Suora

  • Urheiluruutu

Miksi jalkapallon EM-kisat pysyvät Venäjällä? Miten käy Sotshin formulaosakilpailulle? Tässä Wadan syyt neljän vuoden rangaistukselle ja odotettavat seuraukset

Urheilijat Venäjän manipuloimien 145 dopingnäytteiden taustalla ovat selvillä. Wada vakuuttaa, että kyseiset urheilijat eivät saa osallistua suuriin urheilutapahtumiin.

doping
Max Verstappen Sotshi 2019
Formula ykkösten Venäjän-osakilpailu voi Wadan perusteluiden mukaan olla uhattuna.EPA / AOP

Maailman antidopingtoimisto Wada on päättänyt maanantaina sulkea Venäjän suurista urheilutapahtumista, kuten olympialaisista ja MM-kisoista neljäksi vuodeksi dopingnäytteiden datan manipuloinnin takia. Maanantain tiedotustilaisuudessa Wada perusteli päätöksiään ja vahvisti myös, mitä kisoja päätös koskee ja kuinka monen venäläisurheilijan tuloksia on manipuloitu.

Wadan puheenjohtaja Craig Reedie totesi ykskantaan, että päätös sulkea Venäjä kisoista neljäksi vuodeksi oli jäseniltä yksimielinen.

– Tämä on päätös Venäjää vastaan. Sen tarkoituksena on suojella venäläisten urheilijoiden oikeuksia ja rangaista syyllisiä osapuolia. Päätös on ankara niille, jotka huijasivat järjestelmää ja suojelee niitä, jotka eivät huijanneet, Reedie kertoi.

Wadan johtoryhmän jäsenen, Puolan urheilu- ja matkailuministeri Witold Bankan mukaan Wada pyysi muutama päivä sitten ehdotuksestaan mielipidettä kaikkien Euroopan maiden komiteoilta, pois lukien Venäjältä. Kaikki kannattivat ehdotusta.

Reedien mukaan Venäjälle annettiin lukuisia mahdollisuuksia hoitaa asiat kuntoon, mutta se ei tarttunut niihin.

– Halusimme lähettää viestin, että tällaista ei suvaita, hän jatkoi.

Marija Lasitskene Doha
Venäläiskorkeushyppääjä Marija Lasitskene kilpaili syyskuussa Dohan MM-kisoissa neutraalin lipun alla.Getty Images

Mitä sulku tarkoittaa?

Neljän vuoden sulku käynnistyy, kun urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS hyväksyy Wadan muotoileman ehdotuksen. Se tarkoittaa, että venäläisurheilijat eivät voi osallistua Venäjän lipun alla edellä mainittuihin urheilun suurtapahtumiin ja että Venäjä ei voi myöskään isännöidä tai hakea isännyyttä neljän vuoden aikana.

– Venäjällä ei siis ole isoja kisoja vielä pitempään aikaan kuin neljään vuoteen eikä Venäjä voi anoa 2032 kesäolympialaisia, Jonathan Taylor Wadan sääntöjentarkkailukomiteasta kertoi.

Sulussa ovat mukana kesä- ja talvilajien olympialaiset ja paralympialaiset, myös nuorten vastaavat kisat. Urheilijoiden osalta päätös ei kuitenkaan koske Lausannessa, Sveitsissä tammikuussa 2020 järjestettäviä nuorten talviolympialaisia, sillä niihin vaikuttaminen olisi hankalaa.

– Vaikka CAS tekisi päätöksen heti, ei olisi aikaa muuttaa niitä. Käytännön ongelmia ei voi jättää huomiotta, vaan näissä pitää olla joustava, Taylor jatkoi.

Formuloiden Venäjän-osakilpailu voi olla uhattuna

Wada muotoili ehdotuksessaan, että käytännöllisistä ja oikeudellisista syistä Venäjälle myönnetyt tapahtumat voidaan järjestää, mutta yhtä lailla myös ottaa pois.

– Ei ole niin, että pitää tehdä kaikkensa, ettei kisoja myönnetä Venäjälle, vaan niin, että niitä ei myönnetä. Säännöt ovat nyt kovemmat ja tiukemmat, koska opimme viime kerrasta, Taylor totesi.

Lisäksi sulkuun kuuluvat MM-kisat tai maailmancupit, joissa ratkaistaan lajin MM-voittaja. Taylorin mukaan tällöin esimerkiksi ampumahiihdossa, jossa järjestetään erikseen sekä MM-kisat että maailmancupit, Venäjä ei saa osallistua järjestäjänä tai urheilijana MM-kisoihin, mutta saa järjestää ja osallistua maailmancupiin. Formula 1 -sarjassa tilanne voi olla toinen, sillä sarjassa ratkaistaan lajin maailmanmestari.

– Vaikka jokin tapahtuma on jo myönnetty Venäjälle, niin Venäjälle asetettujen ehtojen perusteella tapahtuma voidaan myös ottaa pois, Taylor sanoi ja viittasi toimittajan kysymykseen, joka koski muun muassa vuoden 2021 jalkapallon Mestarien liigan loppuottelua ja formula 1 -sarjan Venäjällä järjestettävää osakilpailua.

Tällöin sulku saattaisi siis koskea formuloita, mutta ei jalkapallon Mestarien liigaa, jossa ratkaistaan maailmanmestari eri kisoissa.

Venäjä Belgia EM-karsinta
Venäjä on yksi ensi kesän jalkapallon EM-kisojen isännistä. Siihen Wadan tuore päätös ei vaikuta.Getty Images

Ensi kesän jalkapallon EM-kisat poikkeus

Jalkapallon osalta tilanne on erityinen, sillä Euroopan jalkapalloliitto Uefa ei ole suoraan Wadan hallinnoinnin piirissä. Sen sijaan kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on, ja Uefa on sen alainen. Ensi kesän jalkapallon EM-kisoihin sääntö ei kuitenkaan vaikuta erityisesti siksi, että se ei kuulu MM- tai olympiakisakategoriaan.

Taylorin mukaan Qatarissa järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin 2022 Venäjä voi hakea osallistumisoikeutta neutraalin lipun alla.

– Tärkeää on, että kun päätös tehdään, kaikkien pitää sitoutua siihen. Tässä tapauksessa myös Fifan. Mutta se päätetään tapauskohtaisesti, Taylor sanoi.

145 urheilijan näytteitä manipuloitu

Sulku johtuu siitä, että Venäjän antidopingtoimisto Rusada manipuloi 145 venäläisurheilijan dopingnäytteitä vuosina 2012–2015. Lisäongelmia aiheutui, kun Rusada hävitti tai ei ainakaan esittänyt alkuperäisiä näytteitä Wadalle, kun manipulaatiot ilmenivät. Noiden 145 urheilijan nimiä Wada ei ainakaan vielä julkista, mutta vakuuttaa, että he eivät saa osallistua kisoihin.

– Tiedämme, keitä 145 urheilijaa ovat ja heidät tullaan pitämään ulkona kisoista. Edellyttäen, että he edelleen kilpailevat. Täytyy muistaa, että testaukset ulottuvat vuosiin 2012–2015. Nimien julkaisua tarkastelemme jatkossa, Taylor sanoi.

Wadan tieto- ja tutkimuspäällikön Günter Youngerin arvioiden mukaan noin kolmasosa 145 urheilijasta kilpailee edelleen. Hän kertoi myös, että koska alkuperäiset näytteet on tuhottu, on viattomien maineen puhdistaminen hankalaa.

– Matkustimme Moskovaan, jotta voisimme suojella puhtaita urheilijoita ja sulkea avoimena olevia tapauksia. Koska raaka data oli tuhottu, on vaikeaa todistaa, kuka on puhdas ja kuka ei. Se on Venäjän eikä meidän vikamme, Younger kertoi.

Rusadan päämaja Moskovassa joulukuussa 2019.
Wada on moittinut Rusadan ja Venäjän yhteistyöhaluttomuutta. Kuva Rusadan päämajalta joulukuulta.Misha Friedman / Getty Images

Voiko panna lyhentyä?

Wadan johto myönsi, että periaatteessa neljän vuoden pannan lyhentyminen on mahdollista. Jonathan Taylor ei kuitenkaan uskonut siihen kovinkaan voimakkaasti.

– Ehdotuksessamme on on liuta ehtoja, jotka Venäjän ja Rusadan pitää toteuttaa. Kansainvälisen dopingjärjestön pitää saada tutkia ja testata ilman sekaantumista, Venäjän pitää tehdä yhteistyötä jo käynnissä olevien tutkimusten ratkaisemiseksi ja heidän täytyy myöntää, että dataa on manipuloitu, Taylor luetteli.

– Jos nämä toteutuvat, niin pannan pituutta voidaan pohtia uudestaan. Mutta täytyy sanoa, että Venäjälle on annettu monta mahdollisuutta toimia ja se ei ole vielä sitä tehnyt, hän päätti.

Liehuuko Venäjän lippu, raikuuko kansallishymni?

Venäläisurheilijat osallistuivat esimerkiksi Pyeongchangin talviolympialaisiin 2018 ja ovat olleet mukana myös yleisurheilun arvokisoissa neutraalin lipun alla. Wadan mukaan juuri urheilijoiden osallistumisen kannalta tilanne on jatkossa samanlainen: venäläisurheilijat voivat osallistua kisoihin, mutta he eivät kilpaile Venäjän lipun alla eivätkä edusta Venäjää.

– Lajien välillä käytännöt kuitenkin eroavat, koska jotkin ovat yksilö- ja jotkin joukkuelajeja. Näitä CAS pohtii yhdessä Wadan kanssa. "Olympic athletes of Russia" eli Venäjän olympiaurheilijat -tittelillä he eivät kuitenkaan kilpaile, Taylor kertoi.

Kansallishymniin Wadan ehdotus ei ota vielä kantaa. Taylorin mukaan hymni kuitenkin edustaa Venäjää eikä siksi sovi kisoissa soitettavaksi. Se kuitenkin päätetään hänen mukaansa myöhemmin. Myöskään siihen, voivatko Venäjän kannattajat osallistua urheilutapahtumiin kansallisuutta ilmentävien merkkien, kuten maan lippujen kanssa, ei ollut vielä tehty päätöstä.

Lue myös:

KOK:n suomalaisjäsen tyytyväinen Wadan tiukkaan linjaan ja penää lajiliitoilta vastuunkantoa: "Jos suuret lajiliitot lipeävät tästä rintamasta, päätökset valuvat hukkaan"

Urheiluoikeuden asiantuntija uskoo venäläisten valittavan päätöksestä – pannan lopullinen toteutus lajiliittojen käsissä: "Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola: Vuoden 2023 MM-kisat on mahdollista siirtää pois Venäjältä

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Lähteet: WADAN TIEDOTUSTILAISUUS

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat