“Monta kertaa kuulostaa tylsältä” – asiantuntija kertoo, miksi Ilkka Herola nousi nopeasti takaisin yhdistetyn kärkitaistoon

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila korostaa itseluottamuksen merkitystä Ilkka Herolan huippusuorituksissa.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola
Katso Lillehammerin yhdistetyn loppuhetket!

Ilkka Herola lukeutui lauantain talviurheilupäivän suuriin suomalaisiin onnistujiin, kun hän oli kuudes Lillehammerissa yhdistetyn maailmancupissa. Herola kamppaili lopussa palkintokorokepaikasta, mutta joutui kokemaan Norjan Jörgen Graabakin ja Jens Luras Oftebron sekä saksalaiset Fabian Riesslen ja Vinzenz Geigerin vahvemmiksi. Voiton vei ylivoimaisesti tuttuun tyyliin kotiyleisönsä edessä Jarl Magnus Riiber.

Ilkka Herola myönsi kisan jälkeen, että hänellä ei ollut mahdollisuuksia Graabakia sekä saksalaisia vastaan. Suomalainen oli joutunut itse kirimään heidän takaansa palkintokoroketaistoon ja olikin lopulta 10 kilometrin hiihto-osuudella nopein.

– Riessle, Geiger ja Graabak ovat huimia loppukiriäijiä. Viimeisellä kilometrillä tai viidelläsadalla metrillä pitää taistella. Siinä ratkaistaan paljon sijoja. Tärkeintä ovat nopeat solut. Ilkan loppukiri ei ole Lillehammerin kovassa maastossa parhaimillaan, Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila sanoo.

Viime viikonloppuna Herolan hyppyvire katosi valmentajienkin mukaan vähän mystisesti. Suomalaishuippu jäi kauas kärjestä Rukalla. Lillehammerissa on tullut kuitenkin onnistumisia mäessäkin. Perjantain toisissa harjoituksissa Herola ponkaisi koko porukan toisiksi kovimmman tuloksen. Lauantain kisassa Herola oli mäessä 13. paras. Hän pääsi ladulle 50 sekuntia perässä palkintokorokepaikkaa.

Mantilan mukaan nyt Herolan tulokset ovatkin syntyneet hyvässä jatkumossa. Kunto ei ole asiantuntijan mukaan kadonnut mihinkään. Nopean paluun jälkeen suunta on kärkitaistossa vielä ylöspäin.

– Tämä on itseluottamuskysymys. Monta kertaa kuulostaa tylsältä, että itseluottamusta hokemalla hyppääminen lähtee sujumaan. Mutta kyllä tarvitsee muutaman hyvän kilpailusuorituksen, jos on vähän alamaissa. Sitten pääsee omalle hyvälle tasolle, kun uskoo omaan hyvään suoritukseen, Mantila painottaa.

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen siteerasi Yle Urheilun haastattelussa mäkihyppymaajoukkueen vanhaa päävalmentajaa Pekka Niemelää. Kukkosen mukaan Herolan kohdalla mennään askel kerrallaan eteenpäin.

– Ilkan kohdalla ollaan ihan hyvin tasapainossa. Yritetään vain laittaa palapelin palasia oikeaan järjestykseen. Haetaan maltilla mäkitekniikkaa kohdilleen. Hyviä merkkejä on ilmassa. Ihan kiva, että homma alkaa kääntyä näinkin nopeasti, Kukkonen iloitsi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Ilkka Herolalta loistava nousu palkintokoroketaistoon Lillehammerissa – katso jännittävät loppuratkaisut

“Tämä oli huono kilpailu” – Iivo Niskanen tarjosi yksinkertaisen syyn hyytymiselleen, norjalaismestari pääsi myös yllättämään

Suomalaiskatsojat ovat jo kyllästyneitä Therese Johaugin ylivoimaan, kilpakumppani luovutti myös kesken kaiken – asiantuntija Jauhojärvi tyrmää kuitenkin kuuman kysymyksen

Mystisesti hyppyvireensä kadottanut Ilkka Herola säväytti Norjassa – katso, miksi asiantuntijakin innostui: “Onhan tämä erinäköistä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat