Suora

  • Freestylen MC: Tremblant, kumpareet
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste

Suomen miesampumahiihtäjät haluavat irtaantua naisten maajoukkueesta – toive herättää kuitenkin ainakin kaksi kysymystä

Olli Hiidensalo tiedostaa, että omaa miesten maajoukkuetta varten tarvittaisiin lisää resursseja. Silti hänen mielestä miesten ja naisten omia maajoukkueita voisi kokeilla.

ampumahiihto
 Olli Hiidensalo
Olli Hiidensalo ja muut miesten maajoukkueurheilijat haluaisivat oman maajoukkueensa.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Suomen miesampumahiihtäjät haaveilevat omasta maajoukkuesta. Asiasta kertoi Yle Urheilulle Östersundissa maailmancup-kisojen yhteydessä Olli Hiidensalo.

– Meillä on oma miesten maajoukkue tavoitteena. Se tietysti vaatisi sitä, että miesten maajoukkueen pitäisi menestyä jonkin verran paremmin. Saataisiin lisäresursseja liiton puolelle, Hiidensalo sanoi.

– En tiedä toki, mitä kaikkea oma maajoukkue käytännössä vaatisi. Mutta ainakin omaa maajoukkuetta voisi kokeilla.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen voisi ajatella, että oma maajoukkue miehille olisi mahdollista pitkällä tähtäimellä.

Siirtyminen naisten ja miesten omiin maajoukkueisiin ampumahiihdossa herättää kuitenkin muutamia kysymyksiä.

– Vielä ei ole tarvetta omalle miesten maajoukkueelle. Kaisa Mäkäräisestä pystyy varmasti jokainen joukkueen jäsen ottamaan jotain esimerkkiä, Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka muistuttaa.

Samoilla linjoilla on myös päävalmentaja Kähkönen, joka on vastannut tälle kaudelle myös miesten ammuntaharjottelusta. Kähkönen on nyt toista kauttaan Suomen päävalmentaja Yhdysvaltojen maajoukkuepestin jälkeen.

– Yhdysvaltojen joukkueen kanssa oli samanlainen tilanne. Miehet olivat pärjänneet historiassa paremmin. Miehissä oli pari mitalistia. Tämä ihan varmasti auttoi naisten joukkuetta ottamaan askeleita eteenpäin, Kähkönen totesi.

Toinen kysymyksiä herättävä tilanne on siis myös Hiidensalon sanomat resurssit. Perunka sanoo, että maajoukkueiden erottamisen jälkeen tarvittaisiin tuplasti enemmän rahaa. Päävalmentaja Kähkönen sanoo arvion pitävän paikkansa, jos asiaa pelkistetään.

– Sama resurssi ja henkilömäärä pitää olla käytössä varsinkin, jos ollaan kokonaan erillään. Mutta olympiadin aikana ei kannata olla pelkästään erillään. On olemassa synergiaetuja, jos ollaan yhdessä, Kähkönen muotoilee.

Hyötyjä Kähkönen ja Perunka kuitenkin näkisivät miesten ja naisten maajoukkueen toiminnan erottelussa.

– Jos mietitään tiimihenkeä ja joukkuetekemistä, sieltä voisi löytyä edellytyksiä tehdä enemmän pelkästään miehille tai naisille suunnattua harjoittelua, Kähkönen toteaa.

– Naiset ja miehet harjoittelevat kyllä samalla tavalla. On menneen talven lumia, että naisten pitäisi harjoitella vähemmän kuin miesten. Kärjistäen sanottuna sille väitteelle ole mitään perusteita, Kähkönen sanoo.

Asiantuntija Perunka näkee myös miesten ja naisten toiminnan erilaisena.

– Raa'asti jaoteltuna naiset tarvitsevat enemmän keskusteluapua ja syväluotaavia analyyseja. Miehet ovat suoraviivaisempia, Perunka toteaa.

Lauantaina kisattiin Östersundissa miesten viestit. Ykkönen oli Norja. Kakkoseksi jäänyt Ranska jäi puolen minuutin päähän. Suomi oli 26 joukkueen kisassa 18:s. Suomen nelikko Olli hiidensalo, Tero Seppälä, Jaakko Ranta ja Tuomas Harjula jäi Norjasta yli viisi minuuttia.

Naisten viesti on luvassa sunnuntaina.

Päivitetty kello 19.46. Miesten viestin tulokset.

Lue lisää:

Venäjän tähti pysäytti Norjan ylivoiman, Pärmäkoski neljäs ja Niskanen yhdeksäs! Herola päivän posiitivisin – katso talviurheilulauantain raportit ja tulokset

Ampumahiihtomaajoukkueessa valmennusta roolitettiin uudelleen ja kommunikointi kulkee yhden henkilön kautta – "Nyt tämä on maailmanluokan meininkiä"

Kaisa Mäkäräinen puhuu avoimesti henkisestä epävarmuudestaan – poikkeuksellisen menestynyt suomalaistähti ajattelee usein, ettei asioista tule yhtään mitään

Kaisa Mäkäräinen pohtii suhdettaan julkisuuteen – onko median antama kuva hänestä oikea?

Vahvasti aloittanut Kaisa Mäkäräinen ampui neljä ohilaukausta – kärkisijat jäivät haaveeksi, katso kohokohdat

Mari Eder katkaisi Kaisa Mäkäräisen 12 vuoden dominoinnin – huippukunto kuitenkin viemäriin yhdessä yössä

Kaisa Mäkäräinen loisti vaikeissa olosuhteissa hiihtoladulla! Voittotaiston ratkaissut virhe harmitti – ilman siirtoja tulos olisi voinut olla upea

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat