Suora

  • Miesten pujottelun 1. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 1. lasku
  • Victor Malmström ja urheilijaelämän jälkeinen identiteettikriisi
  • Urheiluruutu
  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Miesten pujottelun 2. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 2. lasku
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä AC Milan - Torino.
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu AC Milan - Torino

Näin Patrik Laineesta kuoriutui huipputehokas syöttökone – uusi rooli ja lyhyt jatkosopimus pakottivat maalitykin muuttumaan: "Nyt pitää onnistua"

Jääkiekko maistuu tällä hetkellä Winnipeg Jetsin tähtihyökkääjä Patrik Laineelle. Alkukauteen on mahtunut onnistumisia, ja päävalmentaja Paul Maurice pitää Laineen kasvua pelaajana tärkeänä osana joukkueen menestykselle.

urheilu
Patrik Laine
Kyle Connor (oik.) on päässyt tällä kaudella nauttimaan Patrik Laineen syötöistä.Jeff Bottari / Getty Images

LOS ANGELES. Winnipeg Jetsin sisäisen pistepörssin kärjessä oleva Patrik Laine on kerännyt syöttöpisteitä tiuhaan tahtiin tällä kaudella. Laine, 21, on tehnyt 27 ottelussa tehopisteet 8+20=28. Vauhti on kiihtynyt sen jälkeen, kun Laine nostettiin Mark Scheifelen johtamaan ykkösketjuun, jonka toisella laidalla viilettää Kyle Connor.

– Olen saanut enemmän vastuuta kuin aikaisempina vuosina, mihin olen pyrkinytkin alkukaudesta. Onnistumisten ja voittojen myötä peli kulkee ja jääkiekko on kivaa, Laine toteaa Yle Urheilulle Los Angelesissa.

Ylivoimatehot ovat vielä hakuessa, sillä Laineen tuhoisa laukaus on purrut vasta kaksi kertaa erikoistilanteissa. Viime kaudella Laine-Blake Wheeler oli vaarallinen duo ylivoimatilanteissa, mutta ensimmäinen kaksikon juonima ylivoimaosuma kuluvalla kaudella tuli vasta 27. marraskuuta San Josessa. Toissa kaudella Laine tykitti ennätykselliset 20 ylivoimamaalia.

– Emme ole saaneet niin paljon onnistumisia kuin aikaisemmilla kausilla, mutta Sharks-peliin kasattiin vanha ylivoimakokoonpano. Toivottavasti homma lähtisi sen myötä rullaamaan. Tiedämme, miten vaarallinen ylivoimamme on, kun se vain kulkee. Ylivoimaamme on aika vaikea pysäyttää siinä vaiheessa.

Patrik Laine Kyle Connor
Patrik Laineen ketjukaverit vaihtuivat alkukauden jälkeen.Jonathan Kozub / Getty Images

Harjoituskauden missaaminen sopimusneuvottelujen takia ei ole juurikaan hidastanut Laineen menoa. Tamperelaisella on jopa tavallista suurempi tarve näyttää, että tulosta syntyy. Kaksivuotinen sopimus (13,5 miljoonaa dollaria) kannustaa näyttöihin, joiden myötä seuraavasta sopimuksesta tulisi vielä muhkeampi.

– Alkuun oli ehkä hakemista, mutta muuten en ole huomannut eroa. Nyt kun tein lyhyemmän sopimuksen, on onnistuttava lyhyemmällä aikavälillä, mihin olen pyrkinyt. Nyt on se aika, kun pitää onnistua. Näin on onneksi tapahtunutkin, joten voin olla tyytyväinen.

Päävalmentaja Paul Maurice kiittelee

Isompi rooli on omalla tavallaan vaikeuttanut maalien tekemistä, mutta Laine on vastannut haasteeseen hakemalla uusia tekopaikkoja ja etenkin syöttämällä aktiivisesti.

– Kun olen pelannut ykkösketjussa melkein koko kauden, joka ilta tulee vastustajan ykköspakkipari vastaan. Se on aina haaste. Joka joukkueessa on hyviä pelimiehiä, joten pitää keksiä uusia keinoja tehdä maaleja. Nyt olen saanut luotua ketjukavereille paikkoja, kun olen yrittänyt löytää uusia temppuja, iloitsee Laine.

Päävalmentaja Paul Maurice on enemmän kuin tyytyväinen Laineen suorituksiin tällä kaudella.

– Hän pelaa nyt joukkueen parhaan sentterin kanssa ja saa paljon peliminuutteja. Hänen kaltaisensa nuoren pelaajan kehityksen kannalta on tärkeää parantaa kiekotonta pelaamista ja ymmärtää NHL:n tyylin jääkiekkoa. Hän on sitoutunut tähän ja yrittää enemmän kuin aikaisemmilla kausilla, Maurice sanoo Yle Urheilulle.

– Laine paranee kaiken aikaa. Vaikka tämä ei näy suoraan maalien määrässä, pisteet puhuvat puolestaan. Hänellä on ollut suuri merkitys joukkueen menestyksessä, Maurice analysoi.

Paul Maurice ja Patrik Laine
Minas Panagiotakis / Getty Images

Valmentaja piti palaverin Laineen kanssa kesällä Suomessa, jotta ymmärtäisi ja voisi auttaa tämän kehitysprosessia mahdollisimman tehokkaasti.

– Kyse on pelaaja-valmentajasuhteen rakentamisesta. Puhuimme myös siitä, mitä hänen pitää tehdä viedäkseen prosessia eteenpäin ja mitä hän tarvitsee valmennusjohdolta työnsä tueksi. Hän on tehnyt sen, mitä olemme pyytäneet. Jos hänellä on ollut huono ottelu, hän on pystynyt pelaamaan entistä kovempaa seuraavassa koitoksessa. Se on osoitus kasvusta ja kypsymisestä, vakuuttaa Maurice.

"En ole riippakivi puolustuksessa"

Laine myöntää kehittyneensä viime kaudesta ja on oppinut ottamaan etenkin kaksinkamppailutilanteet tiukemmin haltuun.

– Hommia pitää tehdä enemmän kuin ennen. Aiemmilla kausilla kuvittelin tehneeni kovastikin hommia, mutta ehkä se ei ollutkaan niin. Nyt olen pyrkinyt siihen ja löytänyt uuden tason. Tällä kaudella olen voittanut suurimman osan omista kamppailuista ja sitä kautta onnistunut pitämään peliä hyökkäysalueella tai voittamaan kiekkoja puolustusalueella.

Joukkueen puolustus on muuttunut paljon viime vuodesta, kun huipuista on jäljellä vain Josh Morrissey. Loukkaantumisen myötä ykköspakki Dustin Byfuglien on huilannut alkukauden ja miettii parhaillaan tulevaisuuttaan. Menetysten myötä puolustusvastuu lankeaa nyt tasaisemmin koko joukkueelle.

– Se on ollut suuri muutos, kun kuuden parhaan puolustajan joukosta lähti neljä pois. Nyt on paikkoja tarjolla ja moni äijä on noussut isompaan rooliin täyttämään tyhjäksi jääneitä saappaita. Me hyökkääjät olemme pyrkineet jeesaamaan enemmän ja puolustamaan hyvin viisikkona. Ihan hyvin olemme siinä tähän asti onnistuneet.

Vasta 21-vuotias hyökkääjä kehittyy määrätietoisesti kohti kokonaisvaltaista pelaajaa.

– Kyllä kaikki ovat varmaan huomanneet, että osaan tehdä maaleja ja pisteitä. Joillekin on ollut kysymysmerkki, osaanko puolustaa. Olen kuitenkin päässyt osoittamaan, että en ole riippakivi puolustuksessa, kuten jotkut ovat ajatelleet. Ehkä olen pyrkinyt todistamaan sitä myös itselle.

Patrik Laine ulkoilmapeli
Patrik Laine otti kuvan ulkoilmaottelun yhteydessä lokakuussa.Andre Ringuette / Getty Images

Laine vähentänyt videopelaamista

Jetsin peli on kulkenut tällä kaudella mallikkaasti etenkin vieraskaukalossa. Laine kertoo muuttaneensa myös omia rutiineitaan vieraspelimatkojen aikana.

– Olen pyrkinyt vähentämään videopelien pelaamista, eivätkä konsolit ole enää mukana vieraspelireissuilla. Olemme sen sijaan Joonan kanssa käyneet ulkona syömässä, mitä ei aiemmin juurikaan tehty.

Laine viittaa neloskentän laituri Joona Luotoon, joka nostettiin Jetsiin marraskuun alussa Manitoba Moose -farmijoukkueesta. Luoto pelaa ensimmäistä kauttaan NHL:ssa.

– Toivottavasti hän tulee pysymään täällä. Hän on hoitanut oman hommansa niin hyvin kuin on pystynyt ja tekee niitä pieniä juttuja, jotka ovat joukkueelle arvokkaita. Viime peleissä on ollut hyviä maalipaikkoja, vaikka kiekko ei mennytkään sisään. Hän on sellainen kaveri, joka sopii hyvin tähän joukkueeseen.

Laine jää usein harjoitusten jälkeen Luodon kanssa jäälle treenaamaan maalintekoa ja opettamaan noviisille NHL-tyylin pelaamista.

– Harkkojen jälkeen on kiva vähän kisailla ja kehittyä. Hyvä, kun on samanhenkinen kaveri, joka tykkää tuollaisista jutuista myös. Ollaan tosiaan oltu paljon yhdessä vierasmatkoilla ja hän asuu kämpilläni Winnipegissa.

Tässä vaiheessa kaikki näyttää hyvältä niin suomalaisten kuin koko joukkueenkin osalta, kun Jets on kiinni pudotuspelipaikassa. Laine pitää vauhtia sen verran hyvänä, että uskoo kauden jatkuvan pitkälle kesään.

– Toivottavasti. En näe mitään syytä, miksi ei. Meillä on hyvä porukka ja olemme voittaneet hyviä jengejä. Nyt on se aika, kun pitää saada pisteitä. Mitä pitemmälle kausi etenee, sitä vaikeampaa on saada pisteitä. Tässä vaiheessa niitä pitää kairata.

Lue myös:

Patrik Laine avaa taustat NHL-kauden tulikuumalle alulleen – huippulahjakkuus kääri hihansa kesän tärkeän tapaamisen jälkeen: "Luulin aiemmin tehneeni kaukalossa hommia"

Suomalaispuolustaja debytoi NHL:ssä, Kotkaniemi loukkaantui ikävän näköisesti

Heiskanen ja Laine maalasivat, suomalaishyökkääjä ei harmitellut hylättyä maaliaan: "Tiesin heti, että se oli paitsio"

Kommentti: Maltti on valttia myös NHL:ssä – miksi nuoret kiirehtivät taalajäille, kun esimerkkejä hosumisesta riittää yllin kyllin

Vihdoin! Katso, miten Patrik Laine tykitti kauden ensimmäisen ylivoimamaalinsa – suomalainen onnistui "suosikkivastustajaansa" vastaan

Laineen potentiaali jäänyt käyttämättä muuttuneessa ylivoimapelissä – suomalaishyökkääjä vakuuttaa Yle Urheilulle, ettei jaksa stressata maaleista: "Joukkueena olisi nyt kiva voittaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat