Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Kapasen jääaika on pudonnut huomattavasti uuden päävalmentajan alaisuudessa, vaikka suomalaishyökkääjä on yksi joukkueensa tehokkaimmista pelaajista: "Tekee lopulta ison eron"

Kasperi Kapanen on tehnyt Torontossa hyvää jälkeä saamillaan minuuteilla.

NHL
Kasperi Kapanen
Kasperi Kapanen pelaa uuden päävalmentajan, Sheldon Keefen, alaisuudessa kolmosketjussa.Len Redkoles/Getty Images

VANCOUVER. Kun Toronto Maple Leafs marraskuun lopulla vaihtoi valmentajaa, muutoksen olisi voinut helposti kuvitella olevan mieluisan joukkueen suomalaislaituri Kasperi Kapaselle. Mike Babcock toki peluutti Kapasta hyvin ja monipuolisesti, mutta tuore päävalmentaja Sheldon Keefe, jos kuka, tuntee Kapasen tarinan.

Pitkään Maple Leafsin farmijoukkue Toronto Marliesissa marinoitunut Kapanen on Pohjois-Amerikan osalta nimenomaan Keefen tuotos. Kapanen, joka ei ole saanut NHL-maailmassa mitään ilmaiseksi, kävi rautaliigan puolella läpi Keefen kovan koulun, minkä avulla tämä teki lopulta läpimurtonsa myös isoissa valoissa.

– Muutaman kamppailun olen hänen kanssaan käynyt takavuosina, Kapanen hymyilee Yle Urheilulle Vancouverissa.

Kunnioitus kaksikon välillä on yhteisten vuosien jälkeen molemminpuolista.

– Hän on aina ollut todella rehellinen minua kohtaan, ja lisäksi hän on aina osoittanut kaikella tekemisellään arvostavansa minua. Pidän hänestä valmentajana, Kapanen jatkaa.

Kyllähän tuo tekee lopulta ison eron. Jos siinä on kolmekin minuuttia joskus eroa, niin se tarkoittaa viittä vaihtoa. Onhan se iso muutos.

Kasperi Kapanen

Käytännön tasolla valmentajan vaihtuminen ei ole kuitenkaan parantanut Kapasen asemaa joukkueessa. Kun KalPassa kiekkokasvatuksensa saanut Kapanen pelasi edellisen päävalmentajan aikana välillä kärkiketjussa jopa 17–18 minuutin jääajoilla, Keefen alaisuudessa Kapasen rooli on vakiintunut kolmosketjuun.

Samalla 17 minuutin jääajat ovat pudonneet paikoin jopa kolmella minuutilla. Valmentajan vaihdon jälkeen jääaikojen keskiarvo yltää enää vain hieman yli viidentoista minuutin.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei lasku ole seurausta ainakaan Kapasen heikoista otteista.

– Kyllähän tuo tekee lopulta ison eron. Jos siinä on kolmekin minuuttia joskus eroa, niin se tarkoittaa viittä vaihtoa. Onhan se iso muutos. Mutta valmentaja päättää, kenet hän laittaa jäälle ja minun tehtäväni on tehdä parhaani, Kapanen sanoo.

Yleismies ja liimapelaaja

Kapasen tilanteeseen on ilman loukkaantumisia tuskin tulossa kummoista muutosta jatkossakaan. Erinomaisesti menneellä kaudella pelannut Zach Hyman - John Tavares - Mitch Marner on kaikkien loukkaantumisten jälkeen jälleen kasassa ja ykkösketjussa Auston Matthews ja William Nylander muodostavat niin ikään selkeän vakiintuneen parivaljakon.

Kapaselle on tulossa jonkinlainen riippakivi siitä, mikä hänet nosti NHL:ään.

Keefe näkee erinomaisesti molempiin suuntiin luutivan suomalaisen monipuolisena ja luotettavana pelaajana, joka pystyy tekemään tulosta myös rajallisilla minuuteilla. Tämän vuoksi Kapanen löytää itsensä kolmosketjusta. Tätä kautta valmennus hakee hyökkäyskalustoon leveyttä.

Ykkösketjussa loukkaantunutta Andreas Johnssonia tuuraava Pontus Åberg ei missään nimessä ole Kapasen tasoinen pelaaja, mutta Matthews ja Nylander repivät tätä perässään. Åberg ei toisi kolmosketjun pelaamiseen juuri mitään lisäarvoa, siksi Kapanen pelaa kolmosessa ja Åberg ykkösessä.

Myöntää Kapanen sitä tai ei, on selvää, ettei tilanne ole nälkäisen nuorukaisen makuun.

– Valmentajalla on omat ideansa, mitä hän haluaa tässä koittaa. Täytyy vain pysyä positiivisena ja painaa menemään. Varsinkin, kun ei täällä näistä asioista mitään puhuta. Jos valmentajan kanssa on jotakin palaveria, se liittyy pelillisiin asioihin, Kapanen selventää.

– Mutta onhan se nyt selvä asia, että jokainen haluaa pelata paljon ja tehdä tulosta.

Kasperi Kapanen
Kasperi Kapanen on tehnyt tällä kaudella kahdeksan maalia. Se on neljänneksi eniten Toronto Maple Leafsin joukkueesta.Getty Images

Kapasesta on tullut Torontossa joka paikan höylä, yleismies ja liimapelaaja, joka heitetään milloin mihinkin ketjuun eri tilanteiden mukaan. Syksyllä Kapanen pelasi lisäksi paljon vasemmalla laidalla, mikä ei näyttänyt sopivan hänelle lainkaan, vaikka Kapanen itse ei sitä ole ollut valmis myöntämään.

Siirtyminen takaisin oikealle piristi selkeästi Kapasen pelaamista.

Omaa ketjua Kapasella ei kuitenkaan ole Torontossa ollut koskaan. Matthewsilla on Nylander, Tavaresilla on Hyman ja Marner. Kapaselle ketjukaverit valitaan jäljelle jäävistä. Tämä herättää väkisin kysymyksen myös pelaajan tulevaisuudesta seurassa.

Toronto on pakotettu kauppaamaan jonkun hyökkääjän jossain vaiheessa vahvistaakseen puolustuspäätään. Kapanen, jolla on sekä potentiaalia että jälleenmyyntiarvoa, on varmasti yksi mahdollisista kaupattavista.

– Onhan se välillä raskasta, kun ei tiedä yhtään, kenen kanssa pelaa. Sitten, kun alat löytää kemiaa jonkun kanssa, joku loukkaantuu ja ketjut lyödään uusiksi. Mä olen ollut joka paikassa täällä siitä lähtien, kun olen ollut täällä. Mutta tuossa on muilla jätkillä hyvät kemiat, niin nyt mennään näin. Yritetään tehdä pohjaketjuista jonkinlaista tulosta.

Tulosta Kapanen on vaihtelevasta roolistaan ja minuuteistaan huolimatta tehnyt hyvin. Tiistain Vancouver-ottelun jälkeen Kapanen on edelleen joukkueensa neljänneksi tehokkain maalintekijä kahdeksalla osumallaan. Suoritus on kakkosylivoimassa operoivalta vartin pelaajalta vähintäänkin kohtalainen.

– Onhan tämä ollut ihan hyvä kausi, olen pystynyt tekemään jonkinlaista tulosta kuitenkin. Mutta ei tässä voi liian tyytyväinen olla, olisin voinut tehdä enemmänkin. Täytyy nyt vain koettaa pelata paremmin jokaisessa pelissä, Kapanen järkeilee.

Uusi valmentaja, uusi ilme

Ei Kapanen silti valittaa halua.

Läpi alkusyksyn ahdistuneen oloisena esiintyneen Leafsin ympärillä on tuoreen päävalmentajan kautta käsin kosketeltavan vapautunut ilmapiiri. Samalla joukkue on tehnyt pelaajia miellyttäviä muutoksia paitsi pelitapaan, myös kokoonpanoon. Kun mentaalipuolen lukot aukesivat, jäällä alkoi tapahtua.

Leafs on voittanut Keefen alaisuudessa yhdeksästä ottelusta kuusi.

– Ihan oikea havainto. Onhan täällä nyt aika erilainen meininki. Valmentajan vaihtuminen antoi joukkueelle ison lisäenergian. On nyt alettu pelata aika eri tavalla ja jätkät oikeasti tykkää tästä valmentajasta, Kapanen kehuu.

Kasperi Kapanen jäällä.
Joka paikan höyläksi leimautunut Kasperi Kapanen pääsee paistattelemaan harvoin valokeilaan Torontossa.Getty Images

Keefen alaisuudessa Leafs on halunnut ennen muuta rauhoittaa pelaamistaan. Enää Leafs ei puske väkisin peliä pystysuuntaan, vaan nyt joukkueella on lupa hakea vauhtia välillä uudelleen. Lisäksi esimerkiksi surkeasti läpi alkukauden toimineeseen alivoimaan on tullut tuoreen luotsin kautta kokonaan uusi ryhti.

– Haluamme pysyä enemmän kiekossa, emmekä koko ajan anna sitä takaisin. Meillä on tässä niin paljon taitoa, että haluamme kiekon itselle. Välillä voi vaikka hidastaa ja hakea vauhtia omista. Haluamme meidän taitaville hyökkääjillemme kiekkoa vauhtiin ja toisaalta hyökkäysalueella olla paljon liikkeessä ja liikuttaa kiekkoa. Se sopii meille.

Tiistaina Toronto voitti Vancouverissa paikallisen Canucksin lukemin 4–1. Ilman tehoja jäänyt Kapanen pelasi ottelussa 15.35 minuuttia.

Lue myös:

Näin Laine taituroi kauniin maalin Red Wingsin verkkoon – Aholle NHL-uran sadas maali, Teräväinen alusti kaksi maalia

Dallas sekavassa tilassa illan otteluun – Esa Lindell Ylelle: ”Tuli ihan puskista!”

Elämänsä jääkiekkoa pelaava Teuvo Teräväinen hullaannuttaa fanit Carolinassa – uuden lempinimen saanut suomalaistähti aikoo seuraavaksi räjäyttää pankin NHL:n pudotuspeleissä

Toronto Maple Leafsilta kova ratkaisu: mestarivalmentaja Mike Babcock sai kenkää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat