Suora

  • Hiihdon Ski Classics, Marcialonga
  • Rallin MM, Monte Carlo, EK 14 - live
  • Rallin SM, Rovaniemi
  • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten pujottelun 1. lasku
  • Urheilustudio 26.1.
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Oberstdorf
  • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, mäkiosuus
  • Urheilustudio 26.1.
  • Sprintit, Oberstdorf
  • Rallin MM, Monte Carlo, Power Stage - live

Suomessa valmistellaan videotuomaroinnin tuomista Veikkausliigaan – kiistelty VAR voisi olla käytössä jo kahden kauden kuluttua, mutta vaatii satojen tuhansien eurojen investoinnin

Prosessi videotuomaroinnin tuomiseksi myös suomalaiseen jalkapalloon on jo aloitettu.

Veikkausliiga
VAR
Videotuomaroinnilla tarkastetaan esimerkiksi maaleja ja paitsiotilanteita.Getty Images

Jalkapallon kiistelty videotuomarointi on tulossa lähivuosien aikana myös Suomeen.

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiän mukaan prosessi on jo aloitettu, mutta matkalla ajatuksesta käyttöönottoon on monta askelta.

– Olemme tehneet asian tiimoilta ensimmäiset tiedustelut ja saaneet speksit, joita meidän pitää valmistella. Koen itse realistisesti, että kun saamme kaikki koulutukset ja tekniikka kasaan, voitaisiin olla kausissa 2022–2023, Hyytiä sanoo.

– Tekniset asiat pitää saada kuntoon ja erotuomarit on koulutettava uutta välinettä varten. Sen jälkeen projekti menee eteenpäin.

VAR-lyhenteellä (Video Assistant Referee) tunnettu järjestelmä tuotiin suuren kansainvälisen yleisön eteen viime vuonna Venäjän MM-turnauksessa. Tällä hetkellä järjestelmä on käytössä jo 15 maassa ja monessa muussa valmistaudutaan käyttöönottoon.

Veikkausliigassa aloitettaisiin Hyytiän mukaan todennäköisesti 1–2 ottelulla kierrosta kohti ja määrää kasvatettaisiin ajan myötä. Sarjan stadionien kirjo vaihtelee kaudesta toiseen nousujen ja putoamisten mukana, mutta Hyytiän mukaan nykyolosuhteet mahdollistaisivat teknologian asentamisen.

– Tällä hetkellä kun katsotaan nimenomaan kauden 2020 joukkueita, siellä ei ole isoja haasteita. On ihan hyviä stadionolosuhteita ja katsomoja, joihin pystytään laittamaan kamerat. Joillain paikkakunnilla on totta kai enemmän haasteita, mutta ainakin uudemmat stadionit vastaavat vaatimuksia hyvin.

"Korkean luokan projekti, jonka kanssa on oltava varovaisia"

Euroopan jalkapalloliitto Uefan tarkoituksena on ottaa videotuomarointi käyttöön kaikissa kilpailuissa niin seura- kuin maajoukkuetasollakin. Ensimmäisissä maissa – Saksassa, Italiassa ja Portugalissa – projektin toteuttaminen aloitettiin jo kolme vuotta sitten.

Uefan erotuomaripäällikkö Roberto Rosetti vieraili joulukuussa suomalaisen jalkapallon kehityspäivillä ja luennoi muun muassa erotuomaripolusta ja videotuomaroinnista. Entistä huipputuomaria on kuvailtu myös VAR-järjestelmän isäksi.

Italialainen näyttää suomalaissuunnitelmille vihreää valoa.

– Itsekkäästi haluaisin nähdä Suomen aloittavan käyttöönottoprosessin jo siksi, että tuomarit ympäri Euroopan saavat VAR-kokemusta. Se on meille tärkeää. Minusta VAR on kansallisille lajiliitoille hyvä projekti, koska lopullinen tavoite on välttää selkeitä virheitä, Rosetti sanoo Yle Urheilulle.

Rosetti
Roberto Rosetti sanoo käyttöönoton vaativan keskimäärin 6–9 kuukautta.EPA

"Selkeät virheet" ovat keskeisin käsite videotuomaroinnin käytössä. Videotuomarin kuuluu puuttua peliin vain neljänlaisissa tilanteissa, jotka ovat ottelun tilanteen kannalta merkittäviä. Näitä ovat maalit ja rikkeet maalintekotilanteissa, rangaistuspotkut, suorat punaiset kortit ja henkilöllisyyden varmentaminen rangaistustilanteissa.

Rosetti kuitenkin korostaa, että kiirehtiminen ei kannata, jos projektista haluaa sujuvan.

– Tämä on korkean luokan projekti, jonka kanssa on oltava varovaisia. Tämä on kuin Formula 1 -auto, joka vaatii huippuluokan kuljettajat, hän vertaa.

– Tuomareiden kouluttaminen on moniasteinen prosessi ja myös tekniikan toimittajalta vaaditaan paljon.

Rosetin mukaan käyttöönoton hyvään valmisteluun vaaditaan keskimäärin 6–9 kuukautta. Siinä ajassa pystytään yleensä varmistamaan esimerkiksi teknologian toiminta, tuomareiden osaaminen ja sujuva yhteistyö tv-yhtiöiden kanssa.

VAR
Videoratkaisut ovat alkaneet yleistyä ympäri Euroopan.Rex Features / All Over Press

Hyytiän mainitsema aikataulu antaisi Suomelle selvästi Rosetin kertomaa arviota enemmän aikaa valmistautua käyttöönottoon. Tekemistäkin on kuitenkin paljon, kouluttamisen ja teknisten seikkojen lisäksi järjestelmälle pitäisi ensin järjestää maksaja.

– Se on tietysti iso kysymys. Veikkausliiga ja Palloliitto varmasti neuvottelevat keskenään näistä kustannuksista, Hyytiä toteaa.

– Lopullisiin kustannuksiin vaikuttaa monta tekijää, esimerkiksi koulutusvaatimukset, kamerajärjestelmä ja kameroiden määrä. Puhutaan useista sadoista tuhansista euroista ennen kuin järjestelmä on pystyssä. Emme puhu ihan mahdottomista summista, mutta isoista summista kuitenkin.

Kritiikkiä kestosta ja epäselvyyksistä

VAR on vielä nuori projekti jalkapallon pitkässä historiassa, joten lajiväellä on ollut totuttelemista uudistuksiin.

Kritiikkiäkin on satanut. Yleinen vastalause koskee tarkistusten viemää aikaa, jonka vuoksi peli keskeytyy. Toinen ongelma on esimerkiksi paitsiotilanteissa liiankin millintarkka tuomio, jonka seurauksena maaleja on hylätty.

Viimeksi joulukuun alussa Uefan puheenjohtaja Aleksander Čeferin peräänkuulutti johdonmukaisuutta ja muutoksia tarkistuksiin, joita hän kuvaili "sotkuisiksi". Čeferinin mukaan Uefa haluaisi ehdottaa esimerkiksi paitsiolinjan löyhentämistä.

Hyytiä
Jouni Hyytiän mukaan VAR-järjestelmä on tärkeä, jotta Suomi pysyy mukana kansainvälisen kehityksen vauhdissa.Tomi Hänninen

Rosetti puolestaan on ollut etulinjassa pitämässä esimerkiksi eurooppalaisille huippuvalmentajille koulutustilaisuuksia, joilla on pyritty selventämään tulkintoja ja avaamaan keskustelua kyseenalaisista tilanteista.

– Totta kai tämän eteen on tehtävä paljon ja parantamisen varaakin on paljon. Teknologia kehittyy joka päivä, ja urakoimme VAR-ratkaisujen laadun parantamiseksi. Tarkistusten keston lyhentäminen on yksi tärkeä tavoite, Rosetti sanoo.

– Meillä on tilastollisesti yksi VAR-ratkaisu 4,2:ta ottelua kohden, mikä on vähän. Olemme tyytyväisiä siihen lukemaan. 1–2 ratkaisua jokaista ottelua kohden voisi olla vaarallista lajin hengelle. VAR on oikeudenmukaisuuden kannalta tärkeä, mutta tarvitsemme hyvän valmistelun ja toteutuksen. Pitää myöskin ajatella tuomarointia, eikä vain videotuomarointia. Kun kentällä on hyvä tuomari, ei tarvita niin paljon videoita.

Samoilla linjoilla on Hyytiä.

– Kun uutta rakennetaan, aina jotain asioita jää huomioimatta ja tekemättä. Nyt on kuitenkin ehkä menty vähän väärälle linjalle, kun puhutaan pelkästään VAR:sta. Pitäisi puhua enemmän jalkapallosta ja kokonaisuudesta, ja ennen kaikkea siitä, että saadaan oikeat ratkaisut jalkapalloon, Hyytiä toteaa.

Lue myös:

Kaikki 12 pääsarjaseuraa saivat lisenssin Veikkausliigaan

VAR-järjestelmä saatiin Valioliigaan, mutta nyt sitä arvostellaan rajusti – "Videotuomarointi ei poista sitä, että tilanteet ovat hyvinkin tulkinnanvaraisia myös jatkossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat