Suora

  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Miesten pujottelun 2. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 2. lasku
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä AC Milan - Torino.
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu AC Milan - Torino

Rami Hietaniemi itki koko matkan painimolskille ja antoi kaksi vuosikymmentä kestäneen uransa päätösottelussa kaikkensa: "Tämä on ollut mahtava matka"

Hietaniemi teki periksiantamattomasti töitä koko 20-vuotisen painiuransa ajan, vaikka loukkaantumiset kiusasivatkin häntä usein. Katso juttu kuvaa klikkaamalla.

paini
Rami Hietaniemi Zakarias Berg uran viimeinen ottelu

Rami Hietaniemi päätti tunteikkaasti 20-vuotisen painiuransa itsenäisyyspäivänä Ilmajoella Suomi–Ruotsi-maaottelussa. Tunteet kuohuivat jo ennen kuin Hietaniemi pääsi painimolskille, mutta siitä huolimatta tai juuri sen ansiosta, hän kuittasi 12–5-voiton ruotsalaisvastuksestaan Zakarias Bergistä.

– Kyllähän se oli aika vaikeaa. Tuntui, ettei oikein keuhkoja saa pelaamaan ja yritin hengitysharjoituksia tehdä, mutta ei siitä mitään tullut. Sain kasattua itseni, kun tuomarin pilli vihelsi ja tappelu alkoi, Hietaniemi naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

Hietaniemi, 36, oli päättänyt, ettei jää katumaan uransa viimeistä ottelua, vaan kävi kovaa päälle heti alusta lähtien.

– Yritin jättää kaikkeni sinne ja nyt se on tehty. Tuon parempaan en pysty ja se riitti tänään onneksi voittoon, Hietaniemi hymyili.

Hietaniemi on urallaan nauttinut heitoista, ja niitä hän pyrki viljelemään viimeisessäkin ottelussaan. Entinen valmentaja Juha Ahokas antoi painijalle vielä viimeiset vinkit päivää ennen koitosta.

– Eilen kertasimme vanhoja kaffikupin äärellä, mutta kyllä ne heitot tulivat tuolta selkäytimestä. Ihan mukavalta tuntuu, kun sai vielä poimittua ristivyön, Hietaniemi kertasi viimeistä kamppailuaan.

Yleisö osoitti seisaaltaan suosiota

Hietaniemi räjäytti yleisön koviin kannatuksiin ja raikuviin aplodeihin jo ennen ottelun alkua, kun hän saapui molskille koko 87-kiloisessa komeudessaan.

– Todella mahtavaa. Kyllä tämä on kunnianosoitus. Paljon oli kaukaa ja läheltä porukkaa, aivan mahtavaa, ihan huikea ilta. Hienoin tunnelma, joka on koskaan maaottelussa ollut. Hieno lopettaa ura tähän, mies kiitteli.

Katsomo nousi osoittamaan kunnioitustaan seisaaltaan, kun ottelu päättyi. Hietaniemi kiitteli yleisöä pitkään, otti painitossut pois jalastaan, laskeutui polvilleen ja nojasi tossuihinsa.

– Tuntuu raskaalta lopettaa, mutta täytyy oppia elämään sen kanssa. Nyt ovat uudet haasteet edessä. Todennäköisesti ei tule enää maitohappoa niin paljon tästä eteenpäin, painija hymyili.

Sinnikkyys auttoi uralla

Hietaniemi kärsi pitkän uransa aikana vaikeista loukkaantumisista. Varsinkin käsien kanssa hänellä oli isoja ongelmia, ja ne olivatkin syy uran lopettamiseen. Pitkään uraan hänet siivittikin juuri periksiantamaton työ.

– Kyllä avainroolissa ovat olleet itsensä kuunteleminen, periksiantamattomuus ja pitkäjänteinen työ ennen kaikkea. Aina on mahdollisuus niin kauan kuin on hengissä. On sattunut loukkaantumisia ja vaikka mitä, mutta koskaan ei ole treenit jääneet sen takia välistä, Hietaniemi kertoi.

Perholaissyntyinen painija saavutti urallaan kaksi arvokisamitalia. Hän oli lisäksi kahdesti MM-mitaliotteluissa ja osallistui kahdesti olympialaisiin. Päätösottelun jälkeen Hietaniemi kiitti valmentajiaan, tukijoitaan, perhettään ja koko kansaa.

– Tämä on ollut mahtava matka, Hietaniemi päätti.

Rami Hietaniemeä haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Rami Hietaniemi päättää 20-vuotisen uransa – "kädetön mies" on paininut loukkaantumisten jälkeenkin maailman huipulla: "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"

Kommentti: Rami Hietaniemi sai seitsemän vuotta sitten lääkäreiltä dramaattisen viestin – sitten tapahtui ihme, joka on hänen suurin opetuksensa suomalaiselle urheilulle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat