Kommentti: Ykkösmaalivahdiksi tiensä raivannut Mikko Koskinen hiljensi kritiikin

Mikko Koskinen on noussut Edmontonin selkeäksi ykkösmaalivahdiksi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Mikko Koskinen on kiekkoillut Oilers-paidassa huipputasolla. Kuva: Michael Martin/NHLI via Getty Images

Ei ole tällä haavaa kahta kysymystä siitä, kuka on Edmonton Oilersin ykkösmaalivahti.

Kanadalaismaalivahti Mike Smith aloitti jälleen sunnuntaina, mutta tälläkin kertaa ottelu päättyi Edmontonin tappioon. Ei tappio suoranaisesti Smithin syytä ollut, mutta hän ei pystynyt myöskään maalin ottelussa tekemään niitä yhtä tai kahta kovaa torjuntaa, jotka olisivat mahdollistaneet Oilersille ottelun voittamisen.

Ja tästä on tullut trendi.

Smith on voittanut seitsemästä edellisestä ottelustaan ainoastaan kaksi. Torjuntaprosentti yltää tältä ajalta vain reiluun 86:een ja päästettyjen keskiarvokin hipoo neljää. Vaikka otanta on pieni, sattumasta ei ole kyse, sillä saman joukkueen takana Mikko Koskinen on iskenyt tiskiin täysin toisenlaisia numeroita.

Edmonton Oilersin supertähti Connor McDavid halaa Mikko Koskista, joka tunnetaan lempinimellä Kolmen metrin Koskinen. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Siinä, missä Smith on voittanut seitsemästä edellisestään kaksi, Koskinen on voittanut yhdeksästä edellisestä ottelustaan kuusi yli 92 torjuntaprosentilla ja noin kahden ja puolen maalin päästettyjen keskiarvolla. Mahtuupa mukaan yksi nollapelikin. Koskinen on laittanut Smithin vahvasti polvilleen veskareiden välisessä taistossa.

Samalla menneenä keväänä kuumana vellonut kritiikki Koskista kohtaan on vaihtunut ylistyssanoiksi.

Vielä viime vuonna etenkin paikallisen median mukaan Koskisella oli jonkinlainen mystinen räpyläongelma, mistä ei jostakin ihmeen syystä ollut puhuttu koskaan aiemmin. Nyt räpyläongelmista ei yhtäkkiä ole tietoakaan. Myös keskustelu viime talvena solmitun jatkosopimuksen ympärillä on vaiennut nopeasti.

Vielä tovi sitten oltiin sitä mieltä, ettei heikon joukkueen takana ajoittain haparoinut Koskinen pystyisi täyttämään uuden sopimuksen tuomia odotuksia, nousihan palkka nyt neljään ja puoleen miljoonaan Yhdysvaltojen taalaan. Näkemykset olivat erikoisia, kun huomioon otetaan, että harvan mielestä esimerkiksi Antti Raannan 4,25 miljoonan sopimus kaksi vuotta sitten oli liikaa.

Muutenkin jos tarkastellaan noin viiden miljoonan sopimuksilla operoivia maalivahteja NHL:stä, Koskista parempia saa tältä kaudelta etsiä tiukalla seulalla. Arizonassa Raannalta ykkösvahdin tontin vienyt Darcy Kuemper sekä New York Islandersin Thomas Greissin voidaan katsoa olleen suomalaisveskaria parempia, ei juuri muiden.

Mikko Koskinen on raivannut ykkösmaalivahdin paikan itselleen. Kuva: Getty Images

Neljän ja puolen miljoonan diili ei näytäkään kamalalta, kun ykkösveskarin voittosaldo on ennen joulua 11–3–2.

Kyllä, luitte oikein. Mikko Koskinen on hävinnyt tällä kaudella varsinaisella peliajalla ainoastaan kolme kertaa. Koskinen on päästänyt taakseen kahdeksassatoista ottelussa vain kahdesti kolme maalia tai enemmän. Toki kiitos kuuluu myös joukkueelle. Oilers on tällä kaudella aivan toisen tason joukkue, kun puhutaan viisikko- ja puolustuspelaamisen tiiviydestä.

Tämä olisi pitänyt ottaa huomioon jo viime kaudella Koskisen otteita arvioidessa.

Muutenkin tuntuu oudolta, miten Koskista arvioitiin ensimmäisellä kaudellaan – luokattoman joukkueen takana – melko armottomasti. Vaikka Koskinen oli jo 30-vuotias, tämä pelasi vasta ensimmäistä kokonaista kauttaan NHL:ssä. En ole maalivahtipelin erikoisasiantuntija, mutta Koskisen tulevaisuutta NHL:ssä ei voinut nähdä viime kauden aikanakaan erityisen synkkänä.

Etenkin, kun tiedossa on, millaisella pieteetillä KHL:n läpi takavuosina pelannut maalivahti ammattiinsa suhtautuu.

Tunnolliseksi harjoittelijaksi tiedetty Koskinen haki viime kesänä uusia virikkeitä muun muassa Marko Yrjövuoren opissa. NBA-joukkue Los Angeles Lakersin hierojana tunnetuksi tullut Yrjövuori on kehitellyt muun muassa biomekaniikkaan ja kehon hallintaan liittyviä harjoituksia.

Koskinen lähestyi Yrjövuorta, koska uskoi tämän osaavan koripallotaustansa vuoksi työskennellä isokokoisten urheilijoiden kanssa. Vantaalaismaalivahti on kehunut saaneensa Yrjövuoren harjoitteista muun muassa nopeutta ja voimaa liikkumiseensa. Tärkein huomio kuitenkin on, että Koskisella on kaikki liossa.

Eikä ikä ole ongelma, päinvastoin: keskittyminen on sataprosenttisesti olennaisessa.

Kuinka moni vielä muistaa, että Niklas Bäckström teki aikanaan NHL-debyyttinsä vasta 28-vuotiaana ja Pekka Rinnekin oikeastaan 26-vuotiaana. Bäckström pelasi 413 NHL-ottelua, Rinteellä on vyöllään 640 peliä. Koskisella on koon, tekniikan ja fysiikan puolesta kaikki edellytykset pelata etenkin Oilersin tavoin puolustavan joukkueen takana erittäin hyvin, kuten olemme nyt nähneet.

Mikko Koskinen pelaa Edmontonissa toista kauttaan. Kuva: Getty Images

Edelleen tuntuu usein unohtuvan, etteivät viisikko- ja maalivahtipeli ole toisistaan erillisiä saarekkeita. Jos joukkue jättää maalivahtinsa yksin, jälki on rumaa, oli maalilla kuka tahansa. Kun Niklas Bäckström tuli Minnesotaan, Wildin penkin takana seisoi muuan **Jacques Lemaire **– voitoilla ei tuohon aikaan Minnesotassa leikitty.

Koskinen on päässyt toisella kaudellaan samanlaiseen tilanteeseen. Oilersin pelitapa on suoraan päävalmentajan Dave Tippettin päiväunista. Näin Tippettin joukkueissa on pelattu aina ja näin Tippetin joukkueessa pelataan myös Albertassa. On selvää, että tämä tarjoaa myös Koskiselle aivan toisenlaiset lähtökohdat.

Koskinen on hiljainen, omiin hommiinsa keskittyvä maalivahti, joka on vaikean viime kauden jälkeen osoittanut kovaa luonnetta nousemalla kovista ulkoisista paineista huolimatta NHL-maailmassa uudelle tasolle. Koskisen parhaat ottelut ovat olleet tällä kaudella sanalla sanoen mykistäviä.

Seuraava taso on kasvavan pelikuorman kestäminen ja sitten tuleekin eteen pudotuspelimaailma.

Nämä ovat vielä Koskisen kohdalla katsomattomia kortteja, mutta henkilökohtaisesti en lähtisi lyömään isoja summia tätä äärimmäisen keskittynyttä ja sitoutunutta suomalaisveskaria vastaan. Koskisen olemuksesta ja kaikesta tekemisestä huokuu oikeanlainen määrätietoisuus – tässä projektissa kaikella tekemisellä on tarkoitus.

Lisäksi varmaa on, että viime kauden mediamankelin jälkeen hiljaisen miehen sisällä palaa sopivasti myös näyttämisen halu.

Toistaiseksi tuo halu on kanavoitunut peleihin joukkueen kannalta melko hienolla tavalla.

Juttua muokattu 2.5.2020: Tarkennettu Marko Yrjövuoren tehtäviä. Yrjövuoren roolia ja ammattinimikkeitä on käsitelty tarkemmin tässä artikkelissa: https://yle.fi/urheilu/3-11332478

Lue myös: