NHL on myrskyn silmässä, eikä tämän jälkeen mikään ole enää ennallaan – taustalla kuplii myös sopimusvääntö, jossa epäonnistuminen olisi lihavasti voivalle liigalle tuhoisaa

Nyt voit kuulla NHL:n sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan uutisten lähteeltä! Tilaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtajan Tommi Seppälän Änärikirje sähköpostiisi.

Kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikottain NHL:n kuumimmista puheenaiheista. Kuva: Ian McCausland

So if you’re tired of the same old story,
Oh, turn some pages,
I’ll be here when you are ready,
To roll with the changes,
Baby, roll with the changes,
Oh, you know, you know, you know, you got to

NHL-maailmassa vain muutos on pysyvää.

Kun Dallas Starsin pelaajat maanantai-iltana painoivat päänsä tyynyyn, tuskin kukaan arvasi, mikä joukkuetta tiistaiaamuna hallilla odottaisi. Valmistautuminen illan New Jersey- otteluun sai kokonaan uuden luonteen, kun Stars-GM Jim Nill ilmoitti täysin yllättäen medialle sekä joukkueelle seuran vapauttaneen päävalmentaja Jim Montgomeryn tehtävistään.

Eikä nyt ollut kyse mistä tahansa potkuista.

NHL-maailma on yhteisö, missä ei tänä päivänä ole salaisuuksia. Median lonkerot ovat joka puolella, joten uutinen on harvoin uutinen enää sen virallisella julkistamishetkellä. Kaikki vuodetaan ulos ääntä nopeammin. Tätä ei kuitenkaan kukaan osannut odottaa, eikä seuran viikonlopun aikana tekemistä tutkimuksista tiennyt kukaan mitään.

Kun vielä erotetun valmentajan joukkue oli jäällä erinomaisessa lyönnissä, uutinen todellakin tuli puun takaa.

Se, miksi Montgomery lopulta sai kenkää, on vielä hämärän peitossa. Stars-johdon mukaan Montgomery oli käyttäytynyt jään ulkopuolella joukkueen arvojen vastaisella tavalla. Tarinat hallien käytävillä alkoivat tietenkin liikkua välittömästi. Omiin korviini kantautui useista eri lähteistä kaksi isoa teemaa: alkoholi ja vastakkainen sukupuoli.

En kuitenkaan lähde spekuloimaan erotuksen syillä sen enempää, Nillin ilmoituksen pitäisi oikeastaan jo itsessään riittää kaikille. Kyse ei kuitenkaan ollut rikkomuksista pelaajistoa kohtaan. Montgomery ei saanut potkuja henkisen tai fyysisen väkivallan seurauksena – kyse oli tapahtumista siviilielämässä.

– Meille ei sanottu muuta kuin että hän oli ylittänyt käytöksellään rajat, minkä johdosta hänet oli päätetty erottaa välittömästi. Eikä tämä liittynyt peliesityksiin tai väleihin pelaajien kanssa. Tässä oli ihan muusta kysymys. Täysin puskista tämä tuli kaikille, Esa Lindell kommentoi allekirjoittaneelle tiistaina heti tuoreeltaan.

Niin, tervetuloa Änärikirjeen pariin. Kuten eilen Twitterin puolella totesin, ei ole totisesti jutunaiheita NHL:stä tällä kaudella puuttunut.

Vaikka Montgomeryn potkut eivät suoranaisesti liittyneet käsillä olevaan valmennuskulttuurin muutokseen, tietyllä tapaa tapaus osuus silti samaan saumaan. Viime kädessä tässäkin on kyse siitä, millaisin arvoin lajin parissa toimivien tulee toimia. Stars-GM Jim Nill muistutti, että NHL:ssä työskentely on suuri etuoikeus, mutta sen mukana tulee vastuu.

Osuvaa myös oli, että potkut annettiin alle vuorokausi NHL-komissaari Gary Bettmanin Kaliforniasta pitämän palopuheen jälkeen. Bettman linjasi tiukkaan sävyyn, että minkäänlaista syrjintää tai väkivaltaa – henkistä tai fyysistä – ei tulla jatkossa hyväksymään. Ja jos seurat eivät raportoi ongelmatapauksista liigalle, sanktiot ovat tuntuvia.

Uskon, että Montgomeryn tapaus putoaa tähän samaan kategoriaan, vaikka väitetyt rikkeet kaukalon ulkopuolella tapahtuivatkin.

Käynnissä on uskomaton jääkiekkokulttuurin muutosprosessi. Kuten monin paikoin on todettu, nyt käsillä olevan myllerryksen jälkeen mikään ei ole ennallaan. NHL tulee siivoamaan pitkään lajissa eläneen pelolla johtamisen kulttuurin pois kovalla kädellä. Uskon, että muutos tulee hyvinkin nopeasti viime aikojen tapahtumien pohjalta.

NHL:ssä on tällä hetkellä 28 päävalmentajaa, jotka ovat nähneet kolmen potkut saaneen valmentajan julkisen muilutuksen. Yksi apuvalmentaja on hyllyllä käynnissä olevien tutkimusten vuoksi. Viesti tulee menemään perille todella nopeasti, koska jokainen aikaansa seuraava ymmärtää, ettei esimerkiksi pelaajiaan lyönyt ja potkinut sekä rasistisia herjoja heitellyt Bill Peters tule todennäköisesti enää koskaan valmentamaan NHL:ssä.

En usko yhdenkään NHL-seuran haluavan ottaa Petersin, tai edes Mike Babcockin kanssa, PR-riskiä. Onko tämä oikein, on eri keskustelu, enkä ota siihen tässä kantaa.

Pelin henki on kuitenkin yhtäkkiä hyvinkin kirkas: yksikin ylilyönti saattaa päättää uran NHL:ssä. Ja se tuntuu etenkin kukkarossa. Esimerkiksi 1,6 miljoonan vuosipalkkaa nauttineelta Montgomerylta jää pöydälle todennäköisesti noin neljä miljoonaa jenkkitaalaa.

Uskon viestin kulkevan NHL:n kautta myös läpi muun jääkiekkoilevan maailman. Suomessa kuviot ovat pienempiä kuin NHL:ssä, eikä pelaajilla ole rahan kautta valtaa, kuten Pohjois-Amerikassa, mutta uskon monen valmentajan tarkkailleen kohuja ison veden takana tarkalla silmällä.

Esimerkiksi NHL:n todennäköisesti pian avaama puhelinlinja, mihin pelaajat voivat ilmoittaa nimettömänä ongelmista, tulee madaltamaan kynnystä nostaa esiin mahdollisia ylilyöntejä. Ylipäätään elämme ajassa, missä läpinäkyvyys näyttelee jatkuvasti suurempaa osaa – väärin ei saa tehdä vain, koska niin on aina tehty.

– On selvää, ettei valmennuksessa voi tulla ylilyöntejä. Toki paljon on sattunut sellaista, mikä ei tule koskaan ulos pukuhuoneista. Kyllä nämä ulostulot kuitenkin isosti vaikuttavat kulttuuriin jatkossa ja niin sen pitääkin. Tuollainen puhelinlinja madaltaa kynnystä, minkä se tekisi varmasti ihan normaalissakin työyhteisössä, Lindell totesi.

– Pidän tuollaista puhelinpalvelua ehdottomasti hyvänä asiana, Lindell jatkoi.

NHL tulee jatkossa kouluttamaan seurajohtajista valmentajiin kaikki näyttääkseen eteen suvaitsevaisuuden ja uuden kulttuurin rakentamisen kanssa. Nähtäväksi jää, miten ja millaista koulutusta on tarjolla, mutta ajatus on erinomainen. Vain näin viesti kulkee ylhäältä alas ja kulttuuri voi aidosti muuttua.

NHL:llä on edelleen suuria ongelmia liittyen pelaajien turvallisuuteen, dopingiin tai vaikkapa päihteidenkäyttöön, mutta valmennuskulttuurissa esiintyneisiin ongelmiin liiga on tarttunut Bettmanin johdolla upealla ryhdikkyydellä. Viesti on voimakas ja selkeä ja mennyt varmasti perille. Ongelma kerrallaan…

Ei olisi muuten huono idea esimerkiksi SM-liigalta linjata jonkinlaista moraalikoodistoa valmentajilleen. Vai odotellaanko ensimmäistä skandaalia ennen kuin reagoidaan muuttuvaan maailmaan?

Maailma muuttuu ja ehdottomasti parempaan suuntaan.

Ja introsta vielä: REO Speedwagonin ”Roll with the changes” on maaginen ralli!

Gary Bettmanin lautasella on monelaista juuri nyt. Kuva: All Over Press

Puheenaihe nyt

Kuluvan NHL-viikon yksi mielenkiintoisista tapahtumista on meneillään Pebble Beachilla, Kaliforniassa. Etelän lämpöön ovat nimittäin lähteneet kokoustamaan NHL-seurojen omistajat, seurajohtoa sekä NHL:n johto komissaari Gary Bettmanin ja varakomissaari Bill Dalyn johdolla.

Asialistalla oli tietenkin ensimmäisenä valmennuskulttuuriin muutos, johon Bettman otti kantaa jo maanantaina. Kirjoitin aiheesta Yle Urheilun sivuille tiistaiaamuna – juttuun pääset tästä.

Mutta puhutaan Kaliforniassa muustakin.

Esimerkiksi tiistaina puheenaiheena oli jääkiekon World Cup. Edellinenhän järjestettiin Torontossa kolme vuotta takaperin. Tuolloin Kanada voitti paras kolmesta-loppuottelusarjassa eurooppalaisten yhdistelmäjoukkueen. Liigan tavoite oli järjestää uusi World Cup ensin syksyllä 2020 ja myöhemmin helmikuussa 2021, mutta tiistaina Bettman ilmoitti, että World Cup-ajatus on nyt kuopattu.

Bettmanin mukaan liiga ei pysty järjestämään turnausta tällaisella aikataululla.

NHL:n ja kansainvälisen jääkiekon sopassa on kuitenkin monta lusikkaa. Bettmanin mukaan NHL haluaa tiistain uutisista huolimatta edelleen rahakoneeksi ristityn World Cupin vakituisesti ohjelmaansa. Pelaajat sen sijaan haluavat mukaan olympialaisiin, mihin NHL ei halunnut vuonna 2018 lähteä.

Esimerkiksi kaudella 2021-22 World Cupin järjestäminen samalla kaudella on käytännössä mahdottomuus, eikä liigan mielipide olympialaisista ole muutenkaan muuttunut.

– Olympialaiset häiritsevät kautta. Tässä on monta selvittämätöntä asiaa, kuten kuka maksaa osallistumisen ja millaiset oikeudet meillä on tuoda itseämme esiin. Tämä on ihan eri asia kuin World Cup, Bettman totesi.

World Cupin sijaan NHL järjestää helmikuussa 2021 vuosittaisen tähdistöottelun myöhemmin ilmoitettavassa kaupungissa. Bettmanin mukaan liiga voisi harkita takavuosien kaltaista kansainvälisempää tähdistöottelua, jossa pelaisivat vastakkain esimerkiksi Euroopan ja Pohjois-Amerikan joukkueet.

En ole World Cupin ystävä, mutta vielä vähemmän tähdistöotteluiden, joten All Star-tapahtuma on melkoinen lohdutuspalkinto.

Niin tai näin, parhaat vastaan parhaat- tyyppistä kansainvälistä jääkiekkoa näemme seuraavan kerran aikaisintaan kaudella 2021-22. Tämä on lajin upean nykytilan huomioon ottaen jääkiekolle nähdäkseni valtava tappio. Nyt jos koskaan parhaat pitäisi iskeä pelaamaan toisiaan vastaan.

Toki myös palkkakatto- sekä työehtosopimusneuvottelut ovat kuumia puheenaiheita tällä viikolla.

Tulevan vuoden palkkakattoon Bettman ei osannut vielä antaa minkäänlaisia lukemia. NHL-komissaari muistutti, että pelaajayhdistyksellä on kesällä mahdollisuus nostaa palkkakattoa viidellä prosentilla, mikä on osaltaan vaikuttamassa lopputulemaan.

Kuluvaksi kaudeksi 81,5 miljoonaan nostetun palkkakaton karkea arvio ensikaudella pyörii todennäköisesti jossakin 84-85 miljoonan välimaastossa. Palkkakatto määräytyy liigan edellisvuoden tuloksen mukaan. Lisäksi, kuten todettu, pelaajilla on mahdollisuus nostaa sitä viidellä prosentilla, mikä puolestaan nostaa pelaajien palkoista pidätettäviä escrow-maksuja.

Pelaajat ovat käyttäneet mahdollisuutta nostoon poikkeuksetta, vaikka juuri escrow-maksut hiertävät pelaajia työehtosopimusneuvotteluissa.

Työehtosopimusneuvottelut on tietenkin perunoista kuumin. Jääkiekkofanien iloksi sekä NHL että sen pelaajayhdistys päättivät olla käyttämättä optiota avata neuvottelut jo tulevalla kaudella. Tässä tapauksessa nykyinen sopimus olisi loppunut jo syyskuussa 2020. Nyt sopimus jatkuu syyskuulle 2022.

Ilmapiiri tämän ympärillä on ollut positiivisempi kuin lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Molemmilla osapuolilla vaikuttaisi olevan jo lähtökohtaisesti vilpitön halu saada uusi sopimus tehtyä ajoissa. Eikä tämä mikään ihme ole – NHL voi lihavammin kuin koskaan aiemmin.

Lapun lyöminen luukulle olisi massiivinen ja tuhoisaa jälkeä tekevä liike juuri nyt.

– Tämä on asia, mihin tietenkin keskitymme, mutta en osaa antaa aikataulua tähän. Joskus, kun osapuolet neuvottelevat ilman painetta aikataulusta, keskustelut saattavat hieman venähtää. Haluaisimme päästä kuitenkin sopuun tämän kanssa hyvissä ajoin, Bettman totesi.

Sitä toivoo, Gary, jokainen jääkiekon ystävä!

Kasperi Kapanen ei turvaudu matsien aikana uuteen teknologiaan, vaan keskittyy peliin. Kuva: All Over Press

Trendejä ja taktiikkaa

Kuten tarkemmin seuraavat huomasivat, Toronto Maple Leafs vieraili alkuviikosta Vancouverissa. Toronto on aina mielenkiintoinen joukkue, menee sillä sitten hyvin tai huonosti. Toronto on Kanadan keskipiste, joten kaikki Leafsin ympärillä on aina suurta ja mahtavaa – hyvässä tai pahassa.

Joukkuetta seuraa liigan toiseksi isoin mediaporukka (Montrealin jälkeen), mikä tarkoittaa henkilökohtaisesti hyvien työkaverien tapaamista pitkästä aikaa. Leafs vierailee Vancouverissa vain kerran kaudessa, joten kollegalounailla riittää juttua. Onneksi tällä kertaa Leafs saapui Vancouveriin jo sunnuntaina ja lähti vasta keskiviikkona.

Leafsin pukuhuoneeseen maanantaina marssiessani huomasin ihan uuden jutun NHL:ssä.

Jokaisen pelaajan paikalla oli tämän omalla numerolla varustettu tabletti. Vaikka teknologia on tullut mukaan NHL:ään yhä vahvemmin, henkilökohtaisia tabletteja en ole vielä muilla joukkueilla nähnyt. Kävikin lopulta kapteeni John Tavaresin kautta ilmi, että Leafsissa pädit ilmestyivät kuvaan menneen kevään pudotuspeleissä.

Eikä jätkät – todennäköisesti – katsele koneilta Nakke Nakuttajaa.

Itse asiassa toiminta on tältä osin viety todella pitkälle. Jokaiselle pelaajalle on räätälöity omaan tablettiin omien tarpeiden mukaista informaatiota. Ensinnäkin koneelta löytyy pelaajan omat vaihdot edellisestä pelistä. Lisäksi roolin mukaan on tarjolla jokaiselle jotakin.

Jos pelaaja on ylivoimakoostumuksessa, tarjolla on tulevan vastustajan alivoimapeli purettuna. Lisäksi videoilta löytyy vastustajan pelaavan maalivahdin heikot kohdat. Jos pelaaja kantaa vastuuta jäähyjen tappamisesta, tabletilta löytyy vastustajan ylivoimapelin avainkohdat paloina.

Leafsin suomalaislaituri Kasperi Kapanen käyttää tablettia, mutta ei niin sanotusti elä siitä.

– Jotkut tarkastelee kaikkea kovastikin, Kapanen virnistää.

– Minä tiedän, missä minun pitää milloinkin olla, joten en mä sitä sillä tavalla tarvitse. Sieltä löytyy taktiset jutut, edellisen pelin vaihdot ja juttuja siitä, miten halutaan seuraavassa pelissä pelata. On se ihan hyvä työkalu, voi hieman muistella juttuja. Yleensä, kun tulen hallille, katson siitä hieman ennen palaveria, esimerkiksi omia vaihtoja, Kapanen jatkaa.

Aiemmin tabletit ovat toki tulleet vaihtoaitoihin pelin aikana. Vaihtoaitioissa olevissa pädeissä pyörii kyseinen peli suorana lähetyksenä, joten pelaajat voivat halutessaan kelata tilanteita uudelleen läpi nopeasti ennen seuraavaa vaihtoa. Tablettien käytöstä aitioissa on tullut nopealla tahdilla erittäin suosittua.

– Mä en pelin aikana katsele yhtään tabletteja, haluan keskittyä peliin, Kapanen linjasi.

Kehitys kehittyy.

Toistaiseksi 50/50 -peluutus rokkaa, mutta miten homma toimii keväällä? Kuva: All Over Press

Seuraa tätä

Olen puhunut viime viikkoina maalivahdeista, joten puhutaan hieman lisää.

Kuten tiedämme, yleinen trendi on, että maalivahdit pelaavat nykyään vähemmän. Ajat, jolloin Miikka Kiprusoff ja Martin Brodeur pelasivat vuodesta toiseen 70 ottelua, ovat vain kaukainen muisto. Ajatus tapaa nykyään olla, että aloittava maalivahti pelaisi noin 50–60 ottelua runkosarjassa, jotta mehuja säästyisi myös pudotuspeleihin.

New York Islanders on tältä osin mielenkiintoinen joukkue.

En nimittäin muista koskaan nähneeni NHL-joukkuetta, joka olisi peluuttanut maalivahtejaan täsmälleen puoliksi. Tämä on kuitenkin ollut pelin henki Long Islandilla tällä kaudella. Semjon Varlamov ja Thomas Greiss ovat aloittaneet toistaiseksi vuorotellen riippuen siitä, miten edellinen ottelu on mennyt.

Kumpikaan ei ole aloittanut kertaakaan kahta ottelua putkeen – ei edes nollapelien jälkeen. Esimerkiksi kolme päivää sen jälkeen, kun Varlamov oli pelannut Buffalossa nollan, Greiss aloitti ottelun Ottawaa vastaan.

Eikä se huonosti ole mennyt.

Greiss on torjunut toistaiseksi torjuntaprosentilla 93 ja päästettyjen keskiarvolla 2,24 Varlamovin lukemien näyttäessä 92,6 ja 2,26. Venäläinen on pelannut 928 minuuttia, saksalainen 829. Tätä voinee kutsua äärimmäisen kilpailun NHL:ssä niin kristilliseksi tasajaoksi kuin se vain missään olosuhteissa voi olla.

Ja onhan tässä varmasti puolensa.

Molemmat pysyvät tuoreina ja saavat jatkuvasti alle laadukkaita harjoituksia. Silloin, kun veskari pelaa koko ajan, harjoittelun laatu kärsii väkisinkin. Välipäivät menevät palautellessa. Islandersilla ei ole tätä ongelmaa, sillä esimerkiksi Varlamovilla on ollut kolmen, neljän, viiden ja seitsemän päivän taukoja peleissä.

Toki pelituntuma on toinen puoli kolikkoa, mutta siihenkin on varmasti helpompi suhtautua, kun peluutus on näköjään isketty kiveen jo lokakuussa. Kaikki tiimissä tietävät, miten edetään.

Mielenkiintoista nähdä, kuka nousee aloittavaksi maalivahdiksi pudotuspeleissä ja että kantaako valittu linjaus myös kesällä.

Näitä pyyhkeitä pelaajat himoitsevat.

Pyyhe kehään

Vain kanadalaiset voivat aidosti ymmärtää, mitä kuvassa näkyvä valkoinen Hockey Night in Canada-pyyhe NHL-jääkiekkoilijalle merkitsee. Kyse on noin seitsemänkymmentä vuotta pitkästä traditiosta, jossa pelaaja, jota haastatellaan legendaarisessa Hockey Night in Canada- lähetyksessä lauantaisin erätauolla tai pelin jälkeen, saavat kyseisen pyyhkeen omaksi.

Pyyhkeestä on tullut etenkin kanadalaispelaajille jonkinlainen unelmien täyttymysten symboli.

Ymmärtääkseen pyyheperinnettä, pitää ensin ymmärtää Hockey Night in Canada-lähetyksen perimmäinen ydin. Puhumme lähes tulkoon kovimmasta televisio-ohjelmaperinteestä kanadalaisessa televisiohistoriassa. Miljoonissa ja miljoonissa perheissä ympäri Kanadan on jo kuudenkymmenenseitsemän vuoden ajan pysähdytty lauantaisin legendaarisen jääkiekkolähetyksen pariin.

Jokaisen kanadalaislapsen NHL-unelmat ovat peräisin enemmän tai vähemmän näistä lähetyksistä.

Ja niin kauan, kun näitä lähetyksiä on tehty, pelaajia on haastateltu erätauoilla tai ottelun jälkeen valkoinen HNIC-pyyhe kaulalla. Valkoinen pyyhe roikkui Doug Gilmourin harteilla silloinkin, kun Don Cherry ikimuistoisessa lähetyksessä 1989 suuteli lempipelaajaansa poskelle suorassa lähetyksessä.

Pyyhkeestä on tullut, kuten totesin, pelaajille unelmien täyttymysten symboli. Vuosikymmenet erätaukohaastatteluita tehnyt Sportsnetillä tätä nykyä työskentelevä Scott Oake on kertonut usein pelaajien jopa tulleen pyytämään päästä erätaukohaastatteluun pyyhkeen saadakseen.

Toronton John Tavares totesi pari vuotta sitten pyyhkeen saatuaan, odottaneensa sitä kymmenen vuotta. Kun Sveitsissä tätä nykyä pelaava Daniel Winnik sai muutama vuosi takaperin ensimmäisensä, tämä twiittasi heti kuvan itsestään tekstillä: olen odottanut tätä kahdeksan vuotta.

Kanadalaisille pyyhkeellä on aidosti merkitystä, eikä sitä todellakaan oteta saunapyyhkeeksi mökille.

Monet laittavat pyyhkeen kehyksiin ja iskevät sen seinälle omaan pelihuoneeseensa, toiset laittavat sen kehyksiin ja antavat ikään kuin kiitokseksi tuesta vanhemmilleen. Toki pyyhkeet on myös kaupallistettu jo tässä vaiheessa ja niitä voi ostaa parilla kympillä – pelaajille se ei kuitenkaan ole vaihtoehto.

– Sitä ei lasketa, se pitää ansaita, Dallasin Tyler Seguin totesi taannoin.

Victor Olofsson takoo maksimaalista tulosta NHL:ssä. Kuva: All Over Press

Viikon kiitokset

Buffalon Victor Olofsson kuuluu NHL-ehdottomiin komeettoihin. Sabresin 24-vuotias ruotsalaislaituri on iskenyt tulokaskaudellaan tiskiin 32 ottelussa komeat 28 (12+16) tehopistettä. Kun puhutaan vuoden tulokasehdokkaista, Olofsson on selkeä ykkösnimi Cale Makarin (Coloradon) ja Quinn Hughesin (Vancouver) takana.

Olofssonin laukaus on melkoinen hevosen potku, mutta älykäs ruotsalainen osaa tehdä myös peliä.

Kun Buffalo vieraili aiemmin viikolla Vancouverissa, ruotsalaistulokas nousi tietenkin esiin, kun media kuulusteli Sabres-luotsi Ralph Krugeria. Perinteisten jääkiekkokliseiden sijaan kanadalais-sveitsiläinen valmentaja nosti esiin maltin, jolla tämän mukaan nuoria pelaajia pitäisi NHL:ään valmistaa.

Nythän muistamme, että Olofsson on vasta seitsemännen kierroksen varaus (2014), joten ihan kärkivarauksesta ei ole kyse. Krugerin avaus oli mielenkiintoinen suomalaisnuortenkin näkökulmasta. NHL:ään voi ehtiä myöhemminkin, vaikka ei olisikaan kärkikierroksien varaus.

– Mielestäni hän on tehnyt hienon matkan NHL:ään. Tätä pelaajaa ei olla hosuttu NHL:ään. Hänen seuransa Ruotsissa (Frölunda) on tehnyt maltilla hienoa työtä. Kun vielä ajatellaan, että pelasi viime vuoden AHL:ssä, hän on saanut matkalta erinomaiset valmiudet NHL:ään, Kruger jutteli.

Kun Olofssonin valmiudet yhdistetään käsille auenneeseen mahdollisuuteen pelata huippuketjussa Jack Eichelin kanssa, tulos on ollut lähes tulkoon maksimaalinen.

– Se tasaisuus, millä hän pelaa, on noin nuorelle pelaajalle poikkeuksellisen hyvällä tasolla. Ensin hän tuli sisään ylivoimapelin kautta, mutta nyt hän on alkanut löytää itsensä myös viidellä viittä vastaan. Hän on antanut meidän kärkipelaajille upeasti tukea, luotsi ylisti.

Veikatkaa muuten viidesti, mistä päin Ruotsia Olofsson on kotoisin.

Kyllä, Örnsköldvistä. Noin 30 000 ihmisen kylästä, mistä on tullut sellaisia vaatimattomia jääkiekkosuuruuksia kuin Peter Forsberg, Markus Näslund, Henrik ja Daniel Sedin, Victor Hedman, William Nylander ja niin edelleen. Samaa vettähän ne eivät siellä juo kuin me Suomessa…

Loppukaneetti

Sitten vielä pieni loppukaneetti kaiken päätteeksi, koska aihe on tärkeä.

Jatkoaika.com (siirryt toiseen palveluun) teki aiemmin viikolla jutun liittyen taklaamiseen. Jutussa jääkiekkokirjoittajia ja muita laji-ihmisiä jaettiin eri ryhmiin liittyen käynnissä olevaan taklauskeskusteluun.

Esimerkiksi minun kerrottiin olevan sitä mieltä, että vastuu on aina taklattavalla.

Väite on naurettava. Olen kirjoittanut jo kymmenen vuoden ajan puhtaamman jääkiekon puolesta. Tappelut ja kaikenlaiset turhat päähän kohdistuneet taklaukset pitäisi sanktioida paljon kovemmin kuin nyt tehdään – tekemisiäni vähänkään seurannut tietää kantani näihin. Olen peräänkuuluttanut toistuvasti taklaajan vastuuta.

Jatkoaika ei kuitenkaan kysynyt mielipidettäni, vaan teki päätelmänsä Ilveksen Panu Miehon taklaukseen liittyvän twiitin perusteella.

Tapa, jolla Jatkoaika toi asian esiin, on väärä. Minkäänlaista järkevää keskustelua tärkeästä aiheesta ei voi aloittaa niin, että ihmiset jaetaan heti kärkeen eri leireihin. Sodanjulistus ja rintamalinjojen jako ei edistä keskustelua tärkeän aiheen ympärillä.

Etenkin, kun tolkun laji-ihmiset varsin hyvin ymmärtävät, ettei käsillä oleva aihe ole mustavalkoinen. Keskustelin aiheesta maanantain Toronton Kasperi Kapasen kanssa ja sikäli, kun se jotakin kiinnostaa, niin jaan hyvin paljon niitä ajatuksia, joita Kapasella aiheesta oli.

– Jääkiekko on niin nopea laji, että joskus sattuu väkisinkin, myös päähän. Jätkät ovat eri kokoisia ja tilanteet on, mitä on. Jos kaveri ei yritä vahingoittaa, se on okei, jos yrittää, siitä pitää kantaa vastuu. Mutta kyllä taklaaminen kuuluu jääkiekkoon, se on iso osa sitä, Kapanen totesi.

Ja lisäsi vastuisiin liittyen.

– Aina, kun menet jäälle, pitää olla valmis ottamaan taklauksia vastaan. Pitää havaita tilanteet jäällä. Niin minä ajattelen, kun itse menen jäälle. Mutta toki pitää olla kunnioitus vastustajaa kohtaan taklaajallakin, koska tämä on hieno laji ja haluamme tietenkin pitää sen puhtaana.

Keskustelu jatkukoon. Asiallisena.

Kiitos, kun olitte taas lukemassa kirjettä ja kiitos suuresta määrästä postia, jota olen saanut. Pahoittelut, että postilaatikko-osuus jäi tällä kertaa pois, mutta lupaan vastailla ja ottaa seuraavassa kirjeessä teidän kysymyksiänne ja huomioitanne esille.

Tommi Seppälä, Vancouver

Lue myös: