Hyppää sisältöön

Suomalaiset huippuvalmentajat vaativat ikärajan nostoa taitoluistelussa, jota tähdittävät nyt 15-vuotiaat venäläiset: "Aikuiset eivät noihin temppuihin pysty"

Venäjä tuottaa vuosi toisensa jälkeen entistä nuorempia ja parempia taitoluistelijoita. Emmi Peltosen ja Jenni Saarisen valmentajien mielestä 15-vuotiaat eivät kuulu aikuisten sarjaan.

Anna Shtsherbakova, Alena Kostornaja ja Aleksandra Trusova toivat Venäjälle kolmoisvoiton taitoluistelun GP-finaalissa Torinossa. Kuva: AOP

Venäjä lukeutuu naisten yksinluistelun kestomenestyjiin, mutta tänä syksynä taso on noussut vielä yhden askeleen. Itsenäisyyspäivän viikonloppuna Torinossa käydyssä GP-sarjan finaalissa Venäjä otti kolmoisvoiton. Nuoresta kolmikosta kaikki kuuluvat samaan moskovalaiseen harjoitusryhmään.

GP-finaalissa voittoa juhli 16-vuotias Alena Kostornaja, joka murskasi maailmanennätyksen pistesaldollaan 247,59. Kostornajan seuraksi palkintokorokkeelle nousivat harjoitustoverit Anna Shtsherbakova ja Aleksandra Trusova, jotka ovat molemmat 15-vuotiaita. Hallitseva maailmanmestari ja olympiavoittaja Alina Zagitova, 17, epäonnistui vapaaohjelmassa ja putosi kuudenneksi. Piste-ero kilpailun voittaneeseen harjoitustoveriin kasvoi 42 pisteeseen.

Moskovalaista valmennusryhmää vetävät Eteri Tutberidze ja Sergei Dudakov, jotka ovat luotsanneet useita nuoria venäläisiä arvokisamitalisteiksi ja -voittajiksi.

Tamperelaisen Kooveen pitkäaikainen päävalmentaja Minna Järvinen ei innostu lajin terävimmän kärjen viimeaikaisista suorituksista. Muiden muassa maajoukkueluistelija Jenni Saarista valmentavan Järvisen mielestä 15-vuotiaat eivät kuulu aikuisten kilpailuihin. Ikäraja aikuisten kilpailuihin on juurikin 15 vuotta, joten GP-finaalin mitalikolmikolle tämä kausi on ensimmäinen aikuisten sarjassa.

– Aikuisten sarjassa ikärajan pitäisi olla korkeampi. Jos ei 18, niin ainakin 17 vuotta. Kyseisten luistelijoiden valmentajakin on myöntänyt julkisesti, että aikuiset eivät noihin temppuihin pysty, Minna Järvinen toteaa Yle Urheilulle puhelimitse.

Jenni Saarinen valmentajansa Minna Järvisen kanssa lokakuun Finlandia Trophyssa. Kuva: Kimmo Brandt / EPA

Suomen mestari Emmi Peltosta valmentava Sirkka Kaipio on samaa mieltä tamperelaiskollegansa kanssa. Kaipio toivoisi ikärajan nousevan vähintään vuodella, ehkä jopa kahdella.

– Ikärajan korottaminen olisi järkevää ihan fysiologian kannalta. Keho muuttuu etenkin siinä 16 vuoden tietämillä kasvun myötä. Naisen vartalolla on paljon vaikeampaa pyöriä kovaa, Kaipio sanoo.

Etelä-Vantaan Taitoluistelijoissa työskentelevä Kaipio uskoo, että ikäraja-asiaan puututaan Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n kongressissa ensi keväänä.

– Toivon, että liitossakin otetaan kantaa luistelijoiden hyvinvointiin. Tuntuu aika toivottomalta näiden venäläistyttöjen puolesta.

7–8-vuotiaat venäläisluistelijat harjoittelevat jäällä 5 tuntia päivässä

Suomen Taitoluisteluliiton nuorten olympiavalmentajalla Nuriya Pirogovalla on pitkä kokemus niin Venäjän kuin Suomenkin taitoluisteluvalmennuksesta. 22 vuoden ajan Suomessa vaikuttanut venäläisvalmentaja on nähnyt, kuinka kovaa valmentautuminen itänaapurissa on.

– Venäjällä on ensinnäkin laaja luistelijamateriaali, josta vain lupaavimmat valikoituvat huipputason valmennusryhmiin jo ennen kouluikää. Seitsemän–kahdeksan-vuotiaat harjoittelevat jäällä viisi tuntia päivässä, minkä lisäksi on verryttelyt ja muut oheisharjoitukset, Pirogova selvittää Yle Urheilulle.

Tutberidzen ja Dudakovin kova huippuluistelijoiden tehtailu näkyi myös junioreiden GP-sarjan finaalissa Torinossa. Voiton vei 13-vuotias venäläinen Kamila Valieva, joka teki aiemmin syksyllä kilpailussa neloistulpin.

Venäläinen Kamila Valieva, 13, on yksi lupaavimmista junioriluistelijoista maailmassa. Kuva: AOP

Moskovalaisvalmentaja Eteri Tutberidze vastaa luistelun tekniikkavalmennuksesta ja toimii myös koreografina. Liikkeitä toistetaan ja toistetaan, kunnes ne sujuvat puhtaasti ja niitä voi vaikeuttaa.

Torinon GP-finaalissa hopeaa ja pronssia ottaneet Anna Shtsherbakova ja Aleksandra Trusova sekä neljänneksi sijoittunut Japanin Rika Kihira ovat sisällyttäneet ohjelmiinsa neloishyppyjä. Pirogova muistaa kuulleensa vain kymmenvuotiaasta venäläistytöstä, joka pystyi tekemään neloishypyn harjoituksissa.

– Ei se ole iästä kiinni, jos hyppää riittävän korkealle ja pyörii riittävän nopeasti. Mutta eivät neloishypyt ole välttämättömyys. Esimerkiksi Alena Kostornaja teki parhaimmillaan kolmoisaxelin ja sai huippupisteet, koska hän on muuten todella taitava, Pirogova sanoo.

Vuonna 2004 taitoluistelussa pitkään käytetystä 6,0-arviointimenetelmästä luovuttiin, ja sittemmin on pirueteilla ja askelsarjoilla ollut aiempaa isompi merkitys pisteytyksessä. Myös hypyissä laatu ratkaisee: puhtaasta kolmoishypystä saa paremmat pisteet kuin huterasti tehdystä neloishypystä.

Valmennuskeinoista jupistaan pukukopeissa

Venäläinen valmennusfilosofia on kaikessa kurinalaisuudessaan jopa pahamaineinen, mutta tuloksia se todistetusti tuottaa. Ongelmana on, että vain harva venäläisluistelija pystyy nostamaan tasoaan tai edes ylläpitämään sen aikuisiän kynnyksellä, saati sitten yli 20-vuotiaana.

– Onhan siitä eläviä todisteita, ettei luistelija pysty samoihin liikkeisiin, kun keho muuttuu tytöstä naiseksi. On monta esimerkkiä, että on ollut nuorena huippu, mutta myöhemmin heistä ei ole kuulunut enää mitään. Ehkä ovat joutuneet lopettamaan loukkaantumisten, syömishäiriöiden tai motivaationpuutteen takia, Minna Järvinen pohtii.

– Olen kuullut joitain niin sanottuja pukkarikeskusteluja, että venäläisvalmentajia syytetään vääristä keinoista tai jotain muuta sellaista. Itse en kuitenkaan lähde sellaisia spekuloimaan, Järvinen jatkaa.

Mestarivalmentajien valmennuksessa ollut Julia Lipnitskaja voitti taitoluistelun joukkuekilpailun olympiakultaa Sotshissa 2014 vain 15-vuotiaana. Hän joutui kuitenkin lopettamaan uransa vain 19-vuotiaana anoreksian takia.

Julia Lipnitskajan urheilu-ura päättyi ennen aikojaan syömishäiriön vuoksi. Kuva: Alamy / AOP

17:ään ikävuoteen mennessä olympia-, EM- ja MM-kultaa voittanut Alina Zagitova ilmoitti joulukuussa yllättäen, että hän aikoo jättää kilpajäät toistaiseksi. Zagitovan valmentajan Eteri Tutberidzen mukaan Zagitovan motivaatio on ollut kateissa jo pitkään.

Venäjä saa lähettää EM- ja MM-kilpailuihin enintään kolme edustajaa, joten kilpailu on raakaa. Pelkästään Tutberidzen ryhmässä on ainakin viisi luistelijaa, jotka voisivat voittaa maailmanmestaruuden. Venäjän kolme edustuspaikkaa EM-kisoihin jaetaan joulun välipäivinä käytävien maan mestaruuskilpailujen perusteella.

Syyskauden suoritusten valossa paikka Venäjän joukkueessa olisikin vaatinut Zagitovalta huippuonnistumista, sillä hänen pari vuotta nuoremmat harjoitustoverinsa ovat pyyhältämässä ohi neloishypyillään ja huimilla pistesaldoillaan.

Maailman antidopingtoimisto Wada langetti joulukuun 9. päivänä Venäjälle neljän vuoden pannan kansainvälisiin urheilun suurkilpailuihin vakavien dopingrikkeiden alla. Vielä on epäselvää, minkälaiset vaikutukset Wadan päätöksellä on taitoluisteluun. Wadan mukaan kilpailukielto koskee olympialaisia ja MM-kilpailuja, joten EM-kilpailuissa venäläiset saavat edustaa maataan.

Huhtikuussa kilpailtavissa taitoluistelun MM-kilpailuissa venäläiset joutuvat todennäköisesti kilpailemaan niin sanotun neutraalin lipun alla. Osallistumislupa voidaan myöntää niille urheilijoille, jotka on todettu puhtaiksi säännöllisen dopingtestauksen perusteella.

Painovoimaa uhmaavasta linjeerauksesta on muodostunut Aleksandra Trusovan, 15, tavaramerkki. Kuva: AOP

Suomessa pitkäjänteistä valmennusta

Suomessa tiedetään, mitä menestys vaatii. Yksinluistelun ensimmäinen arvokisamitalisti saatiin Suomeen vasta vuonna 2005, kun Susanna Pöykiö luisteli EM-hopeaa. Tie oli sittemmin raivattu muillekin, Kiira Korpi ja Laura Lepistö niittivät kansainvälistä menestystä vuodesta toiseen.

Suomalaisilla naisluistelijoilla on ”kultaisen sukupolven” jälkeenkin yhä erinomaiset edellytykset menestyä. Puhtaan ohjelman esittänyt Viveca Lindfors saavutti viime tammikuussa EM-pronssia, joten lajin tulevaisuus Suomessa näyttää valoisalta. Lindforsin 20-vuotiaat ikätoverit Emmi Peltonen ja Jenni Saarinen ovat päässeet alkukaudella ennätyskuntoon.

Emmi Peltonen ja valmentaja Sirkka Kaipio Moskovan GP-kilpailussa marraskuussa. Kuva: AOP

– Suomessa lajissa on hyvä tilanne. 13–15-vuotiaista nuorten maajoukkueluistelijoista jokainen hallitsee kolmoishypyt, joten myös nuoria on tulossa, olympiavalmentaja Nuriya Pirogova kertoo.

Pirogova harmittelee sitä, että suomalainen taitoluisteluvalmennus on joutunut viime aikoina kriittisen suurennuslasin alle. Jo uransa lopettanut Kiira Korpi kertoi syyskuussa Yle Urheilulle, kuinka hän oli kokenut urheilu-urallaan muun muassa huutamista, vähättelyä ja kiusaamista.

Suomen taitoluisteluliiton tuoreen selvityksen mukaan huutamista oli kokenut noin viidesosa kyselyyn vastanneista luistelijoista. Samassa selvityksessä 96 prosenttia vastaajista kertoi valmentajien olevan ystävällisiä. 83 prosenttia vastaajista koki, että valmentaja on onnistunut puhumaan kehonkuvaan liittyvistä asioista oikealla ja rakentavalla tavalla.

– Suomessa on todella ammattitaitoisia ja osaavia taitoluisteluvalmentajia. Kritiikin keskellä valmentaminen on vaikeaa, mutta yritämme parhaamme, Pirogova sanoo.

Jo 25 vuoden ajan täysipäiväisenä taitoluisteluvalmentajana toiminut Järvinen on todistanut lajin huimaa kehitystä Suomessa. Muutos on ollut ennen kaikkea positiivinen. Valmentamisesta on tullut aiempaa ammattimaisempaa ja kokonaisvaltaisempaa.

– Ihan kaikki omassa työssäni on muuttunut vuoden 1994 jälkeen. Yhteiskunta on muuttunut ja lapsenkasvatuskin on erilaista kuin aloittaessani. Tällaisessa lajissa valmentajalla pitää olla nyörit käsissään. On tärkeää osata kuunnella ja vuorovaikuttaa urheilijoiden kanssa, mutta se ei saa mennä siihen, että nuori itse päättää mitä harjoituksissa tehdään.

Haluamme, että Suomesta tulee jatkossakin terveitä aikuisurheilijoita.

Minna Järvinen

Nuori taitoluistelija tarvitsee tuhansia toistoja tietyn tason saavuttaakseen. Suomalaisvalmentajat haluavat pitää vaatimustason korkeana, mutta inhimillisenä. Vuorovaikutus luistelijan ja tämän vanhempien kanssa on ensisijaisen tärkeää. Vanhempien tulisi ymmärtää, mitä huipulle pääseminen vaatii.

– En ole jyrkän valmennustyylin edustaja, mutta olen sitä mieltä, ettei myöskään liirumlaarum-meiningillä saa mitään aikaan. Toivoisin, että vanhemmat hahmottaisivat kokonaisuuden ja että valmentajuutta arvostettaisiin, Järvinen toteaa.

Vaikka lajin kapea kärki nostaa itänaapurissa tasoaan, ei Järvinen ole huolissaan Suomen tilanteesta. Menestyksen juna ei ole puksuttamassa Suomen ohi.

– Emme oikeastaan ajattele, mitä venäläiset tekevät, vaan teemme omaa, pitkäjänteistä työtämme. Haluamme, että Suomesta tulee jatkossakin terveitä aikuisurheilijoita, Järvinen sanoo.

Lue myös:

Venäläisteini GP-finaalin voittoon maailmanennätyspisteillä – olympiavoittaja Alina Zagitova romahti täysin vapaaohjelmassa

Emmi Peltonen palasi upealla vapaaohjelmalla Suomen mestariksi – Jenni Saarinen taipui tasaisessa kultataistossa

15-vuotias venäläisluistelija kaatui, mutta murskasi silti maailmanennätyksen upeilla neloishypyillään

Taitoluistelun 17-vuotias olympiavoittaja jättää kilpajäät toistaiseksi – kaiken voittaneella Alina Zagitovalla motivaatio-ongelmia

15-vuotias venäläistähti säväytti GP-avauksessa – katso video neloishypyistä ja kesken suorituksen väriä vaihtaneesta asusta