Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma

Valmentajalegenda Alpo Suhonen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan: suomalaista verrattiin koiranruokaan – ”Valmentajat halusivat tapella kanssani”

Erilaisuuden ymmärtäminen ja hyväksyminen tuovat nykyään urheilussa menestystä, mutta erilaisuutta ei ole urheilumaailmassa aina katsottu hyvällä.

Urheiluvalmennus
Alpo Suhonen
Alpo Suhosen mielestä jääkiekko on kaikkein konservatiivisin palloilulaji.AOP

Erilaisuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtäminen voi urheilussa olla merkittävä voimavara. Siitä on nähty lukuisia esimerkkejä. Tuoreimpana Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat, joka teki historiaa selviytymällä arvokisoihin ensimmäistä kertaa. Huuhkajissa useat pelaajat ovat maahanmuuttajataustaisia tai erilaisista kulttuuritaustoista tulevia.

Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mielestä yksi Huuhkajien menestyksen avaimista oli juuri joukkueen monikulttuurisuus ja sen oikeanlainen ymmärtäminen ja hyödyntäminen. Dettmann vertasi kolumnissaan Huuhkajia Saksan vuosituhannen alun koripallomaajoukkueeseen, jonka hän valmensi sensaatiomaisesti MM-pronssille.

Urheiluhullut-ohjelmassa jatkettiin Dettmannin aloittamaa keskustelua. Moninaisuuden mahdollistamasta menestyksestä puhuivat Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen ja valmentajalegenda Alpo Suhonen.

Suhosen pitkän valmentajauran kokemukset kertovat, kuinka suuri muutos huippu-urheilussa on tapahtunut asenteissa ja erilaisuuden suvaitsemisessa. 1980-luvulla ilmapiiri oli täysin toisenlainen kuin nyt.

– Kun menin vuonna 1989 valmentajaksi AHL-joukkue Monctoniin, niin Hockey Night in Canada -ohjelmassa Don Cherry kertoi ihmiselle, että sinne on palkattu joku Alpo Suhonen, ja koiranikin tykkää Alpo-koiranruoasta, Suhonen kertoi.

Äänekäs ja rääväsuinen kommentaattori Cherry toivoi, ettei Suhonen menesty Pohjois-Amerikassa. Cherry ei ollut mielipiteineen yksin.

– Erittäin monet kanadalaiset valmentajat halusivat tapella kanssani. He haastoivat riitaa ja kertoivat, että täällä ei eurooppalaisia tarvita. He nimenomaan totesivat, että Don Cherry on ihan oikeassa puhuessaan minusta, Suhonen sanoi.

Don Cherry sai mekastaa rauhassa vuosikymmenet. Tämän vuoden marraskuussa Cherry sai kuitenkin potkut hyökättyään ohjelmassaan maahanmuuttajia vastaan.

– Hän sai kenkää vasta nyt, Suhonen hämmästeli.

"Jääkiekko on konservatiivisin palloilulaji”

Ajat ja asenteet ovat jääkiekossakin muuttuneet, mutta Suhosen näkemyksen mukaan selvästi hitaammin kuin monessa muussa lajissa.

– Jääkiekko on kaikkein konservatiivisin palloilulaji, ehdottomasti. Jos vertaa muihin joukkuelajeihin, niin koripallo on ollut edelläkävijä, jalkapallo tullut hyvin mukana, Suhonen vertaili.

Luurankoja löytyy yhä kaapeista NHL:ssäkin. Calgary Flames erotti viime viikolla päävalmentajansa Bill Petersin, jota syytettiin rasismista ja väkivaltaisesta käytöksestä. Suhosen mielestä lätkäpiireissä riittää yhä siivottavaa.

– Erityisesti kanadalainen jääkiekko käyttää vielä tänäkin päivänä militaristista symboliikkaa. Ja homofobiat jääkiekossa ovat olleet mielettömän kovia, Suhonen sanoi.

Marianne Miettisellä on Suhosen kanssa lähes päinvastaisia kokemuksia uuteen kulttuuriin muuttamisesta. Miettisen perhe muutti 80-luvun loppupuolella Ruotsin Kiirunaan.

– Olin 12-vuotias, kuuluin vähemmistöön, osasin sanoa ruotsiksi ja, nej, mjölk. Jalkapallo oli se, millä pääsin toimintaan ja yhteisöön sisään. Pystyin sitä kautta löytämään kavereita ja pikkuhiljaa opin kieltä. Jalkapallo yhdisti minut natiiviväestöön, Miettinen kertoi.

Miettinen oppi oman kokemuksen kautta, miltä tuntuu tulla maahanmuuttajana vieraaseen yhteiskuntaan.

– Urheilu pelasti silloin minut, Miettinen sanoi.

Tuolloin Ruotsiin tuli paljon pakolaisia muun muassa Iranista. Maahanmuuttajat muokkasivat ruotsalaista urheilua merkittävästi.

– Kun katson nyt Ruotsin maajoukkueita, niin siellä on zlataneita. Hieno esimerkki naisten maajoukkueesta on kosovolaistaustainen Kosovare Asllani. Tässäkin asiassa Ruotsi on ollut meitä edellä monta vuotta, Miettinen kertoi.

Marianne Miettinen ja Alpo Suhonen keskustelivat erilaisuuden hyväksymisestä ja moninaisuuden tuomista mahdollisuuksista Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta. Keskustelua isännöi Jussi Paasi. Ohjelma kuullaan Radio Suomessa joka maanantai kello 18.08.

Lue myös:

Henrik Dettmannin kolumni: Menestymiseen ei Suomessa tarvita sinisiä silmiä, vaaleaa tukkaa ja kirkonkirjoista haettuja sukutauluja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat