Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Rasmus Ristolaisen Buffalo Sabres haluaa pestä ikuisen epäonnistujan merkin otsastaan – armoton joulukuu näyttää suunnan joukkueen pudotuspelihaaveille

Heikkotasoinen divisioona on antanut Buffalolle siimaa, mutta otteluohjelma joulukuussa ei anna, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Buffalo Sabres
Rasmus Ristolainen
Rasmus Ristolainen on joulukuussa tiukassa paikassa Sabresin puolustuslinjoilla, kun supertähtiä kuhisevia NHL-joukkueita tulee vastaan kuin liukuhihnalta.Getty Images

VANCOUVER. Atlantin divisioona on ollut toistaiseksi NHL:n runkosarjan kummallisuus. Kyseisen divisioonan piti olla tällä kaudella erityisen kovatasoinen, mutta nyt se on ollut erityisen heikko – ylivoimaista Bostonia lukuun ottamatta. Suursuosikki Tampa Bay ei ole saanut koneitaan käyntiin missään vaiheessa ja sama koskee Torontoa.

Tämä on avannut oven keskinkertaisuudelle.

On jokseenkin hämmentävää, että kahdeksastatoista edellisestä ottelustaan ainoastaan neljä voittanut Buffalo heiluu edelleen pudotuspelipaikassa kiinni sijalla kolme. Tasapisteissä Buffalon kanssa sijalla neljä majailee Montreal, joka hävisi taannoin kahdeksan ottelua putkeen.

Buffalo on voittanut kymmenestä edellisestä ottelustaan kolme, Montreal kaksi.

Jos Buffalon voitto-tappio-suhteesta unohtaa jatkoajat ja rankkarit, pelkistetty saldo on tyly 13–17. Vertailuksi mainittakoon, että esimerkiksi Anaheimilla, joka ei ole lähellekään pudotuspeliviivaa lännessä, oli kasannut lauantaihin mennessä itselleen voittosaldon 12–17. Vaikka Tyynenmeren divisioonaa ei pidetä erityisen kovatasoisena, siellä Buffalon saldo riittäisi sijalle kuusi.

Sarjataulukko ei siis välttämättä kerro koko totuutta Buffalon tilanteesta.

Rasmus Ristolainen, Gabriel Landeskog
Rasmus Ristolainen painii Coloradon Gabriel Landeskogin kanssa.Bill Wippert/NHLI via Getty Images

Buffalo on toki pudotuspelikisassa edelleen hyvin mukana, mutta tilanne saattaa muuttua nopealla tahdilla. Valmentajaa pari viikkoa takaperin vaihtanut Toronto on löytänyt tekemiseensä selkeästi uuden vaihteen ja esimerkiksi Tampa kylvetti San Josea lauantaina tylyin 7–1-lukemin. Vaikka Tampa on pelannut syyskaudella ikään kuin käsijarru päällä, joukkue on edelleen erittäin vaarallinen: se on tehnyt eniten tehtyjä maaleja per ottelu ja on lähes tulkoon varma pudotuspelijoukkue idässä. Tampan tapauksessa myös ottelumäärät hieman vääristävät kokonaiskuvaa. Se on Atlantin divisioonassa vasta sijalla kuusi, mutta vain pisteen Buffaloa perässä – kolme ottelua vähemmän pelanneena.

Jos sarjataulukkoa katsotaan itäisessä konferenssissa pisteprosenttien mukaan, Buffalo (53,3) onkin yhtäkkiä vasta sijalla yksitoista. Esimerkiksi Tampa (57,4) on jo nyt pisteprosenteissa selkeästi Buffaloa edellä. Kunhan ottelumäärät tasoittuvat, Bolts ajaa todennäköisesti ohi. Näin käy luultavasti myös Toronton kanssa.

Tämä jättäisi Buffalon taistelemaan villi kortti -paikoista, sillä kustakin divisioonasta pudotuspeleihin menee suoraan kolme parasta. Kaksi viimeistä pudotuspelijoukkuetta määräytyy konferenssin pisteiden mukaan, eikä tämä näillä näkymin suosi Rasmus Ristolaisen ja Henri Jokiharjun edustamaa Buffaloa, tai Atlantin divisioonaa ylipäätään.

Rasmus Ristolainen
Rasmus Ristolainen ei ole vielä NHL-urallaan päässyt pelaamaan pudotuspelejä.AOP

Metropolien divisioonan villi kortti-ehdokkaat ovat lähtökohtaisesti selkeästi Buffaloa edellä jo nyt. Lauantai-iltana villi kortti-paikoilla majailleet Pittsburgh ja Carolina ovat tällä haavaa viisi ja kuusi pistettä Buffalon edellä. Vaikka kausi on pitkä, pistelaskusysteemi ja ristiin pelaaminen tekevät tällaisenkin eron kiinni saamisesta hankalaa – se vaatii kunnon voittoputken.

Eli suomeksi: Jo useamman viikon alle tasonsa pelanneella Buffalolla ei ole aikaa haaskattavaksi enää yhtään. Montrealin päävalmentaja Claude Julien oli sanonut omalle joukkueelleen marraskuussa, että pudotuspelit ovat käynnissä jo nyt: mikä tahansa ottelu tässä ja nyt saattaa ratkaista kohtalon keväällä. Täysin saman voisi sanoa Buffalolle. Aikaa uneksia ei ole enää yhtään.

Vaikka muiden kompurointi on antanut Buffalolle hieman happea, otteluohjelma ei sitä joulukuussa anna. Vaikka Sabres ei pelaa kovin tiuhaan tahtiin, vastukset ovat sitäkin kovempia. Buffalo kohtaa kahdesti viime kevään finalistin Bostonin, kertaalleen mestari St. Louisin, minkä lisäksi vastaan tulee laatujoukkueet Edmonton, Philadelphia, New York Islanders, Tampa, Toronto ja Nashville.

Mukaan mahtuu yksi helpompiottelu Ottawassa.

Buffalo on kunnostautunut viime vuosina organisaationa, jossa on puhuttu paljon ja tehty viime kädessä vähän. Tänä syksynä puhetta on taas riittänyt. Uskoa tuntuu riittävän kaikilla tasoilla ja päävalmentaja Ralph Kruger on vihdoin joukkueen mieleen. Alamme kuitenkin lähestyä tilannetta, missä vain teoilla on merkitystä.

Jos Sabres meinaa pestä ikuisen epäonnistujan merkin otsastaan, joulukuussa on alettava tapahtua. Pitkään yhdessä olleen ytimen on löydettävä ratkaisut tuoreimman sivuluisun katkaisemiseksi. Jos tämä joukkue ei tässä ja nyt kasva yhteen ja nouse sitä kautta uudelle tasolle, tuskin se tällä ytimellä tapahtuu koskaan.

Vaikka olemme vasta joulukuun alussa, kausi lähenee jo puoltaväliä. Buffalo on saanut syyskaudella paljon anteeksi, mutta joulukuuta sillä ei ole varaa kontata tai homma on ohi jälleen uudenvuoden kynnyksellä. Ja se taas olisi kaikkien aiempien fiaskojen rinnalle yksi massiivinen fiasko lisää.

Puheet on puhuttu, kiekko jäähän.

Lue myös:

Rasmus Ristolaista ei huoleta, vaikka tuttu mollisävel alkoi soimaan alkukauden jälkeen – "Olen nähnyt täällä sellaista kuraa, ettei tässä vielä hätää ole"

Carolinan Sebastian Aho maagisessa viiden tehopisteen vireessä – näin suomalaistähti iski hattutempun Teuvo Teräväisen alustuksista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat