Hyppää sisältöön

Liiga ei ota kantaa sääntömuutosten tarpeellisuuteen ja pitää taklausten kieltämistä kokonaan liian radikaalina ratkaisuna – "Tämä on impulsiivinen reaktio"

Tiistain jääkiekkokierroksella sekä Jukurien Patrik Puistola että Tapparan Tuukka Mäntylä lyyhistyivät jään pintaan päähän kohdistuneiden taklausten seurauksena.

Jukuri-hyökkääjä Patrik Puistolaa hoidettiin jään pinnassa tiistaina, kun hän loukkaantui Ilveksen Panu Miehon taklauksen seurauksena. Kuva: Hannu Luostarinen / AOP

Suomen jääkiekkomaailmassa kohahti taas, kun tiistai-illan liigakierroksen aikana nähtiin kaksi hurjaa päähän kohdistunutta taklausta. Jukurien Patrik Puistola ja Tapparan Tuukka Mäntylä kuljetettiin molemmat paareilla pois jäältä.

Molemmat pääsivät pois sairaalasta jo peli-iltana ja heidän tilansa on nyt kohtuullinen. Pahemmin olisi voinut käydä.

Siitä muistutti muun muassa Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi, joka vaati illan otteluiden jälkeen SM-liigalta välittömiä toimia.

SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto Järvelän mukaan tiistai-illan tilanteet käsitellään kurinpitolautakunnassa normaalein käytännöin. Liiga tiedottaa päätöksista torstaina.

Sääntömuutoksien tarpeellisuuteen tai tekemiseen Järvelä ei ota kuitenkaan kantaa. Hän näkee ongelman laajasti koko jääkiekkomaailman kannalta.

– SM-liiga ei voi poiketa muiden maiden linjasta, sillä esimerkiksi maajoukkue pelaa koko ajan kansainvälisiä otteluita. Jos meillä on ongelma, se tulee ratkaista yhdessä, Järvelä pohtii.

– Tämä on impulsiivinen reaktio tässä. Lähtökohtaisesti meidän täytyy katsoa koko kuvaa ja miettiä kaikkia muitakin asioita. Tarkoituksemme on kuitenkin pitää peli pelinä.

"Pelaajien keskinäinen kunnioitus on avainasemassa"

Järvelä on Rautakorven kanssa samaa mieltä siitä, että tiistai-illan taklausten kaltaiset tilanteet tulee aina miettiä ja tutkia tarkkaan. Syksyn aikana päähän kohdistuneista taklauksista liiga on määrännyt 3–8 ottelun pelikieltoja tilanteesta riippuen.

Järvelä ei ota kantaa siihen, onko taklauksia liikaa ja ovatko niistä annetut rangaistukset riittäviä.

– Liigan hallitus päättää, onko kurinpitomme onnistunutta.

Kovien tällien jälkimaininkien villeimmissä ehdotuksissa taklaukset kiellettäisiin kokonaan. Tällaiseen muutokseen Järvelä ei kuitenkaan vielä lähtisi.

– Peli muuttuisi radikaalisti, jos noin sääntöjä muutettaisiin. Enemmänkin voitaisiin tehdä hienosäätöjä siihen, mistä ja minne saa taklata, Järvelä pohtii.

Erityisesti Järvelä peräänkuuluttaa tilanteen helpottamiseksi pelaajien välisen kunnioituksen parantamista.

– Pelaajat pelin tekevät ja heidän keskinäinen kunnioituksensa on avainasemassa. Säännöt ovat tukijärjestelmä, hän toteaa.

Keskinäisen kunnioituksen parantamiseen tarvittaisiin kuitenkin pidemmällä tähtäimellä lajikulttuurin muutosta. Se on Järvelän mukaan asia, jonka ratkaisemiseksi pitäisi istua alas suurella joukolla.

– Lajikulttuurin muutos on aika iso asia. Siihen eivät yhden ihmisen aivot riitä.

Lue myös:

Jukureiden Puistola sivussa toistaiseksi – hyökkääjä loukkaantui eilen illalla Ilves-ottelussa

Kohutaklauksista järkyttynyt Jukka Rautakorpi vaatii SM-liigalta välittömiä toimia – pelkää, että liigahistorian synkin seuraus toistuu

Ylen kiekkoasiantuntija Kimmo Kuhta otti kantaa liigakierroksen kahteen kohutaklaukseen – "En oikein tiedä, mitä jätkät ajattelevat"

Karmeita loukkaantumisia Mikkelissä ja Tampereella – Tappara-ikoni ja Nuorten Leijonien huippulupaus kuskattiin paareilla pukukoppiin