Suora

 • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, joukkuekilpailun mäkiosuus
 • Urheilustudio 25.1.
 • Yhdistetyn joukkuekilpailun mäkiosuus, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, ek 9 - live
 • Naisten yhdistelmäkilpailu, Oberstdorf
 • Urheilustudio 25.1.
 • Urheilustudio 25.1.
 • Miesten syöksylasku, Kitzbühel
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Miesten yhdistelmäkilpailu, Oberstdorf
 • Hiihdon MC:Oberstdorf, miesten yhdistelmäkilpailu
 • Urheilua
 • Mäkihypyn MC: Rasnov, naisten kilpailu
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, pariviesti
 • Pariviesti, Pokljuka
 • Yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, EK 11 - live
 • Urheilustudio 26.1.
 • Sekaviesti, Pokljuka
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, sekaviesti
 • Miesten joukkuemäki, Zakopane
 • Mäkihypyn MC: Zakopane, joukkuemäki
 • Urheiluruutu

Urheiluoikeuden asiantuntija uskoo venäläisten valittavan päätöksestä – pannan lopullinen toteutus lajiliittojen käsissä: "Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä"

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste osasi odottaa Wadan päätöstä sulkea Venäjä ulos kansainvälisestä urheilusta. Lakimies näkee, että Wadan olisi syytä tarkentaa käytäntöjään.

doping
Venäjän olympiakomitean päämaja Moskovassa.
Venäjän olympiakomitean päämaja Moskovassa.Juri Kochetkov / AOP

Maailman antidopingtoimisto Wadan maanantaina Lausannessa tekemä yksimielinen päätös sulkea Venäjä neljäksi vuodeksi kansainvälisestä urheilusta ei yllättänyt urheiluoikeuden asiantuntijaa Olli Raustetta. Wada totesi Moskovan antidopinglaboratoriosta luovutetut testitiedot manipuloiduiksi, ja Venäjä ei Wadan päätöksellä saa osallistua seuraavan neljän vuoden aikana käytäviin MM- tai olympiakilpailuihin. Venäjä ei siis ole mukana kesäolympialaisissa Tokiossa 2020 tai talviolympialaisissa Pekingissä 2022.

Puhtaiksi todetut urheilijat saavat kilpailla jatkossakin ilman kansallistunnuksia.

– Osasin odottaa tätä päätöstä. Nähtäväksi jää, miten Rusada reagoi. Wadan täytyy nyt ilmoittaa virallisesti Rusadalle asiasta, ja jos he valittavat 21 päivän sisällä, Wadan pitää viedä urheilun kansainvälisen vetoomustuomiostuimen CASin käsittelyyn. CAS arvioi sitten erillisessä välimiesoikeudessa, onko päätös laillinen ja pitääkö päätös tai sen osia kumota, Rauste selventää.

Rusadan johtaja Juri Ganus sanoi päätöksen jälkeen maanantaina uskovansa, ettei tapausta ole mahdollista voittaa tuomioistuimessa. Venäjän olympiakomitean presidentin Stanislav Podznjakovin mukaan Wadan rangaistus on yliampuva ja sopimaton. Podznjakov aikoo uutistoimisto Reutersin mukaan tehdäkaikkensa, että kaikki venäläisurheilijat pääsisivät vielä Tokioon mukaan.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev otti asiaan myös kantaa ja kannatti valittamista.

– Tämä on jatkumoa venäläisvastaiselle hysterialle, josta on tullut jo kroonista, Medvedev sanoi AFP:n mukaan.

Rauste epäilee myös, että Venäjä valittaa CASiin.

– Olisin yllättynyt, jos Venäjä ei vastustaisi tätä päätöstä. Prosessin lopputulosta ei pysty ennakoimaan, mutta jos se menee CASin käsittelyyn, ehkä toukokuussa saadaan päätös.

Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja Stanislav Pozdnjakov.
Stanislav Krasilnikov / AOP

Rauste muistuttaa, että Wada yksin ei järjestä kilpailuja, vaan lopullisesti päätöksen käytäntöön vievät lajiliitot ja kattojärjestöt.

– Tässä vaiheessa asia on pelkästään Wadan ja Rusadan välinen, eikä se koske yksittäisiä urheilijoita tai lajiliittoja. Jos rangaistus jää voimaan, jokaisen lajiliiton ja järjestön on tehtävä omalta kohdaltaan päätös siitä, mitä tämä merkitsee juuri heidän lajissaan.

Wadan päätös sulkea Venäjä ulos koskee kaikkia niitä lajijärjestöjä, jotka ovat allekirjoittaneet maailman antidopingkoodin. Päätös myös koskee Wadan määritelmän mukaan ensisijaisesti olympialaisia sekä eri lajien MM-kisoja. Erilaiset alueelliset mestaruusturnaukset, kuten EM-kisat, eivät välttämättä kuulu sulun piiriin.

– En tiedä tarkasti, onko Uefa esimerkiksi antidopingkoodin allekirjoittajajärjestö, vai onko siinä vain kansainvälinen keskusjärjestö Fifa. Uefa ei ole päätöksen alainen suoraan, jos se ei ole siinä allekirjoittajana.

– Erilaisten maailmancupien kanssa joka laji joutuu päättämään, miten menetellään. Wadan tiedottajan lausunnosta kuitenkin havaitsin, että päätös ei koskisi esimerkiksi F1-osakilpailua Sotshissa.

Oikeusrumbaa luvassa?

Wadan komitean päätöksen mukaan Venäjälle ei suositella annettavaksi suurten urheilutapahtumien järjestelyoikeuksia tulevina vuosina. Jo myönnettyjen tapahtumien järjestämisoikeus pitäisi ottaa pois, jos se on käytännössä tai oikeudellisesti mahdollista. Wada esimerkiksi jo vahvisti, että Pietarissa pelataan ensi kesänä EM-jalkapalloa.

Jääkiekon vuoden 2023 MM-kisat on myönnetty Venäjälle, mutta kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel kertoi aiemmin, että kisoja ei voi siirtää pois Venäjältä. Varapuheenjohtaja Kalervo Kummola tarkensi Yle Urheilulle maanantaina, että periaatteessa siirto on mahdollinen.

– Se riippuu järjestämissopimuksesta, onko ylipäätään mahdotonta perua oikeutta järjestää kisoja. Ja jos sellainen perumismahdollisuus on, niin mitkä ne mahdolliset tilanteet ovat. Joissakin tapauksissa se voi olla mahdollista ja joissakin taas ei, Rauste pohtii.

– Seuraavan neljän vuoden aikana Venäjälle tuskin tullaan myöntämään uusia tapahtumia, koska tilanne on mikä on.

Näin marssi Venäjän maajoukkue Sotshin olympialaisissa 2014.
Venäjä sai Sotshin olympialaisista 33 mitalin potin. Myöhemmin on selvinnyt, että taustalla on ollut laajamittainen huijaus. EPA

Rausteen mukaan Rusadan valitusmahdollisuuden lisäksi myös lajiliittojen päätöksistä voidaan valittaa. Edessä voikin olla valitusten ja oikeuskäsittelyjen sekamelska.

– Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä, jos tämä Wadan päätös menee CASiin, ja se vahvistetaan siellä. Sen jälkeen jokainen lajiliitto joutuu tekemään omat päätöksensä, joista voi valittaa CASiin. Sen lisäksi ovat nämä arvokisojen järjestämissopimukset, joista voi nostaa kanteen yleiseen tuomioistuimeen.

– Mitä enemmän sanktioita Venäjään kohdistetaan, sitä enemmän käsittelyjä näemme CASissa ja yleisissä tuomioistuimissa.

Wadan toimintatapa ihmetyttää

Venäläiset urheilupomot sanoivat jo ennen Wadan maanantaista päätöstä olevansa pettyneitä mahdolliseen rangaistukseen. Rauste uskoo, että venäläisten rooli kansainvälisten urheilujärjestöjen johtotehtävissä pienenee entisestään.

– Olen siinä käsityksessä, että Venäjä on ollut aliedustettuna kansainvälisessä urheilutoiminnassa ottaen huomioon, kuinka merkittävä urheiluvaltio se on. Kansainvälisten lajiliittojen johdossa on ollut vähän venäläisiä, ja se määrä tulee pienenemään entisestään tämän päätöksen seurauksena.

Raustetta ihmetyttää Wadan päätöksessä yksi asia. Valtiotasoista rangaistusta varten toimistolla on heikot säädökset.

– Kun rangaistaan yksittäistä urheilijaa, on olemassa koodi, jonka perusteella rangaistus annetaan. Kun taas annetaan koko valtiota koskeva valtavan suuri ja monitahoinen rangaistus, siitä ei puhuta mitään Wadan antidopingkoodissa. Sitä koskevat säännökset on annettu vain Wadan hallituksen hyväksymässä kansainvälisessä standardissa.

– Tällainen paljon suurempi asia kuin yksittäiselle urheilijalle annettava rangaistus on siis alemmassa säännöstössä kuin kansainvälisessä koodissa. Se kuulostaa lakimiehen näkökulmasta eriskummalliselta toiminnalta.

Julija Stepanovan paljastukset ovat olleet yksi ratkaiseva tekijä Venäjän dopingtutkimuksissa.
Venäläisjuoksija Julia Stepanovan paljastukset maan valtiojohtoisesta dopingjärjestelmästä olivat käynnistämässä laajamittaista tutkintaa. AOP

Rauste muistuttaa, että Suomen perustuslaissa perusoikeuksia voi rajoittaa vain laintasoisella säännöksellä. Sama toimintatapa ei Wadassa päde.

– On hyvä kysymys, mikä oikeudellinen merkitys tällä päätöksellä on. Wadan mallissa maailman antidopingkoodiin liittyviä rangaistuksia voidaan antaa pelkällä hallituksen tekemällä päätöksellä, johon on hyväksytty joku täydentävä säännöstö. Tätä pidän erikoisena.

Venäjä suljettiin ulos jo Rion olympialaisista, mutta edelleen maalla on dopingepäselvyyksiä. Rangaistusten toistamiselle on silti perusteensa.

– Varmaan Wada ajattelee, että jos on Wadan mielestä jälleen kerran rikottu sääntöjä, annetaan seuraava määräaikainen rangaistus. Jokaisesta rikkomuksesta rangaistaan erikseen, ja jos tarpeeksi monta kertaa rangaistaan, kohde oppii ja uskoon, että ehkä kannattaisi ryhtyä noudattamaan sääntöjä, Rauste päättää.

Lue myös:

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

SUEKin pääsihteeri on tyytyväinen Wadan päätökseen: "Muuta vaihtoehtoa ei ollut"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja uskoo, että MM-kisat pysyvät Venäjällä mahdollisesta pannasta huolimatta: "Meillä on sopimus"

Wada vahvistaa: Pietarissa pelataan ensi kesänä jalkapallon EM-kisoja

Venäjän urheilupäättäjät tulistuivat Wadan suunnittelemasta neljän vuoden pannasta: "Perusteeton rangaistus vanhoista ongelmista, joista Venäjää on jo rangaistu"

Voiko Venäjän dopingkohu vaikuttaa Huuhkajiin? Asiantuntija uskoo, että Venäjällä pelataan ensi kesänä jalkapallon EM-kisoja: "Peleihin on myyty jo lippuja"

Venäjän antidopingjohtaja uskoo, että Venäjä suljetaan urheilusta neljäksi vuodeksi – toivoo, että Putin avaisi suunsa: "Odotan, että presidentti ottaa aktiivisen roolin tässä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat