Valioliigaseura yrittää horjuttaa jääkiekon valta-asemaa Suomessa – Norwich etsii uutta Pukkia jalkapalloleiriltä: "Marraskuussa täällä meni niin hyvin, että päädymme varmaan järjestämään sata leiriä"

Marraskuussa hurjan tilin kahdessa päivässä takoneella Valioliiga-seuralla on suuria suunnitelmia Suomen varalle.

Teemu Pukki on iskenyt Valioliigassa kahdeksan maalia. Kuva: AOP

Jalkapallon Valioliiga-seura Norwich saapui alkuviikosta jälleen Suomeen kertomaan suunnitelmistaan. Teemu Pukin ansiosta Suomesta kiinnostunut seura on halunnut tiivistää yhteistyötään Suomen kanssa, ja ensi kesäksi suunnitteilla on ainakin jalkapalloleiri Eerikkilässä.

– Tammikuussa kerromme asiasta enemmän. Toivottavasti löydämme seuraavan suomalaisen tähden Norwichiin, se olisi mahtavaa, seuran kaupallisesta kehityksestä vastaava Ben Tunnell paljasti Yle Urheilun haastattelussa.

Leirejä on luvassa ainakin yksi kesäkuun lopulla.

– Meillä on mahdollisuus järjestää myös useampi leiri. Marraskuussa meillä meni täällä niin hyvin, että päädymme varmaan järjestämään sata leiriä, Tunnell heitti.

Liechtenstein-ottelun alla Helsinkiin pop up -myymälän pystyttänyt seura teki kahdessa päivässä kovan tilin.

– Suomi on ylittänyt kaikki odotuksemme viime kuukausien aikana. Kun katsoimme lukemiamme sosiaalisessa mediassa mikä tahansa video, twiitti tai toiminto oli aina toiseksi katsotuin Suomessa, Tunnell hehkutti.

Ben Tunnell, Ben Kensell ja Sam Jeffery saapuivat Suomeen kertomaan Norwichin suunnitelmista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Valioliigan seuran kiinnostus Suomessa perustuu ennen kaikkea Suomen tämän hetken kirkkaimpaan jalkapallotähteen Teemu Pukkiin. Toisaalta Tunnell näkee Valioliigaan täksi kaudeksi nousseessa Norwichissa ja Suomen miesten jalkapallomaajoukkueessa paljon yhtäläisyyksiä.

– Huuhkajien ei odotettu etenevän EM-kisoihin, ja vielä se tapa, jolla joukkue sen teki, oli upea. Ei meidänkään odotettu voittavan Mestaruussarjaa viime kaudella, mutta teimme sen vakuuttavasti.

Norwich ei halua astua suomalaisseurojen varpaille

Tunnell riemuitsee siitä, että pieni seura on saanut hyvin jalansijaa Suomessa.

– Kun menimme torille Liechtenstein-pelin jälkeen, siellä oli porukkaa soihtu toisessa ja Suomen lippu toisessa kädessä. Heidän lähellään oli ihmisiä Norwichin fanikamat päällä. Silloin tajusin, että tämän takia teemme tätä, Tunnell iloitsi.

Emme ole tavoittelemassa jääkiekon ohittamista kansallisena ykköslajina, mutta jos pystymme kaventamaan eroa, olemme tyytyväisiä.

Ben Tunnell, Norwichin kaupallisen kehityksen johtaja

Tästä huolimatta Norwich ei halua astua suomalaisseurojen varpaille.

– Norwichin saapuminen Suomeen ei saa peittää alleen sitä hyvää työtä, jota suomalaisissa seuroissa tehdään. Toivomme, että kaikki pukevat oman paikallisen seuransa paidan päälle. Haluamme, että nuoret menevät pelaamaan puistoihin ja urheiluhalleihin ja ovat ylpeitä seuroistaan.

Sen sijaan seuran tavoitteena on elävöittää Suomen jalkapallon kenttää ja lisätä tietoisuutta jalkapallosta.

– Emme ole tavoittelemassa jääkiekon ohittamista kansallisena ykköslajina, mutta jos pystymme kaventamaan eroa, olemme tyytyväisiä.

Manageri kiittelee tiivistä yhteistyötä

Teemu Pukin urheilumanageri Jouko Lehtoranta kuvailee Norwichin kanssa tehtyä yhteistyötä ilahduttavan tiiviiksi. Lehtoranta kertoo auttaneensa seuraa löytämään kontakteja myös Suomesta.

– Norwich huomasi, että Englannin jälkeen heille toisiksi tärkein markkina-alue on Suomi. Suuri kiitos Teemulle, joka on pelannut niin loistavaksi, Lehtoranta iloitsi.

Lehtoranta myöntää, että kysyntä suomalaistähteä kohtaan on hurjaa.

– Isoin haaste on, että Teemu pystyy täyttämään kaikki velvoitteet, joita kumppaneilta tulee. Ne liittyvät siihen, miten Teemu pystyy osallistumaan kuvauksiin ja kumppaneiden järjestämiin tapahtumapäiviin. Ne päivät, jolloin Teemu pystyy Suomessa olemaan, ovat hyvin rajallisia.

Norwichin suunnitelmia panostaa Suomeen Lehtoranta pitää mainioina.

– Uskon, että Eerikkilän leiri on vasta aloitus jalkapalloleirien sarjalle, jolle toivon ja luulen tietäväni, että jatkoa tulee hyvin pian.

Kotkalainen Lehtoranta jäi keväällä pois Kymen kauppakamarin toimitusjohtajan tehtävistä, mikä vapautti aikaa myös Pukin asioiden hoitamiselle.

– On ollut ilo, että Teemuun liittyviä asioita on enemmän ja enemmän, niitä tekee mielellään. Norwichissa en kauheasti ole joutunut olemaan, Valioliigaa olen käynyt seuraamassa kerran, mutta tarkoitus on korjata tilanne keväällä.

Lue myös: