Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma

Peliajasta toisen huippumaalivahdin kanssa taisteleva Antti Raanta on ottanut alkukaudesta ison harppauksen: "Homma karkasi yliyrittämisen puolelle"

Arizonan Antti Raanta päästi perjantaina taakseen vain yhden maalin, mutta voittoa ei silti tullut.

NHL
Antti Raanta polvistuneena jäällä.
Antti Raanta on torjunut tällä kaudella 11 ottelussa torjuntaprosentilla 92,6.Getty Images

VANCOUVER. Selvää oli alusta alkaen, ettei paluu NHL-kaukaloihin kymmenen kuukauden pelaamattomuuden jälkeen olisi Arizonan Antti Raannalle pelkkää viheltelyä. Myös seurajohto ja valmennus tiesi tämän, joten suorastaan erinomaisesti Raantaa menneellä kaudella tuurannut Darcy Kuemper kantoi etenkin alkusyksystä suomalaisvahtia enemmän vastuuta pelaamisesta.

Raannan annettiin sopeutua NHL-arkeen rauhassa.

– Olihan se hakemista alussa. Huomasin, että oli paljon sellaisia pikkuasioita, jotka eivät tulleet automaattisesti pitkän tauon jälkeen. Olin niin kauan pois siitä arjesta, että siinä meni korvien välissäkin hetki. Helposti alussa alkoi miettiä asioita turhaankin ja homma karkasi yliyrittämisen puolelle, Raanta kertaa Yle Urheilulle.

Alkukankeus näkyi luonnollisesti myös peleissä. Raumalaisvahti saattoi pelata pari erää hyvin, mutta kadottaa otteensa hetkeksi, jonka aikana ottelu karkasi käsistä. Raanta päästi kuudesti vähintään kolme maalia taakseen kauden seitsemässä ensimmäisessä startissaan. Seitsemästä ensimmäisestä Raanta voitti kolme.

Erityisesti suomalaisvahtia söi Calgary-ottelun kaltaiset romahtamiset. Raannan edustama Coyotes johti Calgaryssa pari minuuttia ennen loppua kahdella maalilla, mutta poistui kaupungista niskassaan jatkoaikatappio.

– En pystynyt alussa pelaamaan reaktioiden mukaan luonnollisesti, jotenkin sitä yritti liikaa. Peli oli hakemista enkä päässyt tilaan, missä keho tekee työn ja sitä vain ottaa kiekkoa kiinni. Saattoi tulla hyvä torjunta ja sitten lapsellinen virhe, mistä verkko soi. Mentaalipuolella se haaste oli.

Kings on kiva

Hiljalleen Raanta alkoi kuitenkin löytää tasaisuutta tekemiseensä ja kelkka tuntui kääntyvän lopullisesti marraskuun puolivälin jälkeen pelatussa ottelussa Los Angeles Kingsiä vastaan – tai ennemminkin otteluissa. Raanta pelasi viiden päivän aikana kahdesti Kingsiä vastaan, ensimmäisessä tämä pelasi nollan, jälkimmäisessä voitto-ottelussa torjuntoja kertyi peräti 43.

Toisaalta suurena yllätyksenä tätä ei voinut pitää, siihen malliin Raanta on Kingsiä viime vuosina riivannut. Raumalainen on pelannut seitsemän vuoden aikana viidessä ottelussa peräti kolme nollapeliä Los Angelesia vastaan. Kahden muun ottelun torjuntaprosentit ovat 95,5 ja 95,6. Tappioita Kingsiä vastaan on tilillä tasan yksi.

Antti Raanta lähikuvassa.
Antti Raanta on löytänyt hyvän vireen kauden edetessä.Getty Images

– Alkoi taas tuntua normaalilta. Toki helpotti myös sitä kautta, kun pääsi pelaamaan säännöllisesti. Sitä alkoi taas luottaa omaan tekemiseen. Toisaalta kun voittoja tulee, sekin helpottaa. Varmasti pelaajatkin alkoivat taas tauon jälkeen tottua minuun ja minun touhuihini siellä takana, Raanta naurahtaa.

Kings-ottelun jälkeen kaukalossa on nähty selkeästi rauhallisempi ja varmempi Antti Raanta. Neljässä edellisessä ottelussa Raannan taakse on tehty ainoastaan kuusi osumaa. Raannan neljän edellisottelun torjuntaprosentti on 95,4 ja päästettyjen keskiarvo 1,52. Näitä tilastoja vasten on todella kummallista, että Arizona voitti näistä neljästä pelistä ainoastaan kaksi.

Esimerkiksi perjantaina Raanta pelasi Pittsburghissa erinomaisen ottelun päästäen taakseen vain yhden osuman, mutta silti ottelu päättyi Arizonan 0–2-tappioon. Raanta torjui ottelussa 24/25 kertaa.

Sisäinen kilpailu on kovaa

Ja kuten aina, voitoilla on NHL-maailmassa viime kädessä iso merkitys. Etenkin 30-vuotiaalle Raannalle juuri nyt, sillä Kuemper on edelleen karvan verran suomalaisvahdin edellä joukkueen sisäisessä veskarikisassa. Sensaatiomaisen Raantaa menneellä kaudella tuurannut Kuemper on ollut loistovireessä myös tällä kaudella, joten siimaa ei juurikaan ole Raannalle tarjolla.

Kuemperin torjuntaprosentti on lähes 94 ja päästettyjen keskiarvokin alle kahden. Tämä on suurin syy siihen, miksi kanadalaismaalivahti on aloittanut 21 peliä ja Raanta 11.

– Totta kai tavoite on aina pelata mahdollisimman paljon, mutta jos kaveri vetää alle kahden keskiarvolla päästetyissä, niin paha tuossa on ollut käydä melskaamaan, että laittakaa minut maaliin. Toki tuon minun loukkaantumisen kautta oli lähtökohtaisesti jo selvää, että Kuemper pelaa syksyllä hieman enemmän, Raanta sanoo.

Eikä Raanta toisaalta yritäkään kiistää kilpailuasetelman tuomia paineita.

Antti Raanta ja Darcy Kuemper Arizona
Antti Raanta ja Darcy Kuemper muodostavat Arizonan tasokkaan maalivahtikaksikon.Norm Hall/NHLI via Getty Images

– Voitot ratkaisee, siinä mielessä on ollut hyvä päästä omaan peliin kiinni. Tuossa on ollut itsellä pari peliä, missä on hyvien erien jälkeen tullut lopussa pari kummallista pomppua. On käyty lähellä voittoa ja sitten se on karannut. Olen saanut taas totutella siihen, että joskus tulee pomppuja. Ne pitää vain nollata ja keskittyä seuraavaan laukaukseen.

Samaan hengenvetoon Lukossa kiekkokasvatuksensa saanut maalivahti kehuu veskarien yhteispeliä.

– Meillä on ollut Kuemperin kanssa erinomainen suhde koko ajan, kumpikaan ei suolaa toista. Käydään vierasreissuilla yhdessä syömässä ja pystytään hyvin puhumaan muustakin kuin jääkiekosta. Siinä mielessä tilanne on todella hyvä, Raanta kiittelee.

Joukkueella kulkee

Joukkueena Arizona on jatkanut siitä, mihin menneellä kaudella jäi. Coyotes on tälläkin kaudella tiiviin viisikkopelin joukkue, joka lähestyy peliä nöyrästi oman maalin varjelun näkökulmasta. Arizona ei todellakaan ole liigan viihdyttävin joukkue, mutta ei se sitä voisi nykymateriaalillaan ollakaan.

Arizona ei säkenöi hyökkäyssuuntaan, mutta on sitäkin inhottavampi joukkue toiseen suuntaan. Coyotesin 2,26 päästettyä osumaa per peli on koko NHL:n toiseksi paras noteeraus Bostonin (2,24) jälkeen. Torstain Philadelphia-voiton myötä joukkue nousi Tyynenmeren divisioonan kärkipaikalle.

– Joukkueena olemme saaneet todella hyvän alun. Hallille on juuri nyt kiva mennä, sillä pari vuotta sitten oltiin tässä vaiheessa jo ulkona kaikesta, Raanta hymyilee lopuksi.

Lue myös:

Mikko Koskinen loisti Edmontonin maalilla – Vatanen sai kiekosta naamaan, Koivu syrjään

Kommentti: NHL:n alkukauden suurimman yllättäjän menestyksen salaisuus ei perustu häikäiseviin tähtipelaajiin, vaan johonkin paljon yksinkertaisempaan

Näin Patrik Laineesta kuoriutui huipputehokas syöttökone – uusi rooli ja lyhyt jatkosopimus pakottivat maalitykin muuttumaan: "Nyt pitää onnistua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat