Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Iivo on kunnossa" – Sami Jauhojärvi ei usko Niskasen epäilyyn, Ruotsissa asiantuntijat kritisoivat hiihtopomoja supertähtien joukkopaosta

Lillehammerissa nähtiin vaisuhkot viestikipailut, eikä miehissä kirkkaimmat tähdet kisanneet lukuun ottamatta Iivo Niskasta.

hiihto
Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Maastohiihdon maailmancupissa miesten viesti Lillehammerissa lässähti pahasti, kun Norjan ja Venäjän kovimmat tähdet olivat sivussa. Norjalta ei lähtenyt matkaan mukaan Emil Iversen ja Johannes Hösflot Kläbo. Lauantaina yhdistelmäkisan voittoa Lillehammerissa juhlinut Aleksandr Bolshunov ei puolestaan ollut Venäjän viestijoukkueessa.

Suomen joukkueessa hiihtänyt Iivo Niskanen kritisoi kilpakumppaneitaan kisan jälkeen Ylen haastattelussa. Hän myös myönsi, että viestin väliin jättäneet kilpakumppanit saivat etua palautumisessa kohti ensi viikonlopun maailmancup-taistoja Davosissa.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi sanoo kuitenkin, että Niskanen tuskin antoi hirveästi tasoitusta kovimmille kilpakumppaneilleen.

– Normaalimatkat hiihdetään Davosissa vasta sunnuntaina. Tässä on aikaa palautua viikonlopusta ja sopeutua hiihtämään korkealla eli Davosissa 1600 metrin korkeudessa, Jauhojärvi sanoo.

– Toki, jos Iivo olisi päässyt tänään tekemään palauttavan lenkin ja matkustamaan illalla Davosiin, hän olisi päässyt paremmin sopeutumaan. Mutta Iivo on kunnossa. Neljä tai viisi päivää korkeassa ilmanalassa riittävät.

Ruotsissa nousi valtava huoli

Hiihdon supertähtien poissaolot herättivät huolta etenkin Ruotsissa. Supertähtien poissaolon lisäksi moni kelvollinen joukkue loisti poissaolollaan. Esimerkiksi Italiaa, Tshekkiä tai Sloveniaa ei nähty lainkaan viesteissä.

– Jotain on väärin systeemissä, kun voi laskea melkein 20 hiihtäjän olleen poissa viestistä, SVT:n asiantuntija Björn Ferry sanoi Aftonbladetin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Nyt kisalla oli huono status. Kisaa voi tuskin enää kutsua enää maailmancupin kisaksi.

Toinen SVT:n asiantuntija Johanna Ojala oli samaa mieltä.

– Kansainvälinen hiihtoliitto ei tarjoa enää kisakalenteriin tarpeeksi ilmaa ja palautumista niin, että hiihtäjät voisivat tehdä järkeviä ratkaisuja. Se vesittää koko tuotetta.

Aleksandr Bolshunov
Aleksandr Bolshunov ei edustanut Venäjää, mutta maa otti kaksoisvoiton miesten viestissä.Tomi Hänninen

Tällä kaudella ei ole maastohiihdossa arvokisoja. Siksi myös viestin painoarvo on pienempi, kun hiihtäjät kamppailevat henkilökohtaisista maailmancup-pokaaleista. Norjan hiihtotähti Sjur Röthen mukaan viestin ei välttämättä tarvitsisi olla maailmancup-ohjelmassa arvokisavuosina.

– Viesti on mielestäni jännittävää. Se on tärkeä kisa mestaruusvuotena. Mutta en tiedä, pitääkö viestiä olla maailmancupin ohjelmassa arvokisattomana vuotena, Röthe sanoi.

Huonosti suunniteltu Lillehammer

Venäjän päävalmentaja Markus Cramer nosti esiin myös sen, että Lillehammerin maailmancup-viikonlopun ohjelma oli huonosti suunniteltu. Viestin lisäksi Lillehammerissa kisattiin lauantaina yhdistelmäkisat.

– FIS:n pitäisi pohtia tarkemmin kalenteria. Miksi meillä ei ole täällä esimerkiksi sekaviestiä. Sitten meillä olisi enemmän joukkueita kisassa. Esimerkiksi Italia ja Tshekki. Sekaviestin takia he olisivat tulleet, mutta he eivät välitä yhdistelmäkisasta, Cramer sanoo.

– Viikko Lillehammerissa maksaa paljon. Jos maailmancup-kalenterissa on 43 kisaa, on vaikeaa lepuuttaa hiihtäjiä joskus. Tänään lepo tapahtui. Ei se ole kivaa järjestäjille, televisiolle tai toimittajille.

Bolshunovin poissaolo ei kuitenkaan haitannut Venäjää. Norja jätettiin kotiladuilla kylmästi kolmanneksi, kun Venäjä otti kahdella joukkueellaan Lillehammerissa kaksoisvoiton. Norjan kaksi joukkuetta tulivat maaliin ennen Saksaa, Ruotsia ja Suomea.

Maailmancupissa kisataan viestit seuraavan kerran Lahdessa 1. maaliskuuta. Davosissa kisataan vapaan hiihtotavan normaalimatkojen lisäksi sprintit.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Iivo Niskanen kritisoi kovimpia kilpakumppaneitaan – suomalaistähti joutuu antamaan tasoitusta maailmancupin voittotaistossa: "Ei missään nimessä suotavaa”

Norjan nuori hiihtolupaus tulistui tappiosta Suomelle – katso dramaattinen kaatuminen juuri ennen loppusuoraa: "En ymmärtänyt, mitä tapahtui"

Katso hauska tilanne! Järkyttynyt Therese Johaug luuli, että Krista Pärmäkosken jalka murtui – sitten nauratti oikein kunnolla

Suomen naiset jäivät kauas Norjan vauhdista – Kerttu Niskasen hankkima kärkipaikka kesti vain tovinSuomen naiset jäivät kauas Norjan vauhdista – Kerttu Niskasen hankkima kärkipaikka kesti vain tovin

Katso hauska tilanne! Järkyttynyt Therese Johaug luuli, että Krista Pärmäkosken jalka murtui – sitten nauratti oikein kunnolla

Suomalaiskatsojat ovat jo kyllästyneitä Therese Johaugin ylivoimaan, kilpakumppani luovutti myös kesken kaiken – asiantuntija Jauhojärvi tyrmää kuitenkin kuuman kysymyksen

Janne Ahonen ihmetteli vieressä, kun värikkäistä lausunnoista tunnettu mäkivalmentaja loisti myös hiihtoladulla: "Näyttää hurjalta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat