Kommentti: NHL:n alkukauden suurimman yllättäjän menestyksen salaisuus ei perustu häikäiseviin tähtipelaajiin, vaan johonkin paljon yksinkertaisempaan

Mikko Koivun kipparoima Minnesota Wild on joukkue, jossa jokainen pelaaja tuo kaukaloon jotakin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Minnesota Wild
Mikko KOivu
Mikko Koivu on johdannut Minnesotan taistelemaan tosissaan pudotuspelipaikasta, mihin ei moni uskonut ennen kauden alkua.Getty Images

VANCOUVER. Kun puhumme NHL:n kauden kovimmasta yllättäjästä itsenäisyyspäivän tienoilla, yksi joukkue nousee ylitse muiden. Kyse ei ole enää mistään viikon suonenvedosta, kun kautta on pelattu jo kolmannes. Viimeistään torstaina moni Pohjois-Amerikassa hieraisi silmiään pariinkin kertaan: Minnesota Wild oli noussut läntisessä konferenssissa pudotuspeliviivan päälle.

Eihän tähän kukaan uskonut.

Totta se kuitenkin on. Wild on kerännyt edellisestä yhdestätoista ottelusta pistepussiinsa yhdeksäntoista pistettä – matkalle on siis jäänyt ainoastaan kolme pinnaa. Marraskuun alun jälkeen Wild on hävinnyt varsinaisella peliajalla ainoastaan kaksi kertaa, marraskuun puolenvälin jälkeen ei kertaakaan.

Pisteputki on yhdentoista ottelun mittainen.

Ja nyt puhumme joukkueesta, joka maalattiin ennakkoarvioissa ikääntyväksi, hitaaksi ja totaalisen paikalleen jämähtäneeksi seuraksi ja joukkueeksi, jolla ei pitänyt olla kovatasoisessa keskisessä divisioonassa mitään palaa.

Eihän Wild tietenkään ole materiaaliltaan sellainen joukkue, mitä se oli vielä pari vuotta sitten, mutta vahva seurakulttuuri kantaa edelleen. Tuntuu, että juuri vahvan seurakulttuurin merkitystä toisinaan vähätellään. Vaikka joukkueen runko ikääntyisi ja hidastuisi, pystyvät juuri tällaiset joukkueet porskuttamaan pitkälle.

Mikko Koivu
Mikko Koivu pelasi 1000. NHL-ottelunsa sunnuntaina.Getty Images

Mikko Koivun johtamassa Minnesotassa ei ole koskaan leikitty voitoilla ja nyt tämä ajattelu vain korostuu. Minnesota on ymmärtänyt nerokkaalla tavalla oman rajallisuutensa: tämä joukkue ei yritä olla mitään, mitä se ei ole. Wild on, kuten aina, tiivis ja äärimmäisen inhottava joukkue vastustajana.

Kenties entistäkin inhottavampi, koska materiaaliltaan tämä joukkue ei ole aiempien vuosien tasolla. Wild ei siis yritäkään pelata hienoa ja modernia kiekkokontrollijääkiekkoa, vaan lähestyy ottelutapahtumia nöyrästi työnteon ja tiiviin viisikkopelin näkökulmasta. Sitoutuminen tähän on ollut fantastisella tasolla marras-joulukuussa.

Eikä ole suurikaan yllätys, että johtavat pelaajat – Mikko Koivu, Ryan Suter, Zach Parise, Eric Staal ja Jason Zucker etunenässä – ovat lähes kaikilla pelin osa-alueilla näyttäneet sitoutumisen esimerkkiä muille. Minnesota Wild on ollut joukkue isolla j:llä viime viikkoina – kaikki pelaajat tuovat tällä hetkellä pöytään jotakin, jos ei muuta, niin armottoman työpanoksen.

Uskomatonta on, että Wild on lisäksi raapinut kovia voittoja kasaan kovista joukkueista ilman kaikkia avainpelaajiaan.

Ykkösvahti Devan Dubnyk on ollut jo tovin äkillisesti sairastuneen vaimonsa tukena, mutta tämä ei ole ollut ongelma, sillä Alex Stalock ja Kaapo Kähkönen ovatkantaneet kortensa kekoon. Tiistaina rivistä putosi kapteeni Koivun lisäksi kärkipuolustaja Jared Spurgeon, mutta ei ongelmaa: torstaina kaatui vierasjäällä suurin mestarisuosikki Tampa Bay Lightning.

Kaapo Kähkönen NHL
Kaapo Kähkönen on vastannut huutoon mainiosti.Getty Images

Marraskuun alun jälkeen joka ikinen Wildin vakiorunkoon kuuluva pelaaja on tehnyt vähintään yhden maalin – kaikki tuovat pöytään onnistumisia!

Myös valmennukselle kuuluu kunnia.

Vaikka Wild-luotsi Bruce Boudreau kantaa niskassaan pudotuspeliepäonnistujan taakkaa, runkosarjassa tämä on ollut aina uskomaton velho ja niin näyttää olevan nytkin. Pelaajien valmentajana tunnettu Boudreau tuntuu aina löytävän keinot saadakseen joukkueestaan kaiken mahdollisen irti.

Jos rajaksi laitetaan viisi sataa valmennettua ottelua, Boudreauta paremmin NHL:n runkosarjassa ovat historian saatossa valmentaneet ainoastaan Scotty Bowman (voittoprosentit 65,7) sekä Tampan Jon Cooper (64,1), jonka tämänkin Boudreau juuri torstaina voitti.

Boudreau on taas kerran saanut myytyä ajatuksensa joukkueelle hämmästyttävällä tavalla.

Minnesota Wild
Wild juhli voittoa Lightningista viime yönä Suomen aikaa.Getty Images

Kertoimet ovat pudotuspelien osalta edelleen Minnesotaa vastaan. Joukkue on armottomassa lyönnissä juuri nyt, mutta matka on vielä pitkä ja suurempaan onnistumiseen joukkueelta vaadittaisiin lähes täydellistä onnistumista. Esimerkiksi avainpelaajien loukkaantumisia tämä joukkue ei tule pitkässä juoksussa kestämään.

Silti hattu on nostettava jo syyskauden osalta korkealle ilmaan. Tampa ja Florida kaatuivat vieraissa, Dallas, Colorado ja Arizona kotona ja lisäksi mukaan tarttui irtopisteet sekä Carolinasta että Bostonista. Nämä ovat kova osoitus joukkuepelin voimasta ja tämän ryhmän sitoutumisen tasosta.

Minnesota on myös – edelleen vanhoilla päivillään – oiva osoitus siitä, miten tärkeää on, että NHL-organisaatio rakentaa oikeiden persoonien ympärille. Joukkueessa voi olla vaikka kuinka paljon taitoa ja nopeutta, mutta mitä se sillä tekee, jos joukkue ei kunnioita peliä ja voittamista?

Minnesotassa joukkue on tullut Koivun, Parisen ja Suterin vuosina aina ennen yksilöä – eikä tästä asiasta ole neuvoteltu.

Ja näiden arvojen varaan rakentuu myös viime viikkojen kova isku. Minnesota Wild saattaa mennä lopulta pohjalle, mutta ainakin se matkaa sinne arvokkaasti omien arvojensa kautta yhdessä, ei yksilöinä, pelaten.

Lue myös:

Suomalaispuolustaja debytoi NHL:ssä, Kotkaniemi loukkaantui ikävän näköisesti

Näin Patrik Laineesta kuoriutui huipputehokas syöttökone – uusi rooli ja lyhyt jatkosopimus pakottivat maalitykin muuttumaan: "Nyt pitää onnistua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat