Suora

  • Lumilautailun ja freestylen MM: Parikumpareet
  • Parikumpareet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen naisten salibandymaajoukkue lähtee MM-kisoihin altavastaajana, mutta aikoo silti vaihtaa ainaiset finaalipettymykset mestaruusjuhliin

Suurin ennakkosuosikki salibandyn naisten MM-turnauksen voittajaksi on jälleen Ruotsi. Suomalaiset ovat valmiina yllättämään uudistuneella joukkueellaan.

salibandy
Suomen salibandynaiset Sveitsi-välierässä
Suomi kohtaa MM-kisojen avauspelissään Puolan. Ottelua voi jännittää TV2:sta ja Areenasta. Ville Vuorinen

Suomen naisten salibandymaajoukkue on muuttunut paljon edellisistä, kahden vuoden takaisista Slovakian MM-kisoista. Joukkueessa on mukana nyt yksitoista MM-kisojen ensikertalaista. Arvokisakokemuksen puute ei kuitenkaan ole näkynyt valmistautumisessa.

– Kaikki ovat päässeet hyvin mukaan, eikä sellaista ylimääräistä jännitystä minun mielestäni tytöistä edes huomaa. Hyvillä mielin lähden kisoihin ja luotan tyttöihin ihan täysin, sanoo kolmansissa MM-kisoissaan pelaava Laura Manninen.

Yksi ensikertalaisista on Ella Sundström. Kisojen aattona, viimeistelytreenien jälkeen perhosia oli jo vatsassa, mutta kokeneemmilta joukkuekavereilta on tullut apua valmistautumiseen.

– He ovat kertoneet omia kokemuksiaan ja varmaan tulevat vielä enemmänkin kertomaan, että miten ollaan. Rennosti ollaan ja hyvä siitä tulee, Sundström sanoo.

Vahvuuksina nopeus, fyysisyys ja ärsyttäminen

Niin hyökkääjä Sundström kuin puolustaja Manninen luottavat ketjukavereihinsa ja tietävät Suomen vahvuudet.

– Hyökkäyksessä meidän vahvuus on varmaankin se, että ratkaisijoita löytyy leveältä. Lisäksi me pystytään liikkumaan paljon hyökkäysalueella, mikä on valtti. Me olemme myös fyysisiä ja nopeita ja sellaisia ennalta arvaamattomia, Sundström luettelee.

– Meillä on monia puolustajia, jotka vähän rymistelee ja antaa kulmaväännöissä kovan vastuksen kavereille. Ei siellä vastustajille helppoa tule. Pallollinen vahvuus, iholle meneminen ja ärsyttäminen ovat meidän vahvuuksia, Manninen kuvailee.

Suomen joukkue on myös viettänyt paljon aikaa yhdessä niin pelimatkoilla kuin valmistavalla leirillä etelän lämmössä. Mannisen mukaan joukkue onkin hitsautunut hyvin yhteen. Myös Sundström uskoo, että yhteisestä ajasta on suuri hyöty turnauksessa. Viimeistelyleirillä hiottiin pelillisiä asioita mutta myös pidettiin hauskaa vesipuistossa ja vaelleltiin vuorilla.

– Pääasiassa keskityttiin tähän turnaukseen, mutta saatiin ajatukset lajin ulkopuolellekin. Me tehtiin kaikki yhdessä ja oli sellaista vapaata. Kyllä se näkyy varmasti täällä, että ollaan yhtenäisiä, Sundström toteaa.

Joukkueella vain yksi tavoite

Kolmansissa MM-kisoissaan pelaava Manninen ja ensimmäisiä MM-kisojaan pelaava Sundström ovat asettaneet henkilökohtaiset tavoitteet korkealle. Joukkuetta tyydyttää vain mestaruus vaikka ennakkoon Ruotsi on jälleen se suurin suosikki voittajaksi. Suomi on taipunut neljissä edellisissä MM-kisoissa loppuottelussa juuri Ruotsille, joka tavoittelee jo seitsemättä perättäistä mestaruuttaan.

Manninen kertoo, että näihin kisoihin on valmistauduttu jo pari vuotta. Kaikki on sujunut hyvin ja sekä hän että joukkue on valmiina MM-taisteluun. Altavastaajan rooli ei suomalaisia haittaa.

– Olen ehkä itse sitä mieltä, että nyt on minun aikani pelata parhaat kisani tähän mennessä. Joukkueella on tietenkin yksi ja ainoa tavoite ja se on MM-kulta. Minun mielestäni on ihan hyvä, että me ollaan vähän ”under dogs”, jos niin voi sanoa. Se sopii todella hyvin meille. Me aiotaan näyttää, mihin me pystytään, eikä olla todellakaan tultu häviämään tänne, se on ihan varma, Manninen sanoo.

Myös Sundström lähtee ensimmäisiin MM-kisoihinsa itsevarmasti. Ruotsin kaatoon on valmistauduttu tarkasti, eikä muidenkaan maiden anneta olla unelman tiellä.

– Henkilökohtaisesti tavoitteena on päästä mahdollisimman hyvin heti pelille, saada onnistumisia ja auttaa sillä tavalla joukkuetta. Nyt mennään joukkuemenestys edellä. Kulta on tavoitteena ja ainoa päämäärä.

Lue myös:

Näin salibandyn MM-kisat näkyvät Ylen kanavilla

Ruotsalaistähti ylistää My Kippilää, joka palasi pelikentille uskomattomalla tavalla – unelmakuva on kantanut "maailman parasta puolustajaa" läpi uran rankimman jakson

Vakavat vammat veivät kokonaisia kausia – superlahjakkuus ei luovuttanut ja nyt edessä on uran ensimmäinen aikuisten MM-turnaus: "Tämä on palkinto siitä, että kannattaa kuntouttaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat