KOK:n suomalaisjäsen tyytyväinen Wadan tiukkaan linjaan ja penää lajiliitoilta vastuunkantoa: "Jos suuret lajiliitot lipeävät tästä rintamasta, päätökset valuvat hukkaan"

Urheilun uskottavuuden palauttaminen vaatii KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayahin mukaan Venäjän sulkemista tulevistakin urheilun arvokisoista.

doping
Sari Essayah
Sari Essayah kommentoi Wadan tekemiä päätöksiä Venäjästä. AOP

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah oli tyytyväinen Maailman antidopingtoimiston Wadan päätökseen sulkea Venäjä kansainvälisestä urheilusta neljäksi vuodeksi. Päätös oli toivottu ja odotettu.

– Päätös on hyvä ja se on linjassa komitean aiemmin esille tuomien seikkojen kanssa. KOK:n hallituskin otti kantaa jo aiemmin ja totesi, että kun on kyse näin räikeästä urheiluyhteisön sääntöjen rikkomuksesta, rangaistustenkin pitää olla kovia, Essayah sanoi Yle Urheilulle.

– Näyttää siltä, että ei oikein ole opittu ja siksi rangaistuksen jatkaminen näyttää olevan paikallaan. Paljon kovempia rangaistuksia on vaikea kuvitella.

Urheilun uskottavuuden palauttaminen vaatii Essayahin mukaan tiukkaa linjaa.

– Se on ainoa mahdollinen tapa. Toivon, että Venäjällä tehdään viimeinkin johtopäätöksiä ja ymmärretään, että ei heillä ole asiaa kansainväliseen urheiluyhteisöön ennen kuin antidopingtyö pistetään kuntoon.

– Wadahan on KOK:n nyrkki taistelussa puhtaan urheilun puolesta, ja Wadan hallituksessa ollut KOK:n jäseniä ollut tekemässä päätöksiä. Siellä oli muun muassa toinen suomalainen Emma Terho urheilijakomission jäsenenä. Todennäköisesti tätä asiaa seurataan seuraavaksi urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CASissa seurataan seuraavaksi. Uskoisin, että Venäjä vie tämän päätöksen varmasti sinne.

Lajiliitot eivät saa livetä rintamasta

Entinen huipputason kilpakävelijä Essayah pitää urheilijan oikeusturvan kannalta tärkeänä, että puhtaaksi todetut urheilijat pääsevät jatkossakin kisaamaan arvokisoihin ilman kansallistunnuksia. Essayah odottaa suurten lajiliittojen pitävän yhtä linjaa Wadan päätöksen kanssa. Juuri lajiliitot toteuttavat Wadan päätöksen käytännössä.

– Nyt kannattaa seurata, mitä lajiliitot tekevät. Jos suuret lajiliitot lipeävät tästä rintamasta, päätökset valuvat hukkaan.

Lausannesta tavoitettu Emma Terho painotti sitä, että nyt tehdyllä päätöksellä haluttiin varmistaa urheilijoiden oikeusturva.

– Yksittäisille urheilijoille halutaan yhä tarjota mahdollisuus kilpailla, jos he kykenevät todistamaan olevansa puhtaita. Pelkkä Venäjän passi ei voi tarkoittaa sitä, että he eivät voisi kilpailla, Terho kertoi.

Terhon mukaan Venäjän toiminta on sellaista, ettei päätöksenteossa jäänyt juurikaan vaihtoehtoja.

– Oli todella iso pettymys, kun selvisi, että testidataa oli manipuloitu. Päätös, joka tehtiin, oli lopulta hyvin selkeä. Ehdoton ehtohan Venäjälle oli, että testidatan olisi pitänyt olla puhdasta, Terho painotti.

Lue myös:

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Urheiluoikeuden asiantuntija uskoo venäläisten valittavan päätöksestä – pannan lopullinen toteutus lajiliittojen käsissä: "Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola: Vuoden 2023 MM-kisat on mahdollista siirtää pois Venäjältä

SUEKin pääsihteeri on tyytyväinen Wadan päätökseen: "Muuta vaihtoehtoa ei ollut"

Wada vahvistaa: Pietarissa pelataan ensi kesänä jalkapallon EM-kisoja

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja uskoo, että MM-kisat pysyvät Venäjällä mahdollisesta pannasta huolimatta: "Meillä on sopimus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat