Suora

 • Hiihdon Ski Classics, Marcialonga
 • Rallin MM, Monte Carlo, EK 14 - live
 • Rallin SM, Rovaniemi
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 26.1.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Oberstdorf
 • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, mäkiosuus
 • Urheilustudio 26.1.
 • Sprintit, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, Power Stage - live
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, miesten yhteislähtö
 • Mäkihypyn MC: Rasnov, naisten kilpailu
 • Urheilustudio 26.1.
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Kitzbühel
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten pujottelun 2. lasku
 • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Oberstdorf
 • Urheilustudio 26.1.
 • Naisten yhteislähtö, Pokljuka
 • Urheilustudio 26.1.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Zakopane
 • Urheiluruutu
 • "Astmaanhan voi kuolla" - Eevi Bengs joutuu jatkuvasti työstämään suurinta pelkoaan
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Monte Carlo, kisakooste

Elämänsä jääkiekkoa pelaava Teuvo Teräväinen hullaannuttaa fanit Carolinassa – uuden lempinimen saanut suomalaistähti aikoo seuraavaksi räjäyttää pankin NHL:n pudotuspeleissä

Stanley Cupin voittanut Teuvo Teräväinen on jalostunut viime vuosina nuoresta lupauksesta täysveriseksi tähtipelaajaksi. Helsinkiläinen haluaa auttaa Carolinan tällä NHL-kaudella pitkälle.

NHL
Teuvo Teräväinen vauhdissa Columbusta vastaan.
Carolinan Teuvo Teräväinen on ollut hyvässä vauhdissa alkukaudella.Jamie Sabau / Getty Images

RALEIGH. Teuvo Teräväisen kohdalla aika on kulunut nopeasti niistä ajoista, kun 19-vuotias helsinkiläinen astui ensimmäistä kertaa NHL-kaukaloihin. Teräväinen pääsi tekemään uransa ensimmäiset luistinpiirrot NHL-jäälle jo keväällä 2014, jolloin hän pelasi SM-liigakauden päätyttyä kolme ottelua Chicagossa.

Nyt Teräväinen, 25, tahkoaa jo kuudetta täyttä kauttaan maailman johtavassa kiekkoliigassa, Stanley Cup -voittajana. Osoitekin on ehtinyt vaihtua vuosien saatossa legendaarisesta Chicago Blackhawksista Carolina Hurricanesiin.

– Nopeasti ovat vuodet vierähtäneet enkä ole ehtinyt edes ajatella sitä, miten nopeasti aika on mennyt. Paljon on hienoja kokemuksia takana ja toivottavasti niitä on paljon vielä edessäkin, Teräväinen toteaa Yle Urheilun haastattelussa.

– Tässä on käynyt jo niin, etten ole omassa joukkueessani enää kaikkein nuorin, mikä on sekin kiva juttu.

Teräväinen ei halua katsella pelattuja NHL-kausiaan enää taaksepäin vaan ajatus suuntautuu aina eteenpäin, kuten menestysnälkäisellä huippuhyökkääjällä pitääkin.

– Olen taas intoa täynnä tällä uudella kaudellakin. Viime kauden lopussa menestyimme joukkueena upeasti, ja se on antanut kunnolla lisävirtaa itselleni.

Carolinan fanien keskuudessa ”Turbo-Teräväiseksi” nimetty taitava suomalaishyökkääjä kuuluu tärkeimpiin nimiin, kun viime kevään pudotuspelien sensaatio, konferenssifinaaliin vastoin kaikkia odotuksia edennyt Carolina aikoo pistää vieläkin paremmaksi. Tavoite on räväyttää keväällä kunnolla, ja menestymisen nälkä Carolinassa on kasvanut syödessä.

– Totta kai nälkä kasvaa. Monet ajattelevat, että menestyksemme oli vain yksi suonenveto tai onnenkantamoinen. Olemme pystyneet todistamaan alkukauden aikana, että pystymme tekemään sen uudelleen ja edetä vieläkin pidemmälle, Teräväinen vakuuttaa.

– Haluamme oikeasti voittaa täällä jotakin isoa eikä vain päästä pudotuspeleihin tai voittaa siellä yksi ottelukierros. Olemme joukkueena puhuneet, että haluamme nimenomaan voittaa suurta.

Chicago on enää muisto vain

Palataan ajassa muutama vuosi taaksepäin.

Teuvo Teräväisen ei välttämättä koskaan pitänyt pelata Carolinassa, vaan hänelle pedattiin iso ruutu Chicago Blackhawksin tulevaisuuden huippuhyökkääjänä. Juuri Chicago varasi hänet vuoden 2012 NHL-draftin ensimmäisellä kierroksella.

Luvassa oli siis hieno tulevaisuus NHL:n alkuperäisseuran riveissä.

Teuvo Teräväinen Stanley Cup 2015
Teräväinen juhli Stanley Cupia Chicagon paidassa 2015.AOP

Kevät 2015 oli vasta parikymppiselle Teräväiselle suurten unelmien täyttymys. Hän nousi NHL:n pudotuspeleissä isoon rooliin ja varsinkin finaalisarjan aikana Teräväisestä tuli Chicagon kulttipelaaja, joka joutui hämmästyksekseen paistattelemaan Blackhawksin mediatilaisuuksissa joukkueen supertähtien Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen rinnalla.

Kesäkuussa 2015 nuori suomalaishyökkääjä nostelikin jo Stanley Cupia heti tulokaskaudellaan. Taivas oli auki hiljaiselle, mutta kaukalossa taitavalle Teräväiselle. Asiat eivät menneet tämän jälkeen suunnitelmien mukaan, vaan tasan vuosi myöhemmin hänet kaupattiin jo Carolinaan. Teräväinen sai painiskella mielessään, mitä oli oikein tapahtunut.

– Olihan se shokki alkuun ja sitä mietti, miksi minut siirretään toiseen seuraan. Tämä on kuitenkin bisnestä eli raha liikkuu ja pelaajat liikkuvat. Olen kuitenkin tyytyväinen miten asiat ovat omalla kohdallani edenneet.

Teräväinen on löytänyt juuri Carolina Hurricanesista hänen uransa kannalta oikean ”kodin”. Viime talvena allekirjoitettu sopimus pitää Teräväisen Carolinassa kevääseen 2024 asti.

– Jälkeenpäin ajateltuna treidi oli oman urani kannalta hyvä juttu, sillä sain liittyä joukkueeseen jossa oli valmiiksi paljon nuoria pelaajia minun lisäkseni.

– Pääsin myös joukkueeseen, jossa oli tarjolla iso rooli, jos sen pystyisi ottamaan.

Juuri tämän roolin Teräväinen on Carolinassa totisesti ottanut.

Kovimmat paineet tulevat omasta sisimmästä

Teräväinen on hionut taitonsa kolmen edellisvuoden aikana Carolinassa huippuiskuun. Liukkaan tähtihyökkääjän nopeus, kiekonhallinta sekä taito tehdä odottamattomia hyökkäyspään ratkaisuja ovat jalostuneet kohti NHL:n huippua.

Viime runkosarjakaudella Teräväinen takoi jo lähemmäs 80 tehopistettä (21+55) uransa parhaalla NHL-kaudella. Tämän lisäksi upeasti sujuneissa pudotuspeleissä helsinkiläinen iski kiitettävästi seitsemän maalia.

Tällä kaudella vauhti on kiihtynyt entisestään. Suomalaisten pistepörssissä toisena Florida-kippari Aleksander Barkovin jälkeen oleva Teräväinen on tehnyt 31 (7+24) tehopistettä 31 ottelussa.

– Olen joka vuosi mennyt pelaajana eteenpäin ja mielestäni pystyn kehittymään edelleen. En ole pelaajana vielä siellä, missä haluan joku päivä olla. Tällä hetkellä silti tuntuu, että olen pelaajana parhaimmillani.

Teuvo Teräväinen
Teräväinen on toiseksi paras suomalaispistemies tällä kaudella. AOP

Teräväisen puolustustaito on jäänyt usein suurelta yleisöltä vähemmälle huomiolle. Carolinan karismaattisella päävalmentajalla Rod Brind’Amourilla on usein kova luotto heittää Teräväinen suojelemaan pelin loppuhetkillä joukkueen johtoasemaa ja pelaamaan ottelun kiihkeitä loppuhetkiä omassa päässä.

– Olen yrittänyt saada joka kaudelle lisää voimaa, jotta pärjäisi kaksinkamppailuissa.

– Olisihan sitä kiva räpsäyttää maalikin aina silloin tällöin, mutta aina ei uppoa. Olen päässyt alkukaudella kuitenkin tekopaikoille ja luottoa tulee paljon, eli sen suhteen on kiva pelata, hän fiilistelee.

Teräväinen myöntää, että NHL-pelaajan tulospaineet ovat kovat Carolinassakin, vaikka seura ei kuulu niin sanottuihin isoihin seuroihin. Suomalaishyökkääjän oma kunnianhimokin on illasta toiseen tapissa, sillä hyökkäyspäässä tulosta pitää tulla hyvän puolustuspelaamisen ohella.

– Asetan itselleni paljon paineita, eli ne kaikkein kovimmat paineet. Pitää pelata aina hyvin ja auttaa omaa joukkuetta.

– Jos pelaan parikin huonoa peliä, tuntuu siltä, että olen aivan surkea. Pari hyvää vaihtoa pelin sisällä saattaa kääntää fiiliksen ihan päinvastaiseksi.

Jokereiden kasvatti on pystynyt laittamaan asiat oikeaan mittakaavaan. Kokemus ja onnistumiset NHL-kaukalossa nostavat aina luottamusta omaan pelaamiseen ja omiin taitoihin.

– Kokonaisuutena minulla on se tunne, että pystyn pelaamaan hyvällä tasolla ja pärjäämään tässä liigassa, Teräväinen toteaa vaatimattomasti.

Lue myös:

Hyvävireinen Donskoi jälleen pisteille – Korpisalo torjui 37 kertaa Columbuksen voitossa

Kommentti: Ykkösmaalivahdiksi tiensä raivannut Mikko Koskinen hiljensi kritiikin

NHL lataa kovilla syrjintää ja väkivaltaa vastaan: "Jos ylilyönneistä ei raportoida, sanktiot ovat kovia!"

Kommentti: Rasmus Ristolaisen Buffalo Sabres haluaa pestä ikuisen epäonnistujan merkin otsastaan – armoton joulukuu näyttää suunnan joukkueen pudotuspelihaaveille

Aleksander Barkovin komea pisteputki sai jatkoa – näin syntyi kauden kymmenes maali

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat