Suora

 • Naisten takaa-ajokilpailu, Ruhpolding
 • Miesten 15 km, takaa-ajokilpailu, Nove Mesto
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Wengen
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Wengen
 • Urheilustudio 19.1.
 • Seiser Alm, Italia
 • Miesten takaa-ajokilpailu, Ruhpolding
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
 • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
 • Urheiluruutu
 • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
 • Urheiluruutu

NHL lataa kovilla syrjintää ja väkivaltaa vastaan: "Jos ylilyönneistä ei raportoida, sanktiot ovat kovia!"

Maailma muuttuu parempaan suuntaan, vakuutti NHL-komissaari Gary Bettman maanantaina.

NHL
Bill Peters ei ole Flamesin penkin takana keskiviikon NHL-kierroksella.
Bill Peters erotettiin Calgary Flamesista rasististen kommenttien vuoksi.AOP

Maanantaina se vihdoin tapahtui. NHL-komissaari Gary Bettman puhui medialle ensimmäisen kerran taannoisten valmentajakohujen jälkeen. Aiemmin marraskuussa Calgary Flames erotti päävalmentajansa Bill Petersin rasististen kommenttien vuoksi. Petersin on myös väitetty lyöneen ja potkineen vaihtopenkillä pelaajia Carolinan vuosinaan.

Myöhemmin myrskyn silmään joutuivat lisäksi Torontosta erotettu Mike Babcock ja Chicagossa apuvalmentajana toimiva Marc Crawford. Molempien on väitetty käyttäneen ennen muuta henkistä väkivaltaa valmennusmetodeinaan. Etenkin Babcock on saanut entisiltä pelaajiltaan poikkeuksellisen kovia syytöksiä henkisestä väkivallasta.

Ei siis ollut suurikaan yllätys, että aihe oli ensimmäisenä pöydällä, kun NHL-seurojen omistajat ja liigan johto aloittivat vuosittaisen tapaamisensa maanantaina Pebble Beachilla, Kaliforniassa.

Kun NHL-komissaari Gary Bettman lopulta marssi median eteen, tällä oli harvinaisen selkeä agenda siitä, miten liiga suhtautuu valmentajien käyttäytymiseen jatkossa. Kaikenlaisten ylilyöntien suhteen vallitsee nollatoleranssi, mikä tarkoittaa myös ylilyönneistä raportointia NHL:n suuntaan

– Emme pidä yllätyksistä, Bettman aloitti.

– Bill Petersin tapaus tuli meille täytenä yllätyksenä. Jatkossa seurojen on ilmoitettava asiattomasta, laittomasta tai väkivaltaisesta käytöksestä liigalle välittömästi. Tämän osalta vallitsee nollatoleranssi. Jos näin ei tapahdu, sanktiot seuraa ja osallisia kohtaan ovat kovia, Bettman jatkoi.

Esimerkiksi Bill Petersin tapauksessa NHL on edelleen kiinnostunut Carolinan seurajohdon toimista väitettyjen ylilyöntien aikaan.

– Carolinan tapauksessa entisen omistajan Peter Karmanoksen ja silloisen GM:n Ron Francisin lausunnoissa on edelleen epäselvyyksiä, joita minun tarvitsee selvitellä, Bettman totesi NHL:n tiedotteessa myöhemmin maanantaina.

Ylipäätään liigan linjaus kaikenlaista väkivaltaa tai syrjimistä kohtaan, oli selkeä.

– Emme hyväksy minkäänlaista väkivaltaa missään olosuhteissa. Tapahtui se viime viikolla tai kymmenen vuotta sitten, vastaus on aina sama: emme hyväksy sitä.

Eikä NHL tyydy ainoastaan puhumaan aiheesta, se aikoo muun muassa alkaa kouluttamaan seurajohtajia ja valmentajia.

– Järjestämme pakollisen koulutuksen valmentajille ja seurajohtajille vuosittain. Haluamme lisätä tietoisuutta, opettaa ja valmistaa kaikkia kohti monimuotoisuutta. Haluamme varmistaa, että peleissä, harjoituksissa, pukuhuoneissa ja kaikissa jääkiekkotapahtumissa käyttäydytään kunnioittavasti kaikilla tasoilla, Bettman linjasi.

– On selvää, että kaikki eivät hyväksy kaikkien valmentajien metodeja, mutta on olemassa rajoja, joita ei voi ylittää. Fyysinen väkivalta sekä rasistinen ja homofobinen kielenkäyttö selkeästi ylittävät rajan. Ymmärrämme, että jotkut metodit kuuluvat niin sanottuun harmaaseen alueeseen, mutta toivottavasti ohjelmamme auttaa määrittämään, mikä on oikein ja mikä ei.

NHL aikoo lisäksi laittaa pystyyn puhelinpalvelun, mihin kuka tahansa osallinen voi ilmoittaa ylilyönneistä joko nimellään tai ilman.

Kaiken kaikkiaan viesti oli siis liigan johdolta selvä: minkäänlaista väkivaltaa – henkistä tai fyysistä – ei tulla jatkossa hyväksymään.

– Maailma muuttuu parempaan suuntaan, Bettman totesi.

Lue myös:

Valmentajalegenda Alpo Suhonen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan: suomalaista verrattiin koiranruokaan – ”Valmentajat halusivat tapella kanssani”

Jälleen yksi NHL-valmentaja sivuun – entinen pelaaja syyttää pahoinpitelystä

Kommentti: Potkut ovat vasta alkusoittoa NHL:n valmentajakohussa – rasismista ja väkivallasta syytetty Peters joutuu tarkkaan syyniin

Teemu Selänne puhuu NHL:n vaietusta valmennuskulttuurista: "Henkistä väkivaltaa on käytetty aina" – vastapainoksi Änärikirje tarjoaa myös iloisia vauvauutisia

NHL-valmentajaa syytetään rasistisista kommenteista: ”Hän kutsui minua n-sanalla!”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat