Kahden vaikean kauden jälkeen Mari Eder on palaamassa huipulle, vaikka vielä kesällä elimistö temppuili: "Oli yllätys, että meni niin kauan"

Ampumahiihtäjä Mari Ederillä on takanaan kaksi vaikeaa kautta. Nyt hän on saanut kehonsa jälleen kontrolliin.

ampumahiihto
Mari Eder
Mari Eder vakuuttaa, että onnistuminen tai epäonnistuminen on luettavissa hänen kasvoiltaan.Hannu Luostarinen / All Over Press

Ampumahiihdon maailmancupin naisten normaalimatka suorana TV2:ssa ja Areenassa torstaina klo 17.10.

Kaksi edellistä kautta ovat olleet Mari Ederille varsin vaikeita. Hän ei ole saanut kehoaan toimimaan tavalla, jota olisi halunnut. Lihaksisto on ollut jumissa, eikä hän ole palautunut rankoista harjoituksista tai kilpailuista.

Siksi ampumahiihdon maailmancupin avauskilpailun, sekaviestin avaus, oli selvästi askel parempaan. Vaikka Eder löysi suorituksestaan vielä parannettavaa, laski hän nolla-ammunnan ja osuutensa toiseksi nopeimman hiihtoajan onnistumiseksi.

Mutta mistä ongelmat ovat johtuneet? Ederin mukaan syitä on selvinnyt, mutta samalla osa on jäänyt mysteeriksi.

– Siinä menee niin monta asiaa päällekkäin. Aika oli yksi asia, mitä siinä tarvittiin, Eder kertoi Yle Urheilulle ja sanoi, että ratkaisuja haettiin monelta eri kantilta.

– Yhdessä pisteessä keho vain alkoi toimimaan ja ongelmat hävisivät. Kukaan ei oikein pysty sanomaan, mikä se toimenpide tai ratkaisu oikein oli.

Päättäväisyyttä ja hermoja vaadittu

Eder myöntää, etteivät viime kaudet ole olleet helppoja missään suhteessa. Urallaan ampumahiihdon maailmancupissa kaksi osakilpailua voittanut ja kerran kolmantena ollut Eder tietää, mille tasolle hänellä on potentiaalia. Hän on tehnyt paljon töitä päästäkseen tälle tasolle, mutta työ ei ole tuonut tulosta.

– Kyllähän se on rankkaa, mutta elämä on. Urheilupiireissä näkee paljon sitä. En ole yksin tämän kanssa. Kaikki hakevat omia äärirajojaan. Välillä onnistutaan paremmin, välillä huonommin.

Moni olisi heittänyt hanskat maahan jo monta kertaa moisten vastoinkäymisten kohdalla, mutta Eder ei halunnut lopettaa pitkää uraansa huonoon fiilikseen ja puolittaisiin tuloksiin. Siksi hän päätti jatkaa uraansa ja nousta takaisin huipulle.

Mutta siinä missä vielä viime kaudella Eder haaveili paikasta maastohiihdon MM-joukkueessa, tänä kesänä hän on edennyt puhtaasti ampumahiihdon ehdoilla. Eder joutui kuitenkin odottamaan pitkälle kesään, ennen kuin hänen elimistönsä oli sellaisessa tilassa, että se suostui harjoittelussa yhteistyöhön.

– Oli aika iso yllätys, että siinä meni niin kauan. Aika paljon päättäväisyyttä ja hermoja on vaadittu vielä kesänkin puolella. Ei mennyt ihan sillä raivolla, mikä talvella tuli, kun ajattelin, ettei tämä jää tähän.

Eder osasi malttaa itsensä harjoituskauden aikana, ja kun testikisat osoittivat tilanteen olevan hallinnassa, hän pystyi huokaisemaan helpotuksesta. Hän pystyi hiihtämään tasapainoisia kisoja ja oli fyysisesti sellaisessa kunnossa, mikä antoi hänelle uskoa, että tilanne on kontrollissa.

– Ammunnallisesti painin varmasti samojen asioiden kanssa kuin aiemmin keväälläkin. Minulle on kuitenkin tärkeää, että jatkan työntekoa ja yritän pysyä kärsivällisenä. Minulla on siitäkin kontrollin tunne, hän vakuutti.

Mari Eder
Mari Eder onnistui maailmancupkauden avauskisassaan, sekaviestissä, hyvin.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Tasapainoinen tunne tekemisestä

Eder on ollut tyytyväinen ampumahiihtomaajoukkueen kesäleireihin ja sen kotiharjoittelujaksoihin. Ne ovat hänen mielestään olleet hyvä idea ja askel oikeaan suuntaan. Maajoukkueen kotiharjoittelua tehostettiin siten, että se keskitettiin Kontiolahdelle ja jaksojen aikana maajoukkueen valmennus on ollut paikalla. Näin maajoukkueen harjoitusvuorokausia valmentajien silmien alla on saatu enemmän.

Nyt Ederillä on harjoittelustaan ja tekemisestään tasapainoinen tunne. Hän on juhannuksesta asti saanut tehtyä ehjiä harjoituksia, eikä takapakkia ole tullut. Koska hänellä on jo monen vuoden harjoitustunnit tehtynä ja kokemusta vaikka kuinka paljon, hän uskoo tämän riittävän pitkälle.

Mutta konkreettisia esimerkkejä, miten Eder on harjoituskaudella onnistunut, ei tahdo löytyä. Asiaa miettiessään hän purskahtaa hetkeksi nauramaan.

– Kyllä minä jossain olen onnistunut, hän saa sanottua.

Yhtä lailla Ederin on vaikea miettiä, mitä odotuksia hänellä on Östersundin maailmancupin kisoista. Helpointa olisi hänen mielestään todeta, että odotetaan ensin kisoja ja katsotaan sen jälkeen. Tasapainoisia suorituksia, sellaisia, joihin hän on aiemmin pystynyt, olisi tilauksessa.

– Sen näkee sitten minun naamastani, kun se tekeminen alkaa olemaan sellaista, mitä olen odottanut. Ei se ole aiemminkaan salaisuudeksi jäänyt, Eder sanoi ja purskahti jälleen raikuvaan nauruun.

– Kyllä sen sitten tunnistaa!

Lue myös:

Mari Ederin kaudesta piti tulla supertalvi, mutta epäonni pilasi kaiken – ura saattaa vielä jatkua: "Minusta tulisi hirmuisen katkera, jos nyt lopettaisin"

Mari Eder julkaisi tunteikkaan kirjoituksen Instagramissa: "Jos ajattelet, että tuolla se taas itkee, olet oikeassa, niin itkinkin"

Kaisa Mäkäräinen puhuu avoimesti henkisestä epävarmuudestaan – poikkeuksellisen menestynyt suomalaistähti ajattelee usein, ettei asioista tule yhtään mitään

Kaisa Mäkäräisellä pelottava tilanne – silmät sumenivat ampumapaikalla: “Yritin odottaa ja odottaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat