä miesvalmentajat