Eero Hirvonen palaa harjoitustauolta yhdistetyn maailmancupiin Ramsaussa: "Luottavainen olo, että saadaan parannusta aikaan"

Hirvonen ei ole päässyt hyppäämään toivottuja määriä hankalien olosuhteiden takia, mutta ilman Ramsaun viikonloppua kilpailutauosta tulisi liian pitkä.

Eero Hirvonen
Eero Hirvonen Rukalla 2019.
Eero Hirvosen hiihtovauhti oli kunnossa Rukalla, mutta mäessä oli vaikeaa. Tomi Hänninen

Yhdistetyn maailmancup-kauden avausviikonlopun Rukalla kesken jättänyt Eero Hirvonen palaa kisoihin ensi viikolla Itävallan Ramsaussa. Viime viikonlopun kisat Lillehammerissa väliin jättänyt Hirvonen kertoo Yle Urheilulle, että harjoitusjakso kotimaisemissa Keski-Suomessa on sujunut hyvin, vaikka hyppyjä Matti Nykäsen mäestä Laajavuoressa ei olekaan tullut aivan toivottua määrää.

– Siellä on ollut ihan positiivisia juttuja, vaikken olekaan päässyt hyppäämään niin paljoa, mitä olisin halunnut. Muutaman harjoituksen olen tehnyt, mutta sitä ei tiedä, mitä se käytännössä tarkoittaa, kun hypätään eri mäestä maailmancup-vauhdeilla. Ihan mukavaa on ollut kuitenkin hypätä rauhallisia harjoituksia.

Hirvonen oli turhautunut Rukalla, kun mäessä vauhdit jäivät kauas kärkimiehistä ja eroa hiihtoladulle syntyi aivan liikaa. Tauko on tehnyt hyvää, ja Ramsaussa kausi käynnistetään ikään kuin uudelleen.

– Tässä oli hyvä paikka rauhoittaa tilanne ja hypätä, vaikka toki mieluusti olisin ollut hyvässä hyppykunnossa heti Rukalla ja mennyt sieltä Lillehammeriin. Ramsaussa on tarkoitus kilpailla, ja siellä pidetään myös pieni harjoitusleiri ennen kisoja. Joulutauolla saa toisen harjoituspätkän kotona, ja silloin toivottavasti on hyvät olosuhteet hypätä kotimäessä. Ihan luottavainen olo on, että saadaan parannusta aikaan.

Ramsaussa kisaaminen tulee tarpeeseen jo puhtaasti kilpailutauon takia. Kuukauden tauko kesken kilpailukauden ei kuulosta järkevältä.

– En tiedä, oliko se nyt selkeä päätös lähteä, sillä ainahan vaihtoehtoja on paljon. Kun tässä olisi tullut nyt yksi väliviikonloppu joka tapauksessa, kahden viikon kotiharjoittelu on aika maksimimäärä kesken kauden. Kilpailuissa on pakko käydä jo ihan hiihtokunnonkin takia.

– Uskon, että näillä treeneillä saadaan jonkinlaista kehitystä, jotta siellä on kannattavaa kilpailla. Se ei ole minulle mikään paras mäki, mutta siinä näkee vähän tilannetta. Toisaalta erot jäävät pienemmässä mäessä pienemmiksi ja hiihtoladulla voi tehdä enemmän.

Hiihto kulki Rukalla hyvin, eikä Hirvonen ole huolissaan sen suhteen. Jyväskylässä hän on päässyt kiertämään Laajavuoressa olevaa latua tarpeen niin vaatiessa.

– Ensilumen latu on ollut aika pitkäänkin auki, mutta eihän se niin rankka ole. Hiihdossa ei pitäisi olla ongelmaa, kunhan mäkeä saa petrattua. Tuloksen tekemisen ei pitäisi jäädä hiihdosta kiinni.

Eero Hirvonen mäkihyppy.
Eero Hirvonen on pyrkinyt kehittämään mäkikuntoaan kotiharjoittelulla Jyväskylässä.Tomi Hänninen

Lillehammer televisiosta

Vauhtimäen ongelmiin voi olla monia syitä, kuten laskuasento, suksen profiili ja hyppypuku. Hirvosen tapaukseen ei ole saatu vielä tarkkaa ratkaisua, mutta apua on tullut Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta.

– KIHU on antanut meille välineet vauhtien mittaamiseen, ja se tietysti auttaa aika paljon harjoitustilanteessa. Jos vauhtia ei näe, sitä on vaikea seurata. Vauhdit ovat varmasti parempia kuin suhteessa Rukalla, mutta sitä on vaikeaa sanoa, mistä se ero johtuu.

– Ylämäkien profiilit ja latujen leveydet ovat erilaisia. Tietenkään ei voi vertailla kuten maailmancupissa, sillä siellä on hyppääjiä enemmän ja vauhteja pystyy vertailemaan kaikkiin muihin. Suurimmaksi osaksi ero tulee siitä, että osaa rentouttaa laskuasentoa. Vauhtia tulee, kun ei yritä väkisin tehdä, Hirvonen tietää.

Lillehammerin viikonloppuna suomalaisten valopilkku oli Ilkka Herola, joka nousi palkintokoroketaisteluun lauantain kisassa ja oli lopulta kuudes. Hirvonen katseli kisat kotona ja näki kilpakumppaneiden tekemistä eri valossa kuin normaalisti.

– Katsoin kyllä kaikki kisat, ja oli ihan hauskaa seurata ulkopuolisesta näkökulmasta. Television kautta pystyy seuraamaan muidenkin suorituksia, eikä esimerkiksi kisatilanteessa muiden hyppyjä näe samalla tavalla.

– “Ilulla” (Herola) ei ole paljosta kiinni se hyppääminen, kunhan saa vain niitä omia parhaita hyppyjä. Hänellä on hyvä meininki, ja hiihtovauhti on kunnossa.

Alkukauden hallitsija on ollut odotetusti Norjan Jarl Magnus Riiber. Riiberin hyppääminen on niin kovalla tasolla, että hiihtoladulla häntä ei ole oikeastaan testattu vielä lainkaan.

– Vaikea sanoa, löytyykö hänelle haastajia. Hyppääminen on aika tarkka laji, ja pienet asiat voivat vaikuttaa lopputuloksiin paljonkin. Jännä nähdä, kuinka kovaa hän pystyisi hiihtämään, jos olisi tarvetta. Hänen ei ole tarvinnut rääkätä itseään keulassa.

– Tuolla hyppytasolla olisi varaa vähän epäonnistuakin, jotta häntä pystyisi haastamaan.

Lue myös:

Eero Hirvonen jää pois myös ensi viikonlopun maailmancup-kisoista – päävalmentaja: "Eivät suomalaiset oikeasti ole näin huonoja"

"En tiedä, mikä h***etti mättää" – rajusti avautunut Suomen yhdistetyn tähti jättää maailmancupin kesken

“Kakat on housussa, lähdetään putsaamaan housut” – yhdistetyn maajoukkue on todella synkkänä Rukan maailmancupissa

Norjan Jarl Magnus Riiber jälleen pysäyttämätön yhdistetyssä – Ilkka Herola nousi 17 sijaa hiihto-osuudella

“Monta kertaa kuulostaa tylsältä” – asiantuntija kertoo, miksi Ilkka Herola nousi nopeasti takaisin yhdistetyn kärkitaistoon

Ilkka Herolalta loistava nousu palkintokoroketaistoon Lillehammerissa – katso jännittävät loppuratkaisut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat