1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jenna Laukkanen kauhoi pronssia vaikean kauden jälkeen – Suomen mitalitili EM-uinneissa aukesi itsenäisyyspäivänä: "Todella siisti fiilis, että pystyin tekemään tällaisen suorituksen sivulajissa"

Jenna Laukkanen otti itsenäisyyspäivän kunniaksi pronssia 100 metrin sekauinnissa lyhyen radan EM-uinneissa. Katso Laukkasen uinti ja haastattelu kuvaa klikkaamalla.

Jenna Laukkanen

Jenna Laukkanen kauhoi pronssille 100 metrin sekauinnissa lyhyen radan EM-uinneissa Glasgow'ssa. Mitali oli Suomen ensimmäinen kisoissa.

Laukkanen oli vielä puolimatkassa kaukana kärjestä, mutta rinta- ja vapaauintiosuudet sujuivat mainiosti ja suomalainen nousi kolmanneksi ajalla 58,62. Se jäi hänen nimissään olevasta Suomen ennätyksestä vain 0,02 sekuntia.

Mestaruuden voitti Unkarin supertähti Katinka Hosszu ajalla 57,36 ja hopeaa otti Venäjän Maria Kameneva (57,59). Kaksi kärkisijaa jäivät siis kauas Laukkaselta. Pronssista käytiin kova kamppailu, jossa Laukkanen voitti britti Siobhan-Marie O'Connorin kuudella sadasosalla.

Laukkasella on takana vaikea vuosi. Hän kertoi lokakuussa Yle Urheilun haastattelussa, että kesällä kävi jo mielessä, tuleeko tästä enää ikinä yhtään mitään. Kun mitali nyt tuli, Laukkanen oli kisan jälkeisessä haastattelussa vähän hämmentynyt.

– Siinä oli rinuli alla. Rauhoituin hetkeksi ja koutsi sanoi, että mieli vaan tyhjäksi ja lähdet uimaan omaa uintia. Olen hämmentynyt koko päivästä.

Laukkasella on lyhyiltä radoilta ennestään rintauinnista kaksi Euroopan mestaruutta ja kaksi EM-hopeaa, mutta nyt mitali tuli sekauinnista.

– Älyttömän hienoa, että olen pystynyt laajentamaan lajivalikoimaa. Tosi siistiä, että muutkin lajit toimivat. Katinka Hosszu on inspiroinut minua, siitä saa virtaa ja omakin uinti alkaa kulkea, Laukkanen sanoi.

Palkintojenjaon jälkeen Laukkanen korosti vielä tyytyväisyyttään mitaliin vaikean kauden jälkeen.

– Olen monta kertaa sanonut joulukuussa, että on ollut hankala kausi, mutta nyt se on ollut erityisen hankala. On todella siisti fiilis, että pystyin tekemään tällaisen suorituksen sivulajissa.

– Maaliintulon jälkeen oli vain helpottunut fiilis siitä, että olin saanut päivän työt tehtyä. En kunnolla edes nähnyt, miten numerot menivät taululla ennen kuin kaverit huusivat katsomosta.

Myös kaksi kultaa perjantaina uinut Hosszu oli iloinen Laukkasen puolesta. Hosszu pyysi viime talvena Laukkasta omaan joukkueeseensa uudelle ISL-kiertueelle, joten he ovat tavallaan joukkuekavereita.

– Näin, että hän ui rintauinnin välierissä aiemmin. Olen todella iloinen, että hän pystyi ottamaan pronssia, Hosszu sanoi Yle Urheilulle.

Laukkanen ui siis aiemmin illalla 100 metrin rintauinnin välierissä ja selvitti siinäkin tiensä finaaliin. Hän oli välierien kolmas ajalla 1.04,97. Sen sijaan Ida Hulkko ei selviytynyt finaaliin. Hulkko ui ajan 1.05,63 ja oli sillä välierien kymmenenneksi nopein. Finaali uidaan lauantaina.

Miesten 50 metrin vapaauinnin välierissä Ari-Pekka Liukkonen oli 12:s ajalla 21,40. Liukkonen ui kauden parhaan aikansa. Finaaliin olisi vaadittu aika 21,23.

– Heti kun näin aikani tulostaululla, arvasin, että toisessa erässä liian moni tulee kovempaa kuin minä, Liukkonen kertoi.

Liukkosen lyhyen radan Suomen ennätys on 21,20.

– Finaaliin pääsy olisi vaatinut, että ui SE:n pintaan. Oli tämä aamusta askel parempaan, sanoi Liukkonen.

Lue myös:

Katso tallenne: Jenna Laukkasen vaikea kausi kääntyi juhlaksi – otti sekauinnissa lyhyen radan EM-pronssia!

Urakointi ei heikentänyt Jenna Laukkasen vauhtia – EM-kisojen toinen finaalipaikka irtosi, mutta huono maaliintulo saattoi maksaa SE-lukemat