Maastohiihtoa ravistellutta kieltoa jännitetään ampumahiihdossa – suojanaamari kasvoillaan työskentelevä suomalaiskonkari: "Kannattaisi vielä miettiä"

Suksihuoltaja Jarkko Siltakorpi muistuttaa, että fluorivoidekiellolla olisi valtavat vaikutukset ampumahiihtoonkin.

Suojanaamarit kasvoilla! Näin Suomen ampumahiihtomaajoukkueen huolto kommentoi fluorivoidekohua
Suojanaamarit kasvoilla! Näin Suomen ampumahiihtomaajoukkueen huolto kommentoi fluorivoidekohua

Maastohiihdossa on kohistu alkusyksynä todella paljon Euroopan unionin kemikaaliviraston kiellosta valmistaa ensi vuoden heinäkuusta alkaen tietyt raja-arvot ylittäviä fluorivoiteita. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti aiemmin syksyllä, että fluorivoiteet kielletään ensi kaudella kaikissa FIS:n alaisissa hiihtokilpailuissa.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on ollut eri mieltä. Se odottaa ensiksi luotettavaa testiä, jolla fluorivoidekieltoa voidaan noudattaa. Toistaiseksi sellaista ei vielä ole.

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen suksihuoltaja Jarkko Siltakorpi on seurannut jännityksellä keskustelua fluorivoiteista. Maastohiihtopuolella on jo puhuttu paljon kiellon merkityksistä, koska fluorivoiteilla on voitettu lähestulkoon kaikki arvokisamitalit parina viime vuosikymmenenä.

– Voi tulla isoja tai hyvin pieniä muutoksia. Jos fluorivoiteet kielletään kokonaan, meiltä vaihtuu täysin suksikalusto ja kaikki meidän työvälineet. Jos fluorivoiteet kielletään osittain, seuraukset ovat epäselvät, Siltakorpi kertoo.

Fluorivoiteiden kieltämisen syy liittyy pääosin terveyteen. On puhuttu jopa siitä, että fluorivoiteet ovat olleet syynä kuolettaviin sairauksiin. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Ampumahiihtomaajoukkueessa suksihuoltajat ovat käyttäneet kaiken varalta isoja suojanaamareita kasvoillaan jo useamman vuoden ajan. Siltakorpi myöntääkin, että oma terveys huolettaa fluorivoiteiden takia. Siksi hän myös käyttää suojaimia.

– Jos ei huolettaisi, voitelisin koko ajan ilman suojahanskoja ja naamareita, Siltakorpi painottaa.

Tänäkin viikonloppuna viesteissä Östersundin maailmancupissa Suomen joukkueella fluorivoiteet ovat olleet kovassa käytössä.

– Ilman fluorivoiteita jäätäisiin jokaisella osuudella ihan hirveästi suksella, Siltakorpi painottaa.

Kaisa Mäkäräisen puoliso Siltakorpi kannustaa ampumahiihtopäättäjiä vielä pohtimaan, mitä fluorivoidekiellolla saavutettaisiin.

– Kokonaiskuva on aika monisyinen paletti. Kannattaisi miettiä vielä, miten ja missä aikataulussa fluorivoiteita lähdetään kieltämään, Siltakorpi painottaa.

Viime kaudella, etenkin MM-kisoissa, otsikoihin nousivat ampumahiihtomaajoukkueen huoltoryhmän ongelmat. Huoltoporukassa kuohui, kun henkilökemiat eivät kohdanneet. Kauden päätteeksi saksalainen huoltopäällikkö Danielo Müller ei enää jatkanut tehtävässään näkemyserojen vuoksi.

Tälle kaudelle uudeksi huoltopäälliköksi tuli virolainen Marek Sander. Viron ja Yhdysvaltojen huollossa toiminut Sander hehkuttaa tunnelmaa Suomen huoltoporukassa.

– Tulemme hyvin toimeen. Ei ole ikinä ollut näin vahvaa porukkaa. Tässä on paljon kokemusta. Tuon vielä omaa kokemusta lisää. Luulen, että ryhmä on yksi kovimmista ampumahiihdossa, Sander sanoi.

Korjattu 19.28 Danielo Müllerin nimen oikea kirjoitusasu (oli Danilo Müeller).

Lue lisää: