Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa – sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi

Kannanottojen perusteella on odotettavissa, että Venäjä valittaa päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

Maailman antidopingtoimisto (Wada)
Vladimir Putin
"Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa", kertoi Venäjän presidentti Vladimir Putin.Mikhail Klimentyev / EPA

Maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaina julistama Venäjän panna herätti raskaan sarjan vastustusta itänaapurissa. Närkästyksensä ilmaisivat sekä maan presidentti Vladimir Putin että pääministeri Dmitri Medvedev.

Valtiojohto ei hyväksy Venäjän sulkemista olympia- ja MM-tason urheilusta.

Putin kommentoi Wadan päätöstä Pariisissa, missä hän osallistuu niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokoukseen. Hänen mielestään rangaistuksen taustalla ovat poliittiset tarkoitukset.

– Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa, ja jos näin on, maan pitäisi osallistua kisoihin oman lippunsa alla, Putin sanoi.

Medvedev lähetti maailmalle samanlaisen viestin venäläisten uutistoimistojen välityksellä.

– Tämä päätös on jatkoa Venäjän vastaiselle hysterialle, joka on jo muuttunut krooniseksi, Medvedev muotoili vastauksensa Wadan päätökseen.

Kannanottojen perusteella on odotettavissa, että Venäjä valittaa päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Venäjän antidopingtoimiston Rusadan uusi johtaja Juri Ganus arvioi tosin maanantaina, ettei Venäjällä ole juridisesti mitään mahdollisuutta kumota rangaistuspäätöstä.

Selvitystyö on jatkunut vuosikausia

Rion 2016 kesäolympialaisissa ja Pyeongchangin 2018 talvikisoissa kilpaili vain yksittäisiä venäläisurheilijoita ilman kansallistunnuksia, kun Venäjä suljettiin kisoista ylhäältä johdetun dopingohjelman takia. KOK ennätti välillä höllentää venäjän vastaisia toimiaan, mutta yleisurheilussa sulku on jatkunut neljä vuotta.

Rangaistukset perustuivat kanadalaisen oikeustieteen professorin Richard McLarenin johdolla laadittuun raporttiin, joka osoitti yli tuhannen venäläisurheilijan hyötyneen maan dopingohjelmasta 30 eri lajissa vuosina 2012–2015.

Moskovan dopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov oli tutkimusten avaintodistaja, kun hän kertoi raportoineensa huijauksesta ministeritason päättäjille.

Venäjän kilpailuoikeuksien palauttamisen ehtona oli Rusadan dopingnäytteiden ja datan luovutus Wadalle. Järjestö sai viivytysten jälkeen materiaalin tutkittavakseen kuluvan vuoden tammikuussa. Syksyllä se ilmoitti, että dataa oli käsitelty ennen luovutusta.

Venäjä ei antanut muuta mahdollisuutta

Wadan maanantaina julistama neljän vuoden rangaistus kattaa Tokion 2020 olympialaiset ja 2022 Pekingin talvikisat. Edessä on mittava urakka, kun KOK ja Kansainväliset lajiliitot joutuvat seulomaan syyttömät venäläisurheilijat, jotka voivat yksilöinä osallistua lähivuosien arvokisoihin. Työstä seuraa lajiliitoille myös merkittävästi kuluja.

Wadan puheenjohtajan Craig Reedien mielestä Venäjää oli pakko rangaista tuntuvasti ja kattavasti.

– Venäjä sai mahdollisuuden laittaa asiansa järjestykseen ja liittyä dopingia vastaan taistelevaan rintamaan, mutta se päätti sitä vastoin jatkaa petosta ja tosiasioiden kieltämistä, Reedie perusteli rangaistusta.

Venäjän Wadalle luovuttamista tiedostoista puuttuu satoja positiivisia testituloksia. Niitä oli poistettu Rusadan tiedostoista jo 2016 ja 2017, mutta dataan oli kajottu vielä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019.

Venäjällä on 21 päivää aikaa valittaa Wadan maanantaina julkistamasta rangaistuksesta.

Lue myös:

KOK:n suomalaisjäsen tyytyväinen Wadan tiukkaan linjaan ja penää lajiliitoilta vastuunkantoa: "Jos suuret lajiliitot lipeävät tästä rintamasta, päätökset valuvat hukkaan"

Urheiluoikeuden asiantuntija uskoo venäläisten valittavan päätöksestä – pannan lopullinen toteutus lajiliittojen käsissä: "Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola: Vuoden 2023 MM-kisat on mahdollista siirtää pois Venäjältä

SUEKin pääsihteeri on tyytyväinen Wadan päätökseen: "Muuta vaihtoehtoa ei ollut"

Miksi jalkapallon EM-kisat pysyvät Venäjällä? Miten käy Sotshin formulaosakilpailulle? Tässä Wadan syyt neljän vuoden rangaistukselle ja odotettavat seuraukset

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat