Suora

  • Freestylen MC: Tremblant, kumpareet
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste
  • Hiihdon Ski Classics, Marcialonga

Mäkäräisen erilaiset ongelmat pitävät hereillä, sanoo Suomen päävalmentaja: "Kaisa tarvitsee kovia kisoja"

Päävalmentaja Jonne Kähkönen kaipaa kärsivällisyyttä Kaisa Mäkäräisen ongelmien kohdalla alkukaudesta.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräisen maailmancup-kausi sai uutta nostetta torstaina, kun hän oli 13:s normaalimatkalla neljän ohilaukauksen jälkeen neljällä ampumapaikalla. Viime viikonlopun ensimmäinen henkilökohtainen kisa, pikamatka, oli päättynyt pahaan pettymykseen. Neljä ohilaukausta kahdella paikalla ampunut Mäkäräinen oli vasta 53:s.

Viime viikonloppuna Mäkäräinen selitti ohilaukausten syyksi sen, että silmät sumenivat liian pitkään kestäneen tähtäyksen vuoksi. Torstaina ongelmia oli tuulten kanssa. 36-vuotiaan suomalaiskonkarin mukaan ammunta olikin “sitä sun tätä”. Mäkäräinen aloitti hyvin ampumalla nollat makuulta, mutta toisella makuupaikalla tuli voittotaiston kannalta ratkaisevat kaksi ohilaukausta.

– Kommenteissa näkyy varmaan urheilijan fiilis, että ammunta ei ole vielä ihan näpeissä. Nyt ammunnassa oli toinen puoli hyvää ja toinen puoli ei ollut ihan vielä, maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

– Kisa kuvastaa sitä, että Kaisa tarvitsee kovia kisoja ja mittelöä siitä, mihin oikea tekeminen riittää ja pystyykö tekemään omaa rutiinisuoritusta tiukassa paikassa.

Kähkönen näkee myös toisaalta hyvänä asiana, että kaikkien aikojen neljänneksi eniten ampumahihdon maailmancupissa palkintokorokepaikkoja napanneella Mäkäräisellä ammuntaongelmien syyt ovat alkukaudesta vaihdelleet.

– Ei tule huonoa kierrettä siitä, että samat asiat piinaavat aina. Pitää ainakin koutsit hereillä, Kähkönen heitti.

Kaisa Mäkäräinen
Maltti on valttia Kaisa Mäkäräisen kohdalla.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Kärsivällisyyttä kaivataan

Torstaina Mäkäräiseltä nähtiin etenkin hyviä merkkejä hiihtoladulla. Hän oli kisan toisiksi nopein hiitoladulla, vaikka olikin epäillyt omaa hiihtokuntoaan viime viikot.

– Hiihtovauhti tietää hyvää. Uskon, että ammunta tulee joissakin kisoissa olemaan hyvää. Kaisalla on ollut ammunta viime vuosina vuoristorataa. Josko pikku hiljaa ammuntakin löytyisi, Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka pohti.

Perunka korostaa, että kaikki pienetkin osa-alueet ammunnassa pitää analysoida parempia tuloksia varten. Päävalmentaja Kähkönen näkee, että suomalaiskonkarin ammunnan kehittämisessä pitää edetä maltillisesti.

– Kisoja on vasta vähän takana. Kaisalla on hyviä osa-alueita ammunnoissa sekä makuu- että pystyasennoista. Pitää vain elementit pistää pakettiin. Malttia, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä työtä, Kähkönen sanoo.

Kaisa Mäkäräinen
Katso kooste Mäkäräisen ammunnoista sunnuntaina!

Kärsivällisyyttä Kähkönen korosti myös suomalaiskonkarin viime viikonlopun suorituksen jäljltä. Näön sumenisemisen välttämiseen Kähkösellä on selvä ratkaisu.

– Yksi oiva konsti toimii kaikilla. Pitää olla päättäväinen ammunnassa. Kun toteuttaa omaa rutiinia harjoitellulla tavalla ja on päättäväinen, yleensä ammuntarytmi pysyy hyvänä. Ei tule taukoja, joka tuo haasteita kelle tahansa, Kähkönen toteaa.

Viikonloppuna viesti edessä – mikä on muiden kunto?

Östersundissa hiihdetään vielä maailmancupin ensimmäiset viestikisat viikonloppuna. Lauantaina on luvassa miehet ja sunnuntaina irti ovat naiset. Mäkäräisen lisäksi Suomen joukkueessa kisaavat Mari Eder, Suvi Minkkinen ja Jenny Fellman. Kähkönen ei vielä keskiviikkoiltana suostunut paljastamaan viestijärjestystä, vaan halusi jutella asiasta ensiksi joukkueen kanssa.

Eder kärsi alkuviikosta ilmeisesti ruokamyrkytyksestä ja viime viikonlopun huippukunto oli kadonnut. Ilo pikamatkan 23. sijasta muuttui normaalimatkan 54. sijaan viidellä ohilaukauksella.

– Ongelmat näkyivät aivan varmasti tällaisessa pitkässä kilpailussa Östersundin raskaassa maastossa. On oikeastaan ihme, miten hyvin Mari on toipunut. Hän pystyi tekemään suhteellisen tasapainoisen suorituksen fyysisellä puolella, Kähkönen sanoi.

Minkkinen oli pitkään maailmancupin pisteissä, mutta viimeisen ampumapaikan kolme ohilaukausta pystystä pudottivat 74. sijalle.

– Suvin suoritus kuvaa sitä potentiaalia, minkä olen nähnyt harjoituksissa. Askelia on otettu eteenpäin. Pitää vain viimeinen ampumapaikka ja hiihtokierros hoitamaan. Hyviä merkkejä on kuitenkin nähty, Kähkönen analysoi.

Mari Eder
Mari Ederin kisa oli torstaina tuskainen.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Östersundissa asuva ja torstain kisaan joukkueeseen liittynyt Jenny Fellman ampui heti ensimmäisellä paikalla kolme ohilaukausta ja putosi kauas kärjestä. Viime viikonloppuna Norjassa IBU-cupissa kisannut Fellman oli torstaina lopputuloksissa 98:s.

– Jennyllä oli jo tiukka paikka IBU-cupin kisojen jälkeen. Ei mikään helppo pesti. Nuorena urheilijana on varmasti vielä otettavana isoja kehitysaskeleita.

Kähkönen haluaisi hyödyntää viestiä myös henkilökohtaisia kisoja ajatellen ensi viikon maailmancupia Itävallan Hochfilzenissä. Viestistä on odotettavissa vähän eri tavalla sähäkkää kuin torstain normaalimatkasta.

– Viestissä ei ole ainakaan mitään paineita menestymistä. Hyvien suoritusten voi antaa tulla vain selkäytimestä. Sitten saisi esimerkkiä, miten toimia henkilökohtaisissa kisoissa, Perunka toteaa.

Lue lisää:

Mari Eder katkaisi Kaisa Mäkäräisen 12 vuoden dominoinnin – huippukunto kuitenkin viemäriin yhdessä yössä

Kaisa Mäkäräinen loisti vaikeissa olosuhteissa hiihtoladulla! Voittotaiston ratkaissut virhe harmitti – ilman siirtoja tulos olisi voinut olla upea

Kaisa Mäkäräinen loisti vaikeissa olosuhteissa hiihtoladulla! Voittotaiston ratkaissut virhe harmitti – ilman siirtoja tulos olisi voinut olla upea

Kaisa Mäkäräinen pohtii suhdettaan julkisuuteen – onko median antama kuva hänestä oikea?

Kaisa Mäkäräinen puhuu avoimesti henkisestä epävarmuudestaan – poikkeuksellisen menestynyt suomalaistähti ajattelee usein, ettei asioista tule yhtään mitään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat