1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. ampumahiihto

Mari Eder katkaisi Kaisa Mäkäräisen 12 vuoden dominoinnin – huippukunto kuitenkin viemäriin yhdessä yössä

Mari Eder joutui pettymään torstaina Östersundissa ilmeisesti ruokamyrkytyksen takia.

Mari Eder oli vielä iskussa pikamatkalla viikonloppuna, mutta torstaina normaalimatkalla iskivät vaikeudet. Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen positiivisimpia merkkejä oli ensimmäisen maailmancup-viikonloppuna esittänyt Mari Eder. Vakavasta sairastumisesta toipunut Eder palasi pirteästi hiihtoladuille sekaviestissä ja pikamatkalla, jossa hän oli 23:s.

Samalla Eder päätti 36-vuotiaan Kaisa Mäkäräisen hurjan valtakauden suomalaisessa naisampumahiihdossa, koska Eder oli maailmancupin pisteissä ennen torstain normaalimatkaa paras suomalaisnainen.

Viimeksi jokin muu suomalaisnainen kuin Mäkäräinen on ollut maailmancupin pisteissä paras suomalainen marraskuun lopussa 2007. Tuolloin Kontiolahdella kauden toisessa kisassa viidenneksi yltänyt Kaisa Varis oli pistetilastossa korkeammalla kuin kuudenneksi yltänyt Mäkäräinen. Tuo sija oli siihen mennessä Mäkäräisen uran paras maailmancupissa.

Heti seuraavassa kisassa Kontiolahdella Mäkäräinen otti kuitenkin parhaan suomalaisnaisen tittelin haltuunsa maailmancupin pisteissä. Nyt 12 vuotta myöhemmin kävi samalla tavalla, kun Eder jäi normaalimatkalla Östersundissa 54. sijalle. Mäkäräinen oli 13:s.

– Taisin huuhtoa kuntoni niin sanotusti viemäristä alas maanantain ja tiistain välisenä yönä. Keräsin jonkun ruokamyrkytyksen tai vastaavan, Eder totesi.

Ongelmana ei Ederin mukaan ollut niinkään ruokamyrkytyksestä johtunut energian puute. Vaikeuksia tuli sen takia, koska energian puutteen jälkeen tankkaaminen oli mennyt yli.

– Kroppa jää vähän tukkoon, kun joutuu väkisin varmistamaan energian saantia. Huomasi jo verrettelyssä sykkeestä, että ei ole vielä kaikki pelissä, Eder totesi.

Huippuhiihtäjänä tunnettu Eder ampui normaalimatkan neljällä ammuntapaikalla myös viisi ohilaukausta. Ederin mukaan kyse oli yksittäisistä keskittymisvirheistä.

– Olen eniten pettynyt siihen, etten pystynyt pitämään keskittymistä kasassa. Olen vähän herkästi hiihtooon painottuva urheilija. Kun ladulla on hankalaa, keskittyminen tuuppaa herpaantumaan penkalla, Eder totesi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Kaisa Mäkäräinen loisti vaikeissa olosuhteissa hiihtoladulla! Voittotaiston ratkaissut virhe harmitti – ilman siirtoja tulos olisi voinut olla upea

Vahvasti aloittanut Kaisa Mäkäräinen ampui neljä ohilaukausta – kärkisijat jäivät haaveeksi, katso kohokohdat

Kahden vaikean kauden jälkeen Mari Eder on palaamassa huipulle, vaikka vielä kesällä elimistö temppuili: "Oli yllätys, että meni niin kauan"

Kaisa Mäkäräistä vaivaa sama ongelma muutoksista huolimatta – päävalmentaja siteerasi olympiavoittajaa ja asiantuntija rauhoitteli: "Ei paineta paniikkinappulaa"

Kaisa Mäkäräinen pohtii suhdettaan julkisuuteen – onko median antama kuva hänestä oikea?

Kaisa Mäkäräinen puhuu avoimesti henkisestä epävarmuudestaan – poikkeuksellisen menestynyt suomalaistähti ajattelee usein, ettei asioista tule yhtään mitään