Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä AC Milan - Torino.

Rasmus Ristolaista ei huoleta, vaikka tuttu mollisävel alkoi soimaan alkukauden jälkeen – "Olen nähnyt täällä sellaista kuraa, ettei tässä vielä hätää ole"

Buffalo Sabres on voittanut ainoastaan neljä kahdeksastatoista edellisestä ottelustaan.

urheilu
Rasmus Ristolainen lähikuvassa
Rasmus Ristolaista ei vielä huoleta joukkueen mollivoittoiset esitykset NHL-kaukalossa.AOP

VANCOUVER. Nyt jos koskaan Buffalossa kaivataan positiivista ajattelua. Vuodesta toiseen NHL:n pohjakerroksiin kuulunut Sabres lähti kuluvaan kauteen suurin odotuksin uuden päävalmentajansa Ralph Krugerin johdolla. Alku olikin lupaava, sillä joukkue voitti lokakuussa kahdestatoista ensimmäisestä ottelustaan yhdeksän.

Sittemmin kaupungissa on kuitenkin soinut kovin tuttu sävel – mollisävel.

Lokakuun 28. päivän jälkeen Rasmus Ristolaisen ja Henri Jokiharjun edustama Buffalo on voittanut kahdeksastatoista ottelustaan ainoastaan neljä. Saldo on murskaavan tyly etenkin, kun muistetaan, että juuri tällä tavalla Sabres romahti myös menneellä kaudella. Tosin silloin veto kesti marraskuun lopulle.

Toisaalta jos haluaa katsoa aurinkoiselle puolelle, Buffalon voi todeta ottaneen vähintään pisteen viidesti kuudesta edellisottelusta.

Buffalo Sabres vs Vancouver canucks
Buffalo nousi takaa-ajoasemasta jatkoajalle lauantaina.Getty Images

Lauantaina Buffalo ansaitsi pisteen Vancouverista, missä se nousi ensin 0–2- ja myöhemmin 3–5-tappioasemasta jatkoajalle. Kotijoukkue voitti ottelun lopulta jatkoajalla Jokiharjun istuessa estämisjäähyään. Sabresin toinen suomalaispuolustaja näkee tunnelin päässä jo valoa.

– Jos tätä huonoa jaksoa katsotaan, niin ensimmäiset kymmenen peliä pelasimme todella huonosti. Eikä ollut lähellekään, että olisimme päässeet kiinni pisteisiin. Nyt olemme alkaneet taas löytämään omaa peliämme, vaikka nyt nämä maalin ottelut olemme hävinneet, Ristolainen jutteli Yle Urheilulle Vancouverissa.

– Jotenkin se nyt vain tuntuu olevan niin, että kun se yksi virhe tai maali tulee, niin se on meidän selkäranka, mikä katkeaa.

Vaikka Buffalo on saanut viime kierroksilta joitakin irtopisteitä – ja voittanut Toronton – aurinkoiselle puolelle katsominen vaatii juuri nyt aitoa halua. Buffalolla on monin paikoin edelleen suuria vaikeuksia oman maalinsa varjelussa, ja mikä hankalinta, omissa soi monien erilaisten virheiden seurauksena.

Toisinaan kyse on virheestä hyökkäys- tai keskialueella, toisinaan karkeasta merkkausvirheestä oman maalin edustalla. Buffalo on satuttanut itseään vähintäänkin yhtä paljon kuin vastustajat.

Suurimpana kantona kaskessa on ollut erikoistilannepelaaminen. Lokakuun lopun jälkeen Buffalon ylivoimapeli on toiminut vain kahdeksan prosentin tehoilla. Lienee turha mainita, että noteeraus on koko liigan heikoin. Lauantaina se teki yhden maalin ylivoimalla, mutta myös päästi yhden alivoimalla.

Henri Jokiharju
Henri Jokiharju on vakiinnuttamassa paikkaansa Sabresin puolustuksessa.AOP

Vielä huonompaa on kuitenkin ollut alivoimapeli.

Buffalon alivoimapeli on tappanut jäähyjä kahdeksantoista edellisen ottelun ajan vain 69 prosentin tehoilla. Suoritus on kaikilta osin luokaton, se on sitä jopa historiallisesti. Jos katsotaan 2000-lukua, yksikään joukkue ei ole jäänyt alivoimapelinsä kanssa alle 70 prosentin tehoihin. Lauantaina Buffalon alivoimaprosentiksi jäi 50.

– Olemme hävinneet erikoistilannepelaamisessa vastustajalle ilta toisensa jälkeen. Se tässä meitä eniten on satuttanut. Joko alivoima ei toimi tai ylivoimaviisikko ei saa mitään aikaan, Ristolainen myöntää.

Romahdus on ollut tältä osin totaalinen, sillä ensimmäisen kahdentoista ottelun ajan Buffalo niputti ylivoimalla kiekkoa reppuun lähes kolme kertaa kymmenestä -tahdilla. Alivoimakin tappoi neljä jäähyä viidestä.

– Ylivoimapelissä kävi niin, että pääsimme alkukaudesta yllättämään monet uuden kaverin Victor Olofssonin kautta. Kaverilla on kauhea kuti, eikä kukaan tiennyt siitä, hyvä jos itse tiesin hänen ominaisuuksistaan. Kauden edetessä joukkueet ovat ottaneet opikseen ja pelanneet toivomamme vaihtoehdot pois.

Liikaa ykköskentän varassa

Eikä maalivahdeistakaan ole ollut viime kierroksilla joukkueen pelastajaksi. Linus Ullmark on päästänyt taakseen vähintään kolme maalia viidesti seitsemässä ensimmäisessä ottelussa. Lauantaina Vancouverissa pelanneen Carter Huttonin päästetyt maalit kuudesta edellisestä pelistä kirjataan 6, 2, 5, 4, 5, 5 – eli 27 osumaa kuuteen otteluun.

Hyökkäyspäässä tilannetta voi taas tarkastella kahdelta kantilta.

Hyvää on ehdottomasti kärkipelaajien tekeminen. Ykkössentteri Jack Eichel on jota kuinkin viidenkymmenen maalin vauhdissa, eikä Jeff Skinnerin tai Sam Reinhartin tekemisessäkään ole tehojen puolesta valittamista ollut. Ruotsalaislaituri Victor Olofsson sen sijaan kuuluu liigan parhaiden tulokaspelaajien joukkoon.

Kärki on kantanut vastuunsa.

Takaa ei kuitenkaan tule tukea. Jos edellä mainittu nelikko jätetään pois luvuista, hyökkääjistä Jimmy Vesey ja Zemgus Girgensons ovat tehneet lokakuun lopun jälkeen kolmea maalia mieheen, Conor Sheary kaksi. Muiden hyökkääjien saldo on yksi tai ei yhtään maalia.

Selvää on, että tällä tavalla noutaja tulee ennemmin tai myöhemmin, todennäköisesti enemmin.

– Tulihan meille kesällä vahvistuksia, Ristolainen hymyilee.

– Ehkä me ilman niitä olisimme vielä kapeammalla. Paljon ovat kärkijätkät tehneet, mutta olisihan se kiva, että muutkin tekisivät hieman enemmän. Varmasti nuo ykkösketjun jätkät tiedostavat tilanteen, että heidän on tehtävä, jos meinataan voittaa. Voisi helpottaa heidänkin paineita hieman, jos tukea tulisi laajemmalalta skaalalta.

Ralph Kruger Buffalo Sabres
Rasmus Ristolaisen mukaan päävalmentaja Ralph Kruger on onnistunut hyvin tehtävässään.Getty Images

Sivuluisusta huolimatta Ristolainen jaksaa edelleen ajatella positiivisesti. Vaikka seitsemättä vuottaan Buffaloa edustava turkulainen ei ole päässyt Ristolaisen aikana kertaakaan pudotuspeleihin, ja vaikka ilmassa on aivan samat merkit kuin vuosi takaperin, TPS-kasvatti vakuuttaa, että nyt jokin on oikeasti toisin.

– Henkilökohtaisesti ei vielä turhauta. Olen nähnyt täällä sellaista kuraa, ettei tässä vielä hätää ole. Ihmiset eivät tietenkään näe tänne kopin sisälle päivittäin, mutta tänä vuonna meillä on oikeanlainen itseluottamus. Sellainen luotto, mitä aiemmin ei ollut. Tiedetään, että voitetaan kenet tahansa, kun pelataan omaa peliä.

Päävalmentajalle ruusuja

Kiitos tästä itseluottamuksesta kuuluu Buffalo-pelaajiston mukaan tuoreelle päävalmentajalle Ralph Krugerille. Kruger on saanut läpi syksyn pelaajien varauksetonta ylistystä siitäkin huolimatta, että tulokset tai edes pelaamisen taso ei ole useinkaan kulkenut käsi kädessä odotusten kanssa.

– Hän on johtaja, sellainen johtaja, mitä meillä ei ehkä aiemmin ole ollut. Tuntuu, että meillä oli aiemmin aina valmentaja, jolla ei ollut NHL-kokemusta tai oli sitä vähän. Krugerilla on kokemusta jääkiekosta, muusta urheilusta, elämästä ja niin edelleen. Tällainen nuori joukkue tarvitsee vahvan johtajan, Ristolainen sanoo.

Rasmus Ristolainen ja Jack Eichel
Rasmus Ristolainen tuulettaa maalia Jack Eichelin kanssa.Getty Images

– Hän on rakentanut tämän meidän pelin ja kaikki ovat ostaneet sen. Olemme sen suhteen kaikki samalla sivulla. Hän on hyvä käsittelemään ihmisiä ja hyvä puhumaan. Ylipäätään hän hoitaa tätä arkea erinomaisesti. Ei minulla ainakaan ole mitään pahaa sanottavaa. Toisaalta, ei se ennenkään valmentajasta ole ollut kiinni, pelaajat pelaa.

”Ihan sama vaikka tuntuisi huonolta”

Ristolaisen oma peli on ollut joulua kohden paranemaan päin. Vaikka lauantaina mukaan mahtui pari harhasyöttöä, yleisesti Ristolainen on pelannut omaa peliään varsin hyvin. Suomalaispuolustajan huima fyysinen pelaaminen sekä halu ärsyttää vastustajan parhaita on illasta toiseen mielenkiintoista seurattavaa.

Pisteitäkin Ristolainen on tehnyt viidessä ottelussa perä jälkeen (1+5).

– Itse ajattelen niin, että tuntuu miltä tuntuu, kunhan voitetaan. Ihan sama, vaikka tuntuisi huonolta. Olen seitsemässä vuodessa oppinut, että vain voittaminen merkitsee. Ihan sama kuka tekee maalit tai mitä tekee, voitetaanko rumalla vai kauniilla pelillä, kunhan voitetaan. Tässä on tarpeeksi monta kertaa lähdetty huhtikuussa lomille, ”Rasse” virnistää.

Lue myös:

Carolinan Sebastian Aho maagisessa viiden tehopisteen vireessä – näin suomalaistähti iski hattutempun Teuvo Teräväisen alustuksista

Mikko Koskinen loisti Edmontonin maalilla – Vatanen sai kiekosta naamaan, Koivu syrjään

Peliajasta toisen huippumaalivahdin kanssa taisteleva Antti Raanta on ottanut alkukaudesta ison harppauksen: "Homma karkasi yliyrittämisen puolelle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat