Naisleijonien tähti voisi saada rahaa pelaamisesta, mutta Susanna Tapani pysyy poikkeuksellisessa ratkaisussaan ja vastaa viikoittaisiin sopimustarjouksiin: "Nej, tack"

Huippuhyökkääjä Susanna Tapani pelaa tällä kaudella jääkiekkoa TPS:n B-Akatemian poikien joukkueessa. Hän valitsee pelipaikkansa kehittymistään ajatellen eikä raha edellä.

jääkiekko
Susanna Tapani
Susanna Tapani on pelannut TPS:n B-Akatemiassa kakkosketjussa ja saanut vastuuta myös ylivoimalla.Emil Hansson/AOP

TURKU. Hyökkääjä Susanna Tapanin, 26, syksy on ollut kiireinen. Hän on vasta kotiutunut Kanadasta ringeten MM-kisoista, joista tuomisina oli jälleen kultamitali. MM-kisojen jälkeen aikaa hengähtää ei ole paljoa, sillä muutaman päivän päässä odottaa jo seuraava ulkomaan leiritys, Saksan EHT Naisleijonien kanssa. Nyt vapaana iltapäivänä Tapanin idyllisessä kodissa häärää hänen lisäkseen kolme apuria.

Huippuhyökkääjä osti syksyllä Turusta ensimmäisen omistusasuntonsa, mutta esimerkiksi sängyn kokoaminen on vielä jäänyt odottamaan vapaata hetkeä. Vaaleilla seinillä on jo paikat kellolle ja tauluille, mutta toistaiseksi vasta yksi juliste on lyöty seinään. Mustavalkoinen Laitila-taulu muistuttaa olohuoneen kunniapaikalla turkulaistunutta Tapania hänen juuristaan.

Tapanin syksyssä on uuden kodin lisäksi muutakin erityistä. Hän nimittäin pelaa tällä kaudella jääkiekkoa TPS:n B-Akatemian poikajoukkueessa. Suomalaisia naismaalivahteja on vuosien varrella nähty esimerkiksi Mestis-joukkueissa, mutta aikuiselle naiskenttäpelaajalle poikien kanssa pelaaminen on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellista.

Jo viime kaudella Tapani harjoitteli B-Akatemian joukkueen kanssa, mutta pelaaminen siellä tuli mahdolliseksi vasta tänä syksynä. Naispelaajat ovat aikaisemmin saaneet pelata poikajoukkueissa, mutta vain kaksi vuotta itseään nuoremmissa. Viime kauden jälkeen ikäraja poistettiin.

Ratkaisuunsa Tapani on ollut todella tyytyväinen. Hän on saanut jääkiekossa keskittyä vain B-Akatemian treeneihin ja peleihin. Viime kaudella Tapani treenasi poikajoukkueessa ja pelasi pääosan kaudesta TPS:ssä Naisten Liigaa. Nyt hyppiminen joukkueiden välillä on jäänyt pois ja se näkyy kentällä. 13 ottelussa Tapani on nakuttanut tehot 5+9=14, mikä oikeuttaa Akatemian sisäisessä pistepörssissä toiseen sijaan.

– Tämä on ollut ehdottomasti paras kauteni tähän mennessä. Olen päässyt poikien peleihin ja saanut olla vain yhdessä joukkueessa. Olen saanut paljon enemmän irti kuin aikaisemmin, Tapani kertoo.

Susanna Tapani kotonaan Turussa 5.12.2019

Tapani haluaa kehittyä aiempaa fyysisemmäksi ja nopeammaksi pelaajaksi. Tämä on suurin syy sille, miksi Tapani valitsi poikien joukkueen, vaikka tarjouksia tästä kaudesta on tullut ulkomailta naisten joukkueista.

Kovaa kamppailupeliä ja nopeita pelillisiä ratkaisuja Tapani ja muut Naisleijonat tarvitsevat erityisesti maajoukkuepeleissä Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan.

– Emme ole tottuneet pelaamaan omissa sarjoissamme niin nopeaa ja fyysistä peliä kuin pohjoisamerikkalaiset omassa arjessaan, ja sellaista peliä on tosi vaikeaa vaihtaa yhtäkkiä päälle. B-Akatemiassa pääsen joka päivä haastamaan itseäni ja totun siihen. Silloin Kanada ja Jenkit eivät ehkä tule niin shokkina siellä MM-kisoissa kerran vuodessa.

Kamppailuvoima lisääntyy 100-kiloisten junioreiden kanssa

Tunnelma vaihtuu täysin, kun Tapani lähtee jäätreeneihin Impivaaran jäähalliin kodistaan. Harjoitukset ovat itsenäisyyspäivän aattona poikkeuksellisesti jo iltapäivällä.

B-Akatemian joukkue harjoittelee hetken aikaa ylivoimahyökkäyksiä, minkä jälkeen valmentaja ottaa koko porukan kasaan. Vauhti ei ole riittävää, eivätkä pelaajat yritä riittävän kovaa. Vaatimustasosta muistutetaan, minkä jälkeen vauhti kasvaa kaukalossa vielä pykälällä. Syötöt napsuvat lapoihin aiempaa kovempaa ja tarkemmin.

Täällä pitää ansaita pelipaikkansa. Mitään ei saa ilmaiseksi ja se on kivaa. Naisten puolella tuntui välillä siltä, että pelaan ylivoimaa, koska olen maajoukkuepelaaja. Sillä ei ollut väliä, miten pelasin.

Susanna Tapani

Juuri tästä harjoittelussaan kunnianhimoinen Tapani B-Akatemiassa pitää. Pelaajia ei päästetä helpolla.

– Täällä pitää ansaita pelipaikkansa. Mitään ei saa ilmaiseksi ja se on kivaa. Naisten puolella tuntui välillä siltä, että pelaan ylivoimaa, koska olen maajoukkuepelaaja. Sillä ei ollut väliä, miten pelasin.

Poikien kanssa pelatessaan Tapani saa kamppailla tavalla, johon ei ole tottunut naisten peleissä.

B-nuorten Mestis-karsinnoissa vastaan on luistellut lähes kaksimetrisiä ja yli satakiloisia pelaajia. Heitä vastaan kaksinkamppailut nostattavat hien pintaan 177-senttiselle ja 67-kiloiselle Tapanille.

Susanna Tapani kuvassa
Tapani on otettu hyvin vastaan poikien joukkueeseen. – Tuntuu, että olen yksi jätkistä ja niin haluankin sen menevän. En halua mitään erikoiskohtelua. Olen yksi pelaaja siinä missä muutkin.AOP

Toinenkin eroavaisuus poikien peleissä on Tapanin aiempiin ottelukokemuksiin nähden. Junioripeleissä saa taklata. Tämä on yksi syy sille, miksi naispuolisia kenttäpelaajia ei nähdä järin usein nuorten miesten seassa. Kaikkein lyhimmillä pelaajilla taklaukset kolisisivat poikkeuksetta päähän. Tapani jää joukkueensa pituuskeskiarvosta kolme senttiä.

– Tykkään taklauspelaamisesta tosi paljon ja mielestäni se kuuluu jääkiekkoon. Minusta on jopa helpompaa pelata niin, että saa mennä kunnolla kroppaan kiinni. Se helpottaa puolustuspelaamista.

Naiskiekon huippusarjasta kosiskellaan jatkuvasti

Kun Tapanin arkea seuraa, hänen ratkaisunsa pelata alle 18-vuotiaiden poikien joukkueessa tuntuu loogiselta. Siitäkin huolimatta, että Tapani saa jatkuvasti sopimustarjouksia Ruotsin naisten jääkiekon pääsarjasta, SDHL:stä, joka on monen naispelaajan unelma.

SDHL:ssä pelaajille maksetaan palkkaa, joka Tapanin mukaan vastaa osa-aikatyön ansiota. Lisäksi seurat järjestävät usein pelaajilleen asunnon ja kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Osalla pelaajista saattaa olla seuran kustantama auto käytössään. Palkka ei ehkä päätä huimaa, mutta kulut on viety minimiin.

Ero Suomeen on huima, sillä kotimaassa suuri osa pääsarjatason kiekkoilijoista edelleen maksaa itse siitä, että voi pelata.

– Ruotsissa on hoidettu kaikki asiat tosi ammattimaisesti. Siellä ollaan aika paljon edellä Suomen sarjaa. Naispelaajana saan jo kohtuu hyviä tarjouksia.

Eikä Ruotsi ole Tapanin kohdalla poissuljettu vaihtoehto tälläkään kaudella. Viime kaudella Tapani kävi pelaamassa pudotuspelit Linköpingin joukkueessa. Ruotsiin hän malttoi lähteä, kun turkulaisen ringetteseura RNK putosi pudotuspeleistä.

Ruotsista on oltu oikeastaan joka viikko yhteydessä. Heti ringeten MM-kisojen jälkeen tuli taas viestiä.

Susanna Tapani

Tälläkin kaudella Tapanin päätöksiä on oman kehittymisen lisäksi ohjaillut ringette.

Tapani on maailman huippua jääkiekon lisäksi ringetessä. Ringeten MM-kisat käydään kahden vuoden välein, ja tänä vuonna oli arvokisavuosi. MM-kisoihin valmistautumisen kannalta Tapani sai parhaat pelit vyölle Suomessa.

Nyt kun arvokisat ovat takana, SDHL:ään pelaamaan lähteminen voisi olla mahdollista. Päätökseen vaikuttaa kuitenkin se, eteneekö RNK tänä vuonna pudotuspeleihin ja se, pääseekö TPS:n B-Akatemia karsintojen jälkeen pelaamaan Mestistä vai pykälää heikompitasoisempaa Suomi-sarjaa.

– Ruotsista on oltu oikeastaan joka viikko yhteydessä. Heti ringeten MM-kisojen jälkeen tuli taas viestiä. He tiesivät, että haluan olla siellä mukana. Ehkä he ajattelevat, että pystyisin tulemaan loppukaudeksi Ruotsiin. Katson ainakin jouluun asti, miten pelit täällä menevät ja sitten pitää taas miettiä loppukausi erikseen, Tapani paljastaa.

Rahatilanne on parantunut, mutta tasa-arvosta ollaan kaukana

Urheilun lisäksi Tapania Turussa pitää osa-aikatyö. Hän työskentelee parhaillaan toista kauttaan TPS:n organisaatiossa. Tällä kaudella toimenkuvaan on kuulunut paljon valmentamista. Tapani vetää luisteluklinikkaa ja omia tehojäitä F-junioreille.

Tapanin taloudellinen tilanne on parantunut oleellisesti kahden vuoden takaisesta, jolloin hän muutti takaisin vanhemmilleen talousvaikeuksien takia. Kevättalvella 2018 pelattujen Pyeongchangin olympialaisten jälkeen Naisleijonien runkopelaajat ovat saaneet kahtena vuonna peräkkäin opetus- ja kulttuuriministeriöltä 10 000 euron apurahan. Lisäksi viime keväänä historiallisen MM-hopean saavuttanut Naisleijonien joukkue sai Jääkiekkoliitolta 7 000 euron kultabonukset.

Ilman apurahoja Tapanin pitäisi pelaamisen ohella käydä kokopäivätöissä.

– Ilman apurahaa en pystyisi oikeasti treenaamaan niin kovaa kuin tällä tasolla tarvitsee. Myös se 7 000 euroa oli tosi iso apu. Se on melkein kuin toinen apuraha siihen päälle.

Susanna Tapani, MM-finaalin rankkari 2019 Espoo
Tapani kaivoi ringetestä tutun kikan rangaistuslaukaukseen MM-finaalissa. Espoossa yritys epäonnistui, eikä Tapani tehnyt maalia. Hän arvioi, että treeneissä hän tekee maalin kyseisellä kikalla kahdeksan kertaa kymmenestä.Tomi Hänninen

Apurahan ansiosta Tapani on pystynyt myös kokeilemaan omassa kesäharjoittelussaan erilaisia asioita. Puolitoista vuotta sitten hänen kesätreeninsä painottui fysiikkaan.

Viime kesänä Tapani päätti satsata luisteluun, joka on yksi hänen vahvuuksistaan.

– En käynyt hirveästi salilla, vaan olin jäällä koko kesän. Se oli ihan uusi juttu itselleni ja aivan huikeaa. Meidän treeniporukallamme oli taitoluisteluvalmentaja, joka veti terän käyttöä ja pelkästään luistelua. Tuntui, että opin joka päivä jotain uutta. Koen, että tuo yksikin kesä kehitti luisteluani todella paljon. Sain sellaisia hienosäätöjä tehtyä, joita ei joukkuetreeneissä ole ikinä aikaa tehdä.

Jäätreeneihin kuuluivat viikoittaiset pelijäät, joilla Tapanin lisäksi kiekkoili useita turkulaisia SM-liigassa ja NHL:ssä pelaavia miehiä.

Samalla Tapani näki sivusta, kun NHL-pelaajat väänsivät uusista sopimuksistaan. Aina miesten miljoonasopimukset eivät tuntuneet oikeudenmukaisilta.

Tapani on yksi maailman parhaista naishyökkääjistä, mutta hänen ei ole mahdollista tienata pelaamalla edes elämiseen vaadittavia ansioita. Parhaat mieskiekkoilijat saavat yhdestä kaudesta miljoonia euroja.

– Kyllä välillä mietin, että miehenä pystyisin elättämään itseni pelaamalla. Kun esimerkiksi Lehkosen Artturin sopimusneuvottelut ratkesivat, olin totta kai iloinen hänen puolestaan, eikä sitä siinä hetkessä ajatellut, mutta välillä käy mielessä, että ei vitsi, saisi edes 10 prosenttia tuosta.

Kuormitus tapissa: "Pelejä on tullut enemmän kuin toisille yhteen kauteen"

Tällä kaudella jääkiekon seurapelit ovat olleet Tapanille huomattavasti kuormittavampia kuin aiemmin fyysisen sarjan vuoksi. Lisäksi tähtipelaaja kerää paljon vastuuta RNK:n ringetteotteluissa. Alkukauden aikana Tapani on pelannut välillä jopa kaksi peliä päivässä, ensin ringetteä ja sitten jääkiekkoa. Ei siis mikään ihme, että kuormituksen kanssa on tasapainoiltavaa.

Syksyn aikana Tapanin lihakset ovat välillä olleet niin kipeät, että sängystä nouseminenkin on ollut hankalaa. On selvää, että kaikkea kehitystä ei kaukalossa vielä kovan treeni- ja pelikuorman aikana nähdä.

Tilanne on toinen maalis-huhtikuussa, kun Naisleijonat lähtee Kanadaan puolustamaan MM-hopeaansa.

– Uskon, että keväällä pystyn vetämään vähän kevyemmän jakson alle, se totta kai vaikuttaa. Nyt olen mennyt monta kuukautta tosi kovalla kuormalla ja pelejä on tullut enemmän kuin varmaan toisilla yhteen kauteen. Koen, että olen kuitenkin pystynyt palautumaan niissä väleissä ja saanut peleistä hyvin irti.

Susanna Tapani
Susanna Tapani kiittelee B-Akatemian päävalmentajaa Niko Laitalaa kehittymisestään. Kaksikko pitää paljon palavereja. Laitala esimerkiksi näyttää Tapanille videolta, mitä tämä voisi tehdä kentällä paremmin.Tomi Hänninen

Tapanin mukaan terveenä pysyminen ja jaksaminen ylipäätään on ollut mahdollista ainoastaan siksi, ettei hänen tarvitse käydä kokopäivätöissä. Maanantait ovat kokonaan lepopäiviä. Tiistaisin Tapani huoltaa kehoaan ja käy yleensä avannossa tai hierojalla.

– Onneksi olen nyt pystynyt elämään ammattiurheilijan elämää. Treenamiseen ei jää montaa päivää aikaa, mutta pelit ovat ne tärkeimmät ja niissä kehityn. En koe, että minun pitäisi määrällisesti treenata niin paljoa kuin nuorempana. Nyt laatu korvaa määrän.

Aina Tapani ei ole osannut ajatella tai toimia näin. Tähdellä kului vuosia ennen kuin hän antoi itselleen luvan pitää vapaata.

– Nyt koen, että osaan tunnistaa oman kropan tuntemukset ja pystyn luottamaan siihen, että olen kovimmat treenini treenannut. Voin nauttia työn hedelmästä. Jäljellä on pikkuasioita, joita pystyn jäällä kehittämään.

Vieläkään täydellinen rentoutuminen esimerkiksi sohvalla maaten ja sarjoja katsellen ei ole Tapanille luontevaa. Turkulainen kerää helposti kalenterin täyteen mieleistä tekemistä vapaapäiville. Tavastaan hän on pyrkinyt eroon.

– Olen koettanut nyt pitää sellaisia yksittäisiä päiviä, jolloin ei ole mitään aikatauluja, koska elämäni on sitä, että tiedän tasantarkkaan, mitä teen kahden viikon päästä tiistaina. Olen tottunut siihen, eikä se stressaa, mutta on ihanaa, ettei välillä ole aikatauluja.

Unelmana täysammattilaisuus

Tähän asti Tapani on kokenut hyväksi vaihtoehdoksi tasata aikansa ringeten ja jääkiekon välillä. Hän ei aio ainakaan lähitulevaisuudessa satsata nykyistä enempää jääkiekkoon, vaikka siellä olisi vielä ringetteä enemmän saavutettavaa.

Ringetessä Tapani on voittanut SM-kultaa ja neljä MM-kultaa. Jääkiekossa kirkkain saavutus on toistaiseksi viime kevään MM-hopea Espoon kotikisoista.

– En osaisi olla ilman kumpaakaan lajia. On aina kivaa ja innostavaa, kun laji vaihtuu. Minusta tuntuu, että jos pelaisin vain yhtä lajia, minua alkaisi jossain kohtaa kyllästyttää. Totta kai jääkiekossa on konkreettisempia tavoitteita, mutta sitten taas koen, että pystyn kehittymään pelaajana enemmän, kun pelaan molempia. Sitä kautta sitten ehkä pystyn auttamaan joukkueita saavuttamaan tavoitteitaan.

Susanna Tapani
Susanna Tapani on päättänyt jatkaa jääkiekkouraansa ainakin Pekingin talviolympialaisiin 2022 asti. Tomi Hänninen

Kahden lajin huipulla pelaamisen ainoa negatiivinen piirre on Tapanin mukaan kireät aikataulut. Hän kokee, että positiivisia asioita on kuitenkin enemmän ja lajit palvelevat toisiaan. Esimerkiksi ringeten MM-kisoissa Kanadassa oli aiempaa helpompaa pelata, koska Tapani on viettänyt koko alkukauden fyysisissä juniorien kiekkopeleissä.

– Kun olen aloittanut ringetestä, lätkässä minulla on ollut vähän vaikeuksia oppia jotain uutta. Asiat tulevat niin automaattisesti selkärangasta ringeten kautta. Mutta sitten taas olen kokenut, että se on positiivinen asia, koska teen ne jutut vähän eri tavalla kuin muut pelaajat ja pystyn erottumaan sillä.

Jääkiekkouralleen Tapanilla on vielä yksi iso haave: täysammattilaisuus.

Tällä hetkellä täysammattilaisena pelaaminen on naiskiekkoilijalle liki mahdotonta. Ainoastaan Venäjän liiga saattaa tarjota kilpailukykyistä, täyspäivätyötä vastaavaa palkkaa.

Muutos on kuitenkin tulossa jollain aikataululla. Parhaillaan Pohjois-Amerikassa yritetään pystyttää naisten NHL:ää vastaavaa liigaa viime keväänä lopetetun CWHL:n tilalle.

Mikäli uusi sarja tulee, kiinnostaisi se Tapania.

– Saisimme hyvät joukkueet kasaan ja olisi siistiä päästä pelaamaan kanadalaisten ja jenkkien kanssa arkeen. Se vastaisi poikien kanssa pelaamista. Olisi huikeaa päästä kokemaan pelaaminen ihan kokonaan ammattilaisena.

Uutta sarjaa odotellessa Tapani jatkaa glamouritonta jääkiekkoilijan elämäänsä, johon kuuluvat usein vasta iltayhdeksältä alkavat jäätreenit junioripoikien kanssa ja varusteiden pukeminen muusta joukkueesta erillään tuomareiden pukukopissa.

Lue myös:

Suomi on ringeten maailmanmestari seitsemättä kertaa peräkkäin! Joukkueen konkari Anne Pohjola teki finaalissa kypärätempun: "Ei tähän todellakaan totu"

Naisleijonien tähti pääsi tukieurojen avulla samalle harjoitusleirille vapaaottelijoiden ja NHL-tähden kanssa – ja nyt korko kasvaa hurjasti Saku Koivun ja Petteri Nummelinin silmien alla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat