Suora

  • Miesten pujottelun 1. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 1. lasku
  • Victor Malmström ja urheilijaelämän jälkeinen identiteettikriisi
  • Urheiluruutu
  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Miesten pujottelun 2. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 2. lasku
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä AC Milan - Torino.
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu AC Milan - Torino

Sport yllätti Tapparan jatkoajalla, 17-vuotias Ilves-lupaus iski voittomaalin HIFK:n verkkoon

Martti Järventien 17-vuotias poika Roby Järventie loisti Ilveksen ratkaisijana.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Valtteri Viljanen kuvassa
Sportin Valtteri Viljanen upotti Tapparan jatkoajalla. Tomi Hänninen

Vaasan Sport järjesti jääkiekkoliigan torstain kierroksen yllätyksen. Liigajumbo Sport nujersi Tapparan jatkoajalla 2–1. Valtteri Viljanen ratkaisi vaasalaisten voiton ajassa 62.30.

– Kaksi ensimmäistä erää pelasimme hyvää jääkiekkoa ja peli pysyi kohtuullisen hyvin kasassa. Kun Sport sai saumansa, Sport käytti sen, tunnusti Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

Tappara esitteli uutena pelaajana kanadalaisen Steven Iacobellisin, jonka pelilupa-asiat olivat vihdoin kunnossa. Iacobellis oli sijoitettu Jere Karjalaisen ja Kristian Kuuselan keskushyökkääjäksi. Lähinnä ECHL-taustainen pelaaja näytti sopivan vallan mainiosti Tapparan kokoonpanoon.

Oli suoranainen ihme, ettei Tappara ratkaissut peliä toisessa erässä, jota se hallitsi mielin määrin. Sport pääsi yhä paremmin pelijuoneen mukaan kolmannessa erässä ja sai lopulta aikaan voittoon tarvittavat maalit.

– Näytti vähän Suomi-Neuvostoliitto-peliltä, ja me emme olleet se punakone. Mutta ensimmäinen kamppailu, joka pitää voittaa käydään pelaajien päässä, viittasi Sportin päävalmentaja Risto Dufva Sportin nousuun.

17-vuotias Ilves-lupaus teki voittomaalin HIFK:n verkkoon

Ilves kiilasi jääkiekkoliigan taulukossa ohi HIFK:n neljänneksi, kun se löi helsinkiläiset 4–2. Tamperelaisten onnistumisen pääarkkitehtina operoi maalivahti Lukas Dostal, jota säesti mainiosti toisen polven jääkiekkoammattilainen Roby Järventie, jonka ensiosuma uran toisessa liigapelissä osoittautui voittomaaliksi.

– Osoitettiin sitkeyttä, tultiin rinnalle ja päästiin ohi. Hyvä peli, Järventie kiteytti.

Vain niukalti loistavia viimeistelypaikkoja sisältänyt mittelö eteni maalittomana pitkään.

Toisessa erässä Ilves-vahti Dostal joutui antautumaan kahdesti. HIFK:n torjuja Frans Tuohimaa yllätettiin periodilla vain kerran, mutta uudestaan 2–2-tasoituksen merkeissä 46. minuutilla. Pian Ilves siirtyi onnekkaasti ja ensimmäisen kerran johtoon, kun kiekko poukkosi lähitilanteessa Järventiestä, 17, HIFK:n puolustaja Joonas Järviseen ja siitä maaliin.

– Tuota ei voi oikein harjoitella. Bono (Niko Peltola) koetti laittaa lavoille, mutta pomppi luistimien kautta sisään, Järventie taustoitti.

HIFK:ta Ilveksen loppurynnäkkö kaiveli.

– Meidän kannalta vähän halvalla tavalla maalin johto vaihtui maalin takaa-ajoasemaksi. Tulos lähti ennen kaikkea käsistä, HIFK:n valmentaja Jarno Pikkarainen harmitteli.

JYP murskasi Pelicansin

JYP jatkoi Pelicansin ahdinkoa, kun keskisuomalaiset hakivat 6–2-voiton Lahdesta. Pelicansille tappio oli kuudes peräkkäinen ja kahdeksas kymmenen viime ottelun jakson aikana.

JYP ratkaisi pelin toisessa erässä Jerry Turkulaisen, Jani Tuppuraisen, Anttoni Hongan ja Juha-Pekka Hytösen osumilla. JYP paalutti voitolla asemiaan kärkijoukossa ja nousi HIFK:n ohi kolmanneksi.

Aivan kaikki vieraat eivät Pelicansin murskajaisissa tuulettaneet. Pitkään näytti, että Miska Siikosen, 23, avauserän osuma jäisi pelin voittomaaliksi. Sentteri Siikonen ei kauden seitsemättä maaliaan tuulettanut pelattuaan viisi edelliskautta Pelicansissa.

– Tämä oli tunteikas ilta. Piti vähän rauhoitellakin itseäni, ettei lataus mennyt yli, Siikonen kommentoi.

JYPin konkarisentteri Hytönen, 38, teki kaksi maalia. Laitahyökkääjä Tuppurainen, 39, (1+1) ylitti ensimmäisenä pelaajana JYPin liigapaidassa 400 tehopisteen rajan.

Pelicans ei ole saanut kuudesta viime pelistään pistettäkään. Lahtelaisten tuoreelle komentajalle Jesse Wellingille ottelu oli ensimmäinen liigatasolla päävalmentajana kotihallissa.

– Onneksi selkärankamme kesti sentään päätöserässä, Welling huokaisi.

Jesse Puljujärvi kieli ulkona
Jesse Puljujärvellä oli 1+2 tehopisteen ilta. Tomi Hänninen

Jesse Puljujärvi liekeissä KooKoo-voitossa

Liigakärki-Kärpät kellisti KooKoon 6–3. Jesse Puljujärvi onnistui maalinteossa ensimmäistä kertaa yli kuukauteen ja rohmusi tehot 1+2. Mika Pyörälällä oli kahden maalin iltapuhde.

– Aikaisemmissa peleissä olemme pelanneet melkein paremmin kuin tänään, mutta nyt satuimme osumaan. Olimme tosi tehokkaita paikoissamme, Pyörälä sanoi.

KooKoolle peli oli erikoinen. Joukkue johti avauserän jälkeen ja hallitsi laukaisutilastoja, mutta yhtäkkiä Kärpät iski kiekon verkkoon jokaisesta paikastaan.

– Kärpät voitti meidät kymmenessä minuutissa. Se oli meiltä erittäin huono hetki, päävalmentaja Jussi Ahokas manasi joukkueen henkilökohtaisia virheitä toisessa erässä.

Maalivahtien torjunnat kertovat pelin kuvan. Kärppien Patrik Rybar torjui 37 kertaa ja KooKoon Henrik Haukeland 20 kertaa.

Tapparan yllätystappio merkitsi sitä, että Kärppien liigajohto Tapparaan venähti jo yhdeksään pisteeseen (Kärpät 69, Tappara 60).

HPK kunnioitti veteraaneja, mutta ei TPS:ää

Hämeenlinnan Pallokerho löi kauden toisessakin kohtaamisessa TPS:n, nytkin luvuin 4–2.

HPK kunnioitti ennen torstain ottelua sotiemme veteraaneja ja pelasi ensimmäisen erän oranssissa maastokuvioisessa paidassa. HPK ei puolestaan kunnioittanut turkulaisia yhtään. HPK:n kakkosketju Markus Nenonen (1+1), Cody Kunyk (0+3) ja maajoukkueeseen valittu Valtteri Puustinen (1+1) oli tehotuulella.

– Meillä oli vakuuttava alku. Olen tyytyväinen hyökkäyspään syöttötyöskentelyyn. Meillä oli paikkoja tehdä enemmänkin maaleja. Kestimme hyvin lopun, sanoi HPK:n valmentaja Antti Pennanen.

TPS:n tehomies oli molemmissa osumissa mukana ollut Tony Sund (1+1).

– Olen tyytyväinen 5–5-peliin, mutta jäähyt sotkivat meidän peliä. Nämä ovat maalin pelejä. Opettelemme sitä, että saamme käännettyä ne voitoksi, TPS:n valmentaja Marko Virtanen kertoi.

Otto Kivenmäelle arvokkaita onnistumisia

Porin Ässien 19-vuotias Otto Kivenmäki lähti jääkiekon liigakauteen isojen odotuksien alla. Alku on kuitenkin ollut vaikea, eikä tehoja ole tullut. Torstaina hän onnistui ensimmäisen kerran maalinteossa tällä kaudella, kun Ässät kaatoi Mikkelin Jukurit kotikaukalossaan lukemin 5–1. Kivenmäki latoi tehot 2+1.

– Itseluottamuksen kanssa on ollut eniten tekemistä. Se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikkeen pelaamiseen, kun itseluottamusta ei ole riittävästi, Kivenmäki mietti.

Nuoren miehen kauden avausmaali syntyi toisessa erässä, kun hän pääsi laukomaan 2–1-maalin paraatipaikalta. Kolmannessa erässä hän iski kiekon tarkalla rannelaukauksella verkkoon, kun Ässät pyöritti ylivoimaa. Toista osumaa ei olisi välttämättä tullut, ellei apina olisi pudonnut selästä aikaisemmin.

– Lauoin ylivoimalla jo aikaisemmin, eikä kiekko mennyt maaliin. Voi olla, ettei sitä toista vetoa olisi tullut edes kokeiltua, jos avausmaaliani en olisi tehnyt. Toivottavasti tämä tulos helpotti henkisesti minua ja myös koko joukkuetta, Kivenmäki sanoi.

Lukko tuhosi SaiPan huimalla tehohetkellään

Edellisen vieraskeikkansa Mikkeliin tehnyt, sitten kotiin palannut ja jälleen torstaiksi kauas Kaakkois-Suomeen yhden pelin takia matkustanut Lukko puristi jääkiekon liigapisteet SaiPalta luvuin 3–2. Vieras iski toisessa erässä reilussa kahdessa minuutissa kolme maalia.

Lukolle osuivat Linus Nyman, Ponthus Westerholm ja vihdoin maalannut Eetu Koivistoinen (1+1). Tuuletus todisti sen, että osuma lähetti niskassa olleen apinan maata kiertävälle radalle.

– Tuuletusta en ollut suunnitellut. Maali oli ottelun kannalta tärkeä. Olen yrittänyt työntää apinaa pois ja ajatella muita asioita. Ei se tietysti helppoa ole, Koivistoinen kertoi.

Viidessä pelissä peräkkäin avauserissä maaleitta jäänyt SaiPa ei toennut, ja Tomas Zaborskyn suoraan vetoon päättynyt rangaistuslaukaus kuvasti iltaa oivasti. Paikkoja joukkueella oli, mutta viimeinen silaus puuttui ajoittaisia väkeviä hetkiä lukuun ottamatta. Lukko oli riittävän terävä.

– 57 minuuttia hyvää, välillä erinomaista pelaamista. Saimme puhallettua ilmapallon toiseen erään, mutta jollain Lukko-pelaajalla oli neula, SaiPa-luotsi Tero Lehterä veisteli.

Liigaillan tulokset:

HIFK - Ilves 2–4

HPK - TPS 4–2

Kärpät - KooKoo 6–3

Pelicans - JYP 2–6

SaiPa - Lukko 2–3

Sport - Tappara ja 2–1

Ässät - Jukurit 5–1

Lue lisää:

Kommentti: Verta, kohuja ja kummallisia ehdotuksia – jääkiekon vakavin ongelma nousi taas esiin, mutta yksi asia unohtui

SM-liigan kohutaklaukset poikivat pelikieltoja – Vartiainen ja Mieho sivuun peleistä tuleviksi viikoiksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat