Suora

 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
 • Urheilustudio 22.2.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Urheiluruutu
 • Rallin SM, Mikkeli
 • Urheiluruutu
 • Assembly Winter 2020: CS:GO loppuottelu

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Wada päätti asiasta kokouksessaan Lausannessa maanantaina. Venäjä on manipuloinut dopingnäytteiden laboratoriodataa.

doping
KOK, Venäjä
Venäjän lippu ei liehu ensi vuonna Tokiossakaan. AOP

Maailman antidopingtoimisto Wada on päättänyt tänään kokouksessaan sulkea Venäjän suurista urheilutapahtumista, kuten olympialaisista ja MM-kisoista neljäksi vuodeksi dopingnäytteiden datan manipuloinnin takia, kertoo uutistoimisto AFP. Wada päätti asiasta kokouksessaan Sveitsin Lausannessa.

Syynä ovat Moskovan antidopinglaboratoriosta luovutetut testitiedot, jotka Wada on todennut manipuloiduiksi. Wada vertasi alkuvuodesta pitkän vääntämisen jälkeen saamiaan testitietoja ilmiantajalta vuonna 2017 saamaansa kopioon ja havaitsi, että satoja positiivisia testituloksia oli poistettu.

Wadan komitea suositteli neljän vuoden kieltoa, ja se myös hyväksyttiin.

Venäjällä on todettu valtiojohtoinen dopingohjelma, jonka takia maan urheilijat olivat sivussa jo Rion vuoden 2016 kesä- ja Pyeongchangin vuoden 2018 talviolympialaisista. Uusi panna pitää venäläiset urheilijat sivussa myös vuoden 2020 Tokion kesä- ja vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisista.

Aiemmissa kisoissa sellaiset urheilijat, jotka on todettu puhtaiksi, ovat saaneet urheilla kisoissa ilman kansallistunnuksia. Sitä Wadan komitea suosittelee myös tuleviin kisoihin.

Wadan komitea suosittelee myös, että Venäjältä evätään mahdollisuus järjestää suuria urheilutapahtumia tulevina vuosina. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa ensi kesänä EM-kisoissa Pietarissa ja Kööpenhaminassa lohkossa, jossa on mukana myös Venäjä.

– Jos suurkilpailun järjestelyoikeus on jo myönnetty Venäjälle, tuosta oikeudesta on luovuttava ja tapahtuma siirrettävä toiseen maahan, paitsi jos tuo on laillisesti tai käytännöllisesti mahdotonta. Lisäksi Venäjä ei voi hakea vuoden 2032 kesäolympialaisia ja -paralympialaisia, raportissa suositeltiin.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste sanoi viime viikolla Yle Urheilun haastattelussa, että ensi kesän tapahtumiin tuskin tulee muutosta juuri käytännön ongelmien takia. Wada on myös vahvistanut, että Pietarissa tullaan pelaamaan.

– En usko, että sitä voidaan enää perua. Työryhmän suosituksessa suositeltiin järjestämisoikeuksien perumista, jos se on käytännössä mahdollista. Pietarin peleihin on jo myyty lippuja ja ihmiset ovat tehneet matkajärjestelyjä.

Venäläiset urheilujohtajat ottivat asiaan kantaan viime kuussa toteamalla, että uusi neljän vuoden rangaistus olisi perusteeton sekä kohtuuton.

Venäjä voi valittaa Wadan päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuin CASiin.

Lue myös:

Urheiluoikeuden asiantuntija uskoo venäläisten valittavan päätöksestä – pannan lopullinen toteutus lajiliittojen käsissä: "Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola: Vuoden 2023 MM-kisat on mahdollista siirtää pois Venäjältä

SUEKin pääsihteeri on tyytyväinen Wadan päätökseen: "Muuta vaihtoehtoa ei ollut"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja uskoo, että MM-kisat pysyvät Venäjällä mahdollisesta pannasta huolimatta: "Meillä on sopimus"

Venäjän urheilupäättäjät tulistuivat Wadan suunnittelemasta neljän vuoden pannasta: "Perusteeton rangaistus vanhoista ongelmista, joista Venäjää on jo rangaistu"

KOK:n suomalaisjäsen tyytyväinen Wadan tiukkaan linjaan ja penää lajiliitoilta vastuunkantoa: "Jos suuret lajiliitot lipeävät tästä rintamasta, päätökset valuvat hukkaan"

Lähteet: AFP.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat