1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. doping

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola: Vuoden 2023 MM-kisat on mahdollista siirtää pois Venäjältä

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola arvioi, että MM-kisat voitaisiin mahdollisesti pitää Tshekissä.

Doping
Kalervo Kummola
Kalervo Kummola oli vielä varovainen kannanotoissaan Venäjästä. AOP

Maailman antidopingtoimisto Wada on sulkemassa Venäjän neljäksi vuodeksi suurimmista urheilutapahtumista. Syynä ovat Moskovan antidopinglaboratoriosta luovutetut testitiedot, jotka Wada on todennut manipuloiduiksi. Venäjän antidopingtoimisto Rusadan on valitettava päätöksestä 21 päivän kuluessa.

Wadan päätös koskee kaikkia lajeja, jotka kuuluvat sen antidopingsäännöstön alaisuuteen. Näiden lajien MM-tai olympiakisoja ei siis saisi pitää tai myöntää Venäjälle. Venäjä ei saisi myöskään hakea arvokisoja neljän vuoden aikana. Yksi lajeista on jääkiekko, jonka MM-kisat käydään vuonna 2023 Venäjällä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel totesi aiemmin, ettei kisojen siirtäminen muualle ole enää mahdollista, mutta varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on toista mieltä.

– En näe sitä mahdottomana. Varmaankin vuoden 2024 kisaisäntä Tshekki voisi olla valmis vaihtamaan kisoja. Mutta Pietariin on valmistumassa uusi halli vuoden 2023 kisoihin, joten kisojen siirtäminen olisi tietysti hankalaa, Kummola arvioi Yle Urheilulle.

Kummola ei halua ottaa asioihin tiukemmin kantaa ennen kuin CAS on käsitellyt Venäjän mahdollisen valituksen. Sen jälkeen voidaan arvioida tarkemmin, pystyykö Venäjä esimerkiksi pelaamaan ensi kevään Sveitsin MM-kisoissa neutraalin lipun alla.

– Venäjä tulee ilman muuta valittamaan päätöksestä. Emme ole vielä ehtineet käsitellä tätä asiaa. Meidän pitää odottaa, mitä urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS sanoo tästä kaikesta, Kummola sanoi.

– Tällaiset päätökset ovat vaikeita niin jääkiekossa kuin muissakin joukkuelajeissa. Joukkueita koskevat päätökset sopivat jopa ihmisoikeuksia vastaan. En halua ottaa hirveästi kantaa ennen kuin tiedämme, mitä mieltä CAS on, Kummola totesi.

Lue lisää:

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

SUEKin pääsihteeri on tyytyväinen Wadan päätökseen: "Muuta vaihtoehtoa ei ollut"