Suora

  • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, joukkuekilpailun mäkiosuus
  • Urheilustudio 25.1.
  • Yhdistetyn joukkuekilpailun mäkiosuus, Oberstdorf
  • Rallin MM, Monte Carlo, ek 9 - live
  • Naisten yhdistelmäkilpailu, Oberstdorf

Kritiikki hiihtoladuilta on osunut kuuluviin korviin – FIS:n hallituksen suomalaisedustajan mukaan raastavaan kilpailukalenteriin kaavaillaan muutoksia

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hallituksen suomalaisjäsen Martti Uusitalo väläyttelee sanktioita myös viestihiihdosta poisjättäytymiselle.

hiihto
Hiihto
Rukan maailmancup saattaa laajentua tulevaisuudessa myös Leville. Tomi Hänninen

Sunnuntaina paketoiduissa Lillehammerin maailmancupin hiihdoissa kritiikkiä Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n suuntaan tuli monesta suusta.

Kovaa palautetta tuli, kun useat hiihdon kärkinimet jäivät kisakuormaa säästelläkseen pois viestikisoista. Iivo Niskanen myönsi, että viestin väliin jättäneet kilpakumppanit saivat etua palautumisessa kohti ensi viikonlopun maailmancup-taistoja Davosissa.

Myös esimerkiksi Ruotsissa ja Venäjällä Lillehammerin kisaohjelmaa pidettiin liian tiiviinä urheilijalle. Venäjän päävalmentajan Markus Cramerin mielestä Lillehammerin maailmancup-viikonlopun ohjelma oli huonosti suunniteltu.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hallituksen suomalaisjäsen Martti Uusitalo kertoo, että hiihdon maailmancupin kilpailukalenteriin saattaa tulla muutoksia tulevina vuosina. Kuormittavasta kilpailukalenterista on puhuttu ison pöydän ääressä.

– Kritiikki on aiheellista, että kalenteria tulisi muuttaa. Tämä asia on otettu esille kokouksissa ja muutoksia jonkinlaisella aikataululla on suunnitteilla. Varsinkin ampumahiihto on meitä paljon edellä tässä, Uusitalo kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Ampumahiihdon maailmancupissa Ruotsin Östersundissa kisat kestivät yli viikon ja kilpailusuorituksia oli näin harvemmin.

Uusitalon mukaan osa hiihdon maailmancupin osakilpailuista on järjestetty niin, että kisaviikonloppu on tiivis. Hän myös alleviivaa, että hiihdon maailmancupkalenteri ei ole tarpeeksi ilmastoystävällinen.

– Kun kisat ovat vain viikonloppuna, järjestäjät haluavat tapahtumaa mahdollisimman paljon. Lisäksi nykyinen ohjelma on myös kuormittavaa hiilijalanjäljen kannalta.

Uusitalon mukaan muutoksia maailmancup-kalenteriin saattaisi tulla mahdollisesti nopealla aikataululla, ehkä muutamassa vuodessa.

Rukan maailmancupin avaukseen päiviä lisää ja Levi mukaan?

Uusi mahdollinen kilpailukalenteri tarkoittaisi myös sitä, että osa maailmancup-kisoista putoaisi pois, jos kisoja yhdellä paikkakunnalla käytäisiin enemmän. Uusitalon mukaan Suomen osakilpailut eivät olisi kuitenkaan vaarassa, koska Rukan maailmancup on hänen mukaansa kauden avaustapahtumana hyvin vakiintunut ja myös Lahden maailmancupilla on klassikkokisan asema.

Uusitalon mukaan mahdollinen muutos voisi olla Suomelle jopa mahdollisuus.

Voisiko Levi liittyä Rukan maailmancupiin tulevaisuudessa?

– Esimerkiksi. Kauden avaus on iso mahdollisuus joustaa.

"Urheilijoiden väkisin pakottaminen viestiin on kyseenalaista"

Lillehammerin viestikisan osanottajakato nosti ilmoille jo kysymyksen, pitäisikö viestejä olleenkaan hiihtää tänä vuonna, koska arvokisoja ei ole? Uusitalon mukaan viestihiihto on kuitenkin tärkeä elementti ja iso osa maailmancupia. Hän antaa kilpailumuodolle paljon arvoa tänäkin vuonna.

– Viesti on äärimmäisen katsojaystävällinen laji. Huono juttu tietenkin, jos urheilijat jättäytyvät siitä pois. Mutta urheilijoiden väkisin pakottaminen viestiin on kyseenalaista.

Uusitalon mukaan sanktioiden antaminen kärkihiihtäjälle, joka jää viestistä pois, olisi jo urheilijan oikeusturvankin kannalta väärä ratkaisu. Hän kuitenkin kertoo, että periaatteessa maan hiihtoliitolta voisi leikata tukia sen vuoksi, jos urheilija jää perusteettomasti pois viestistä. Tästä ei kuitenkaan ole keskusteltu FIS:n kokouksissa.

– Siitä voisi periaatteessa antaa sanktioita maan hiihtoliitolle, mutta ei urheilijalle.

Uusitalon mukaan urheilijoiden on kuitenkin helppoa jäädä pois kisasta esimerkiksi lääkärintodistuksella tai muulla syyllä, joten tähän soppaan ei heti ole tulossa muutosta.

Lue myös:

"Iivo on kunnossa" – Sami Jauhojärvi ei usko Niskasen epäilyyn, Ruotsissa asiantuntijat kritisoivat hiihtopomoja supertähtien joukkopaosta

Iivo Niskanen kritisoi kovimpia kilpakumppaneitaan – suomalaistähti joutuu antamaan tasoitusta maailmancupin voittotaistossa: "Ei missään nimessä suotavaa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat