Suora

  • Mäkihypyn miesten karsinta, Titisee-Neustadt
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Titisee-Neustadt
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen mieshiihtäjät taistelevat tänään historiallisen kovasta tuloksesta maailmancupissa, uskoo valmentaja – Sami Jauhojärvi on eri mieltä

Suomen miesten hiihtomaajoukkueen valmentajan Teemu Pasasen mukaan Suomi voi kamppailla Lillehammerissa jopa palkintokorokepaikasta. Viimeksi Suomen miehet ovat olleet palkintokorokkeella 19 vuotta sitten.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen vetää Suomen viestiä toisella osuudella.Tomi Hänninen

Maastohiihdon maailmancupissa käydään sunnuntaina kauden ensimmäiset viestikilpailut, kun miehet ja naiset kamppailevat rankoilla Lillehammerin laduilla. Norja on ylivoimainen ennakkosuosikki molemmissa.

Suomen miesten joukkue kisaa järjestyksessä: Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen ja Markus Vuorela. Suomen miesten hiihtomaajoukkueen valmentaja Teemu Pasanen on lauantain yhdistelmäkisan jälkeen lähtemässä erittäin luottavaisin mielin viestiin.

– Lähdetään taistelemaan palkintokorokepaikasta. Norja ja Venäjä ovat kovia. Mutta sitten kaikki muut ovat käytännössä lyötävissä. Pyritään pysymään mahdollisimman pitkään Norjan ja Venäjän mukana, Pasanen kertoi Yle Urheilulle Lillehammerissa.

Palkintokorokesija olisi äärimmäisen kova suoritus, koska Suomen miehet eivät ole kertaakaan olleet palkintokorokkeella maailmancupin viestissä 19 viime vuoteen. Viimeksi Suomen miehet olivat maailmancupin viestissä palkintokorokkeella marraskuussa 2000 Beitostölenissä. Tuolloin Suomen hiihtivät kakkoseksi Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä ja Sami Repo.

Suomen joukkue ei ole myöskään täysikuntoinen sunnuntaina Lillehammerissa, koska joukkueesta puuttuu vieläpä varvasvaivainen sprinttitykki Ristomatti Hakola.

– Neljänsiä sijoja on tullut useita ja lähellä vuosien varrella. Palkintokorokesijasta taistelevat sunnuntaina Ranska, Ruotsi ja ehkä jollain tavalla Saksakin. Ne ovat meille kaikki voitettavissa olevia joukkueita, Pasanen painotti

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ei ole yhtä optimistinen. Hän pitäisi suoritusta kuuden parhaan joukkoon jo onnistuneena.

– Miehissä on varmasti useampi Norjan joukkue ja Venäjän joukkue palkintokoroketaistelussa, Jauhojärvi totesi.

Iivo Niskanen

Jauhojärvi pitää naisten mahdollisuutta nousta palkintokorokkeelle parempana. Naisten joukkue hiihtää järjestyksessä Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski.

– Naisilla on onnistuessaan mahdollisuus olla palkintokoroketaistelussa. Ruotsilla on vähän heikompi joukkue. Heillä on paljon sairastumisia. Se antaa mahdollisuuden Norjan takana, Jauhojärvi toteaa.

Naisten maajoukkueen valmentaja Ilkka Jarvan mukaan valmistautuminen viestiin on mennyt niin kuin on pitänyt.

– Kokeneet urheilijat lämpenivät viime vuonna myös myöhemmin. Ehkä he lämpenevät tänäkin vuonna, Jarva pohtii.

Lauantain kisoista jäi kummallekin Suomen maajoukkuevalmentajalle hyvä tunnelma. He muistuttivat tilastoista sen jälkeen, kun Krista Pärmäkoski oli neljäs, Iivo Niskanen seitsemäs ja Kerttu Niskanen kymmenes. Miehistä toisena pisteille pääsi Perttu Hyvärinen 28. sijallaan.

Naisissa pisteille pääsivät myös Anne Kyllönen (26:s), Laura Mononen (27:s) ja Johanna Matintalo (29:s).

Krista Pärmäkoski
Katso yhdistelmähiihdon loppuratkaisut Lillehammerissa

– Tämä Lillehammerin yhdistelmäkisa on ollut aina vaikea. Viitenä viime vuotena on hiihdetty kaksi kertaa tätä matkaa. Seitsemäs sija on paras ja ollut yksi mies pisteillä. Nyt oli sentään kaksi miestä pisteillä, Pasanen sanoi.

– Olemme aikaisemmin olleet Lillehammerin yhdistelmäkisassa parhaimillaan seitsemäs. Nyt Krista oli neljäs. Tietysti ei täyttä tyytyväisyyttä, kun ei tullut palkintokorokepaikkaa. Mutta suorituksena tämä oli medium plus, Jarva totesi.

Pasanen myös kehaisi sunnuntain Suomen joukkueen ankkuria Markus Vuorelaa, joka oli 35:s.

– Hän on nyt vakiinnuttanut tasonsa 30–40. sijan välille. Yhdistelmäkisa oli häneltä positiivinen hiihto, Pasanen iloitsi.

Perttu Hyvärinen oli lauantain yhdistelmäkisan jälkeen todella pettynyt. Hän sanoi suoraan kisan jälkeen Ylelle, että kisa meni päin persettä.

– Pertulla oli vaikea kisa. Hän huuteli matkalla juomaa ja varmasti tuli pientä krampin poikasta. Pertulla on ollut aina näissä pitkissä kisoissa ongelmia, mutta tilanne ei ole hirveän paha. Odotukset olivat vaan korkealla lauantain kisaan, Pasanen selvitti tilannetta.

Naisten viesti Lillehammerissa starttaa kello 11.10. Miesten viestin vuoro on kello 12.40. Suorat lähetykset TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue lisää:

Katso hauska tilanne! Järkyttynyt Therese Johaug luuli, että Krista Pärmäkosken jalka murtui – sitten nauratti oikein kunnolla

“Tämä oli huono kilpailu” – Iivo Niskanen tarjosi yksinkertaisen syyn hyytymiselleen, norjalaismestari pääsi myös yllättämään

Suomalaiskatsojat ovat jo kyllästyneitä Therese Johaugin ylivoimaan, kilpakumppani luovutti myös kesken kaiken – asiantuntija Jauhojärvi tyrmää kuitenkin kuuman kysymyksen

Krista Pärmäkoski vahvalla kirillä neljäs – Therese Johaug jälleen pysäyttämätön kotiyleisönsä edessä

“Keskittynyt liikaa naisiin, viiniin ja laulamiseen" – Suomessa hämmentäneelle Ruotsin hiihtotähdelle raju piikki norjalaiskilpailijalta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat