Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Verta, kohuja ja kummallisia ehdotuksia – jääkiekon vakavin ongelma nousi taas esiin, mutta yksi asia unohtui

Päävammat ovat jääkiekon suurin huolenaihe, mutta ratkaisu ongelmaan ei voi olla taklausten kieltäminen Suomessa, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Patrik Puistola
Ilveksen Panu Mieho taklasi tiistaina Jukurien hyökkääjää Patrik Puistolaa, joka kuljetettiin sairaalaan jatkotutkimuksiin.Hannu Luostarinen/AOP

Näky oli hirveä. Tuukka Mäntylä makasi pitkään liikkumattomana Hakametsän hallin jäällä. Yhtä karmaiseva olo tuli Patrik Puistolan tuupertumisesta Mikkelissä. Kaukaloa puhdistettiin verestä ja Puistola kiidätettiin Mäntylän tavoin paareilla sairaalahoitoon.

Musta tiistai nosti taas kerran esiin jääkiekon ylivoimaisesti suurimman ongelman: päähän kohdistuvat taklaukset.

Jokaisella jääkiekkoa seuraavalla – ja kaikilla muillakin – tuntui olevan heti valmis mielipide siihen, mitä nyt pitäisi tehdä, jotta vastaavaa ei tarvitsisi enää yhdenkään pelaajan kokea.

Hätäisimmät kiirehtivät jo ehdottamaan, että jääkiekon SM-liigasta pitäisi kieltää taklaukset kokonaan. Tai ainakin niin sanotut avojään pommit olisi julistettava pikimmiten pannaan.

Taklausten kieltämistä vaativilla on toki jalo pyrkimys. Lajista on tehtävä niin turvallinen kuin mahdollista. Ja siitä kaikki ovat varmasti täysin samaa mieltä. Kukaan ei halua katsella leikkiä pelaajien terveydellä.

Yksi merkittävä tekijä näkyy kuitenkin unohtuvan keskustelusta lähes täysin. Jääkiekko on yhä kontaktilaji. Jääkiekossa taklataan. Piste. Jokainen kaukaloon hyppäävä tietää siellä piilevät vaarat.

Olen aiemminkin kirjoittanut tämän, mutta nyt se on jälleen kerran toistettava: vaikka jääkiekosta poistettaisiin taklaukset kokonaan, ei pelistä tule koskaan täysin turvallista. Luisteluvauhdit ovat jo niin hurjia, että tahattomatkin törmäykset aiheuttavat jatkuvan vaaratilanteiden uhan.

Ja nyt tullaan siihen kaikkein huomionarvoisimpaan asiaan. Jääkiekon mekka on yhä NHL. Siellä jokainen lupaava kiekkoilija haaveilee joskus pelaavansa. Ja NHL:ssä taklataan. Jos – tai siis nähtävästi kun – Pohjois-Amerikassa ei tehdä sääntömuutoksia taklausten kieltämiseksi, olisi Suomessa totaalisen turhaa tehdä jääkiekosta jotain, mitä se ei ole. Jos Suomen pääsarjasta poistettaisiin taklaukset, tarkoittaisi se sitä, että yhtäkään pelaajaa ei voitaisi valmistaa enää siihen, mistä kaikki unelmoivat.

Jos taklaukset halutaan jossain vaiheessa kieltää ja jääkiekon säännöt rukata uusiksi, sen pitää tapahtua globaalisti. Ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että muutokset käynnistyvät juuri Pohjois-Amerikasta. Naisten jääkiekossa saattaa piillä lajin tulevaisuus. Tästä on kirjoitettu ja puhuttu aiemminkin. Mutta valitettavasti Suomi ei voi yksin tätä päätöstä tehdä.

Päivänselvä asia on tietysti se, että pelaajilla on vastuu omista tekemisistään, pelattiinpa sitten mitä sarjaa tahansa. Jos taklaa vastustajaa päähän, on rangaistuksen oltava tuntuva. Tässä SM-liiga ei vieläkään uskalla ottaa riittävän kovaa linjaa. Jokaisen päähän kohdistuneen taklauksen tulisi johtaa vähintään 10 ottelun pelikieltoon. Siis vähintään.

Kaiken kohun keskellä on kuitenkin syytä muistaa, että lajin suuria linjoja ei piirretä Suomessa. SM-liiga on kasvattajasarja, josta ponnistetaan isompiin liigoihin. Ja jos isommissa ympyröissä taklataan, taklataan Suomessakin. Toivottavasti mahdollisimman puhtaasti.

Lue myös:

SM-liigan kohutaklaukset poikivat pelikieltoja – Vartiainen ja Mieho sivuun peleistä tuleviksi viikoiksi

Millainen on taklattavan vastuu Liigassa? Erotuomarijohtajan mukaan sääntö on yksiselitteinen: "Taklaaja vastaa taklauksestaan"

Liiga ei ota kantaa sääntömuutosten tarpeellisuuteen ja pitää taklausten kieltämistä kokonaan liian radikaalina ratkaisuna – "Tämä on impulsiivinen reaktio"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat