Suora

  • Urheiluruutu

Valmentaja: Varvasvaivoista kärsinyt Ristomatti Hakola palaa maailmancup-laduille viikonloppuna! "Tilanne on parempaan päin"

Suomen miesten hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen ei tingi kovasta tavoitteesta yltää kolmen parhaan joukkoon, kun maailmancupissa kisataan viesti seuraavan kerran maaliskuussa Lahdessa.

urheilu
Ristomatti Hakola
Ristomatti Hakolan pitäisi kisata Davosissa viikonloppuna.Tomi Hänninen

Lillehammerin maailmancupista poisjääneet Ristomatti Hakola ja Joni Mäki palaavat viikonloppuna maailmancup-kisoihin Davosissa Sveitsissä. Asiasta kertoi Yle Urheilulle Suomen miesten hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen. Sprinttitykkien on tarkoitus päästä irti lauantaina, kun vapaalla hiihtotavalla hiihdetään juurikin sprintit.

Hakola jätti kauden avausviikonlopulla Rukalla kesken varvasvaivojen takia.

– Ristomatin tilanne on parempaan päin, Pasanen kertoi Yle Urheilulle.

Pasanen linjasi rohkeasti ennen Lillehammerin sunnuntain viestiä, että Suomi taistelisi palkintokorokepaikasta. Sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon olisi ollut kova juttu, koska viimeksi Suomen miehet ovat olleet maailmancupin viestissä palkintokorokkeella vuonna 2000 marraskuussa.

Suomen joukkue ei ollut kuitenkaan poissaolojen takia paras mahdollinen Lillehammerissa. Suomi jäi nelikolla Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen ja Markus Vuorela seitsemänneksi.

Pasanen ei luovu kuitenkaan kovasta tavoitteesta, kun viesti kisataan seuraavan kerran maailmancupissa 1. maaliskuuta Lahdessa.

– Norja ja Venäjä olivat Lillehammerissa kahdella joukkueella mukana. Meidän realistinen tilanne on, että taistelemme kolmannesta sijasta Ranskaa, Ruotsia ja Saksaa vastaan. Norja ja Venäjä menevät vielä vähän edellä. Pitää tehdä töitä, että saamme heidät kiinni, Pasanen toteaa.

Naisten suoritus jäi alle keskiarvon

Suomen naiset olivat puolestaan neljänsiä nelikolla Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski. Kolmanneksi yltänyt Ruotsi oli maalissa 13 sekuntia nopeammin kuin Suomi.

– Suoritus jää keskiarvon alapuolelle, kun ei päästy palkintokorokkeelle, Suomen naisten hiihtomaajoukkueen valmentaja Ilkka Jarva sanoo.

Niskanen toi Suomen vaihtoon kärjessä, mutta sairastellut Anne Kyllönen ei pysynyt huippujen kyydissä. Pärmäkoskella ei ollut enää mahdollisuutta nostaa ankkurina Suomea palkintokorokkeelle.

– Annen osuus näytti karulta, mutta tiedettiin koko ajan kamppailun menevän tiukoille Ruotsia vastaan. Mutta Charlotte Kalla oli pikkaisen kovempi Anne Kyllöstä kuin Krista Pärmäkoski oli vastaavasti Moa Lundgrenia, Jarva sanoo.

Kerttu Niskanen
Katso kooste naisten viestistä!

Vuosi sitten Beitostölenissä maailmancupin viestissä Suomi oli komeasti kolmas, mutta siitä joukkueesta puuttuivat Riitta-Liisa Roponen ja Eveliina Piippo. Jälkimmäinen lähti konkari Roposen luokse aiemmin tänä syksynä harjoittelemaan. Piippo päätti vetää vaikeuksien jälkeen pelin poikki ja suuntasi kisatauolle.

Marraskuun alussa Hiihtoliitto kertoi tiedotteessaan, että Piipon kaudenavaus siirtyisi joulukuulle.

– Minulla ei ole tietoa, milloin Eve palaa. Mutta Eve on harjoitellut. Uskoisin, että hän palaa kisaladuille tänä talvena, Jarva muotoilee.

Davosista odotetaan taas tasonnostoa

Davosista Jarva odottaa sitä, että Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen takana muut suomalaiset ottaisivat askeleen eteenpäin 20 parhaan joukkoon.

– Toivoisin, että saisimme tulostasossa laahanneita hiihtäjiä ylöspäin. Vaikka ollaan vapaalla hiihtotavalla, Kristalla on otettavissa palkintokorokesija ja Kertulla sijoitus kymmenen parhaan joukkoon, Jarva listaa.

Niskanen esitti sunnuntaina Suomen viestijoukkueiden jäsenistä parasta vauhtia. Mutta urheilija ei ole ollut itse täysin tyytyväinen hiihtoonsa, vaikka on tullut useampia sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon alkukaudesta.

– Uskoisin, että ylikuormituskaudella elimistöllä menee aikaa antaa maksimi. Mutta jokaisessa kisassa Kertulla on mennyt paremmin. Uskon, että sama trendi jatkuu, Jarva toteaa.

Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen on ollut alkukauden positiivisia yllätyksiä hiihtoladuilla.Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi uskoo, että Lillehammerin viikonlopun vaikeampien kisojen jälkeen Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski pystyvät taistelemaan Davosissa huippusijoituksista. Sprintin jälkeen sunnuntaina kisataan vapaalla hiihtotavalla normaalimatkat.

– Kristalla ei ole ollut vapaan hiihto samantasoista kuin perinteisellä. Mutta hyvältä näyttää. Molemmat suorittivat kohtuullisen tasaisesti ja pääsivät heikkona päivänäkin kymmenen parhaan joukkoon,Jauhojärvi toteaa.

– Vapaalla hiihtotavalla kaikki on mahdollista ja Davosin sprintti on ollut monta kertaa yllätyksellinen.

Lue lisää:

Vilustuneen Kaisa Mäkäräisen terveystilanteesta uutta tietoa Suomen päävalmentajalta: “Kaisa olisi ollut innokas kisaamaan”

Suomen naismäkihyppääjät harvinaiseen huippusuoritukseen! Ykkösnimi pettyi silti pahasti: "Ei auta kuin soittaa taas psykologille"

Maastohiihtoa ravistellutta kieltoa jännitetään ampumahiihdossa – suojanaamari kasvoillaan työskentelevä suomalaiskonkari: "Kannattaisi vielä miettiä"

"Iivo on kunnossa" – Sami Jauhojärvi ei usko Niskasen epäilyyn, Ruotsissa asiantuntijat kritisoivat hiihtopomoja supertähtien joukkopaosta

Norjan nuori hiihtolupaus tulistui tappiosta Suomelle – katso dramaattinen kaatuminen juuri ennen loppusuoraa: "En ymmärtänyt, mitä tapahtui"

Katso hauska tilanne! Järkyttynyt Therese Johaug luuli, että Krista Pärmäkosken jalka murtui – sitten nauratti oikein kunnolla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat